Naționala României n-a scăpat de Ucraina la EURO 2024, aceasta urmând să fie prima adversară a tricolorilor la turneul final din Germania.
În meciul decisiv din Polonia, Ucraina a revenit din nou și a câștigat, scor 2-1, după ce Islanda a condus la pauză prin golul marcat de Gudmundsson.
În partida precedentă, Ucraina a fost condusă de Bosnia, la Zenica, însă a întors fantastic în ultimele minute și s-a impus cu același rezultat: 2-1.
La puține minute după finalul testului cu Columbia, România a stat cu ochii pe viitoarea adversară de la turneul final. Știam, deja, de mult timp, celelalte două adversare: Belgia și Slovacia.
Până la urmă, Islanda n-a reușit să împingă meciul în prelungiri și Ucraina s-a impus cu 2-1. Tsygankov și Mudryk, cei doi marcatori de marți seara, se anunță printre principalele pericole pentru tricolori în Germania.
🚨🇺🇦 Ukraine have qualified for Euro 2024 thanks to Mykhaylo Mudryk and Viktor Tsygankov’s goals… with two assists by Sudakov. Iceland, eliminated despite Gudmundsson goal. pic.twitter.com/jLArhpI0Bf — Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) March 26, 2024
🚨🇺🇦 Ukraine have qualified for Euro 2024 thanks to Mykhaylo Mudryk and Viktor Tsygankov’s goals… with two assists by Sudakov.
Iceland, eliminated despite Gudmundsson goal. pic.twitter.com/jLArhpI0Bf
— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) March 26, 2024
Favorită în play-off-ul din Nations League, Ucraina a trecut și de al doilea obstacol, după golul frumos reușit de Mudryk în minutul 84, astfel încât grupa României este acum completă.
Mudryk puts Ukraine ahead 2-1 [vs Iceland] 💥pic.twitter.com/AbVjvLFkaE — Blue Season News (@YourBlueSeason) March 26, 2024
Mudryk puts Ukraine ahead 2-1 [vs Iceland] 💥pic.twitter.com/AbVjvLFkaE
— Blue Season News (@YourBlueSeason) March 26, 2024
Prin urmare, în primul meci de la EURO 2024, România va întâlni chiar Ucraina, pe 17 iunie, la Munchen. Apoi, echipa noastră va da peste Belgia și revelația Slovacia. Meciurile se vor disputa pe 22 iunie, respectiv 26 iunie.
Pe hârtie, Ucraina pare o echipă mai bună decât România. Fie și pentru că a aliniat cu Islanda o formulă din care au făcut parte jucători care evoluează la cel mai înalt nivel. Și, spre deosebire de ai noștri, strâng mai multe minute, iar acest lucru cu greu se poate schimba până la duelul direct de la EURO 2024.
Portarul Lunin este titular la Real Madrid, Zabarnyi evoluează meci de meci în Premier League, la Bournemouth, Malinovsky îmbracă tricoul celor de la Genoa, după ce a impresionat la Atalanta și „s-a oprit” puțin la Marseille, în timp ce Mudryk poate să apară oricând pe teren pentru Chelsea.
E adevărat, Zinchenko nu trece printr-o perioadă grozavă, a fost și rezervă cu Islanda, dar evoluează pentru o echipă, Arsenal, aflată în lupta la titlu din Premier League. Și nu-i puțin lucru, mai ales că a fost antrenat înainte de Pep Guardiola la Manchester City.
O veste mai puțin bună este că Ucraina va avea destui suporteri la turneul final din Germania, țară în care foarte mulți oameni s-au refugiat după ce a izbucnit războiul din Rusia.
De altfel, Șahtior a jucat la Hamburg meciurile din grupele Champions League, iar interesul a fost unul foarte mare pentru partidele formației din Ucraina.
Întâlnirea dintre Ucraina și România se va juca la Munchen, pe arena impresionantă a celor de la Bayern, campioana Germaniei.
Ucraina a fost foarte aproape să se califice prin preliminariile clasice la Euro, fiind dezavantajată clar de arbitraj în meciul decisiv cu Italia, încheiat la egalitate, scor 0-0. Atunci, viitoarea adversară a României a avut un penalty evident, care însă nu a fost acordat.
În ultimul an, Ucraina a pierdut doar două meciuri, cu Anglia și Italia (0-2, respectiv 1-2), încă un argument pentru un meci infernal la Munchen.
România n-a mai întâlnit Ucraina de aproape opt ani! A fost cel mai important test pentru tricolori înainte de a participa la EURO 2016.
Astfel, pe 29.05.2016, într-un meci amical, tricolorii cedau cu scorul de 3-4, iar marcatorii echipei noastre au fost Torje, Alibec și Stanciu.
De atunci, mulți dintre jucători s-au retras, ori au dispărut din circuitul naționalei, cum sunt Tătărușanu, Chiricheș sau Dragoș Grigore.
La vremea respectivă, tricolorii antrenați de Anghel Iordănescu au evoluat în următoarea formulă: Tătărușanu – Mățel, Chiricheș, Grigore, S. Filip – Prepeliță, Pintilii – Torje, Sânmărtean, Stancu – Keșeru. Au mai intrat Raț, Alibec, Maxim, Hoban, A. Popa și Stanciu.
Așa cum s-a întâmplat și la Madrid, în fața Columbiei, mulți români au urmărit pe viu naționala înaintea turneului final, având în vedere că am dat peste Ucraina în Italia, la Torino.
Trebuie însă menționat că tineretul României a fost în aceeași grupă cu Ucraina U21 la Euro U21 organizat de țara noastră și de Georgia. Atunci, cu Mudryk în lot, Ucraina ne-a bătut în Ghencea cu 1-0.
Spre deosebire de România, Ucraina va juca trei meciuri amicale în vară, înaintea turneului final din Germania.
Astfel, viitoarea noastră adversară va întâlni chiar țara gazdă, pe 3 iunie, iar apoi are peste patru zile un alt test important, cu Polonia lui Lewandowski. Apoi, Ucraina va întâlni Moldova, care a sperat și ea la o calificare miraculoasă la EURO 2024.
Tricolorii vor mai întâlni doar Bulgaria și Liechtenstein înaintea partidei cu Ucraina. Ambele meciuri se vor disputa pe arena Stelei, în fața unor adversari net inferiori.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER