De ce nu a fost favorizată FCSB în partida cu Sepsi și unde scapă „porumbelul” antrenorii și arbitrii din Liga 1 | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 21

De ce nu a fost favorizată FCSB în partida cu Sepsi și unde scapă „porumbelul
Arbitrul central Adrian Viorel Cojocaru in meciul de fotbal dintre Sepsi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Sepsi Arena din Sfantu Gheorghe, duminica 19 decembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:

Ultima etapă din acest an a fost una liniștită din punct de vedere al arbitrajului. Am înregistrat cred o premieră prin faptul că nu avem nici un meci unde deciziile greșite ale arbitrilor au influențat rezultatul final și astfel au lipsit scandalurile.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, în cazul de față a 21-a, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

De ce nu a fost favorizată FCSB în partida cu Sepsi și unde scapă „porumbelul” antrenorii și arbitrii din Liga 1 | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 21

Cum nu au fost decizii greșite, nici numele arbitrilor nu apar în presă, deoarece nici nu observăm cine a arbitrat un meci până nu face o greșeală, ceea ce este și normal. Cauzele sunt multiple.

Cred că cel mai important lucru este faptul că în urma presiunii, atât din exterior prin intermediul mass-media, cât și din interiorul FRF, președintele CCA Kyros Vassaras a făcut ceea ce trebuia făcut în mod normal prin natura funcției pe care o ocupă.

El a fost prezent în țară, a discutat cu fiecare arbitru în parte mobilizandu-I pentru a încheia bine anul, a fost pe stadion la câteva meciuri, a activat în sfârșit platforma online concepută chiar de el prin care se analizează fazele și nu a mai delegat arbitri care au comis greșeli majore.

Astfel s-a creat un climat propice unor meciuri reușite de către arbitri. Sper să mențină aceste obiceiuri bune și să înțeleagă că numai implicandu-se direct și mult mai mult decât a făcut-o până cum, poate să dea arbitrilor încrederea necesară pentru a avea meciuri bune.

Adrian Cojocaru a luat decizii bune la partida Sepsi – FCSB

Meciul dintre Sepsi și FCSB a avut două faze interesante care merită analizate.

Astfel în minutul 22, la o lovitură liberă pe atacul echipei din Sfantu Gheorghe, mingea ajunge în suprafața de pedeapsă a celor de la FCSB unde este atinsă cu mâna de Tănase. Arbitrul Adrian Cojocaru lasă jocul să continue.

Încă o dată, jucarea balonului cu mâna este prezentă în analiză și sunt sigur că va mai fi deoarece naște controverse.

În acest caz jucătorul de la FCSB nu vede exact unde este mingea, are mâna aproape de corp într-o poziție naturală și o atinge fară să vrea, lipsind astfel elementul intenție.

Evident că arbitrul nu poate să știe dacă un jucător vrea sau nu să joace mingea cu mâna, dar în acest caz limbajul corpului și mișcarea naturală a lui Tănase sunt elemente clare care ne arata că nu a vrut să o atingă. Arbitrul a luat decizia corectă de a lăsa jocul să continue.

Nu orice duel bărbătesc este fault de joc

În minutul 65 avem o fază care ne arată diferențele dintre un atac corect, corp la corp, între doi jucători, fault și simulare. Astfel Luckassen, atacantul de la Sepsi, primește o pasă în suprafața de pedeapsă a celor de la FCSB unde este întâmpinat de Radunovici și cade în urma unui contact. Arbitrul lasă jocul să continue.

Putem observa pe reluări faptul că între Luckassen și Radunovici are loc un contact evident dar acest contact este unul normal, de joc, umăr la umăr. Fotbalul este un sport bărbătesc și nu orice contact este și o greșeală.

Contactul este de natură a-i provoca căderea atacantului de la Sepsi deci nu putem vorbi de o simulare cum nu putem vorbi nici de existența unui fault. Arbitrul ia decizia corectă de a lăsa jocul să continue.

Daniel Mitruți a grești! Dar nu va mai greși de acum înainte

Două situații care implică antrenorii mi-au atras atenția etapa asta. Prima la meciul dintre Rapid și FC Botoșani unde Marius Croitoru, antrenorul celor de la Botoșani a avut un dialog mai puțin elegant cu unul dintre cei mai buni arbitri asistenți din România, Daniel Mitruți.

Un asistent constant, valoros, care poate merita mai mult în carieră. Dialogul, spre ghinionul celor doi, a fost surprins de camerele TV și conținea cuvinte nerecomandate pe terenul de fotbal. Deși sunt de părere că arbitrii nu ar trebui să folosească astfel de expresii, totuși “să arunce piatra cel fară de păcat”.

Și mie, la unele meciuri, mi s-a întâmplat să îmi scape o expresie “neortodoxă” și apoi să regret. Cei doi, Croitoru și Mitruți, s-au întâlnit de zeci de ori pe terenurile de fotbal și astfel se crează o relație informală care poate duce la astfel de scăpări. Important e că cei doi au acceptat fără a degenera discuția.

Eu recomand arbitrilor să fie atenți și să se abțină pe viitor de la astfel de discuții informale pe terenul de joc.

De ce a fost eliminat Cristiano Bergodi?

O altă situație a fost la meciul Sepsi – FCSB unde în urma unei decizii corecte a arbitrului, antrenorul gazdelor, Cristiano Bergodi a fost eliminat pentru proteste vehemente.

Trebuie menționat că arbitri au trei tipuri de reacție la protestele antrenorilor recomandate de CCA:

– Avertisment verbal atunci când protestele sunt într-o limită decentă și de multe ori o discuție între arbitru și antrenor poate detensiona atmosfera dacă este făcută la timp și corect
– Cartonaș galben atunci când protestele depășesc limita normală a unei discuții despre o fază și să nu uităm că de anul acesta se ține cont de aceste cartonașe și astfel antrenorul risca să fie ulterior suspendat.
– Cartonașul roșu atunci când protestele sunt vehemente, se intră în terenul de joc, antrenorul efectiv nu mai poate fi stăpânit sau folosește cuvinte jignitoare.

Implicarea celui de-al patrulea arbitru, foarte importantă

Rolul celui de-al patrulea oficial, în astfel de momente, este foarte important și un arbitru de rezervă inteligent, proactiv, poate să ofere liniștea necesară centralului în teren. Soluția nu este acordarea imediat a unor cartonase galbene sau roșii.

Diplomația este recomandată în discuțiile normale, atenționare verbală făcută într-un mod civilizat și doar atunci când nu există altă soluție, intervenția disciplinară.

În final aș vrea cu ocazia sărbătorilor de iarnă să urez un călduros “La mulți ani” tuturor arbitrilor, jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor, tuturor oamenilor implicați în acest sport pe care îl iubim, fotbalul și nu în ultimul rând celor mai importanti, suporterilor. Sarbatori fericite tuturor!

Foto: captură Digi Sport / Telelkom Sport

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×