De ce pariază fotbaliştii români! Ce spun cei implicați și cum explică fenomenul AFAN şi FRF. „Există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup”

de-ce-pariaza-fotbalistii-romani
Vezi galeria foto - 5 poze

De ce pariază fotbaliştii români? Cei implicați oferă detalii, iar foruri ca AFAN, Asociația Fotbaliştilor Amatori si Nonamatori din România, şi FRF, Federația Română de Fotbal, dau explicații. 

În fotbalul românesc au fost jucători prinși că joacă la pariuri, inclusiv pe meciurile în care evoluau, și antrenori care au ecis să rupă tăcerea și să-i denunțe pe cei vinovați.

ProSport a prezentat în exclusivitate în ianuarie 2021 situația lui Marius Ioniță. Fundașul Gloriei Buzău e cel mai recent  caz de parior dovedit. El miza pe jocurile propriei echipe.

De ce pariază fotbaliştii români! Ce spun cei implicați și cum explică fenomenul AFAN şi FRF

Mai mulți jucători din primele două divizii, Liga 1 și Liga 2, au explicat sub anonimat. „Unii joacă la pariuri de plăcere, alții o fac pentru adrenalină, dar cei mai mulți pariază pentru că au venituri mici. Dacă echipele nu ar întârzia cu plata salariilor, poate că lucrurile s-ar schimba”, a spus un fotbalist din Liga 1, potrivit Digi Sport.

Un altul precizează: „Mulți fotbaliști tineri sunt influențați să joace la pariuri. Echipe sponsorizate de case de pariuri, noi avem case de pariuri pe tricouri … Jucătorii bătrâni, cu experiență, nu se lasă păcăliți, dar pentru cei tineri există multe tentații, mai ales că au salarii mici”.

Pentru sursa citată, un jucător oferă o variantă pentru a stopa fenomenul: „Poate să fie scoase din ofertă competiţiile interne? Nu știu dacă ar fi posibil. Dar așa nu ai putea să mai pariezi pe meciurile tale. Înțelegem și noi că este greu pentru echipe să găsească sponsori, dar nu cred că trebuie să depindă atât de multe de casele de pariuri”.

Ce spune AFAN despre fotbaliștii pariori din Liga 1 și Liga 2

„Facem proiecte cu FIFA și UEFA pentru combaterea acestui flagel, dar sunt unii care se cred mai deștepți. De cinci ani le spunem același lucru, la ședințele din vestiar. Din păcate, mai multe nu putem face, depinde de fiecare în parte. La Buzău sunt plătiți la timp jucătorii, eu știu că n-au avut restanțe financiare. Sper să nu mai fie cazuri, dar nu știi niciodată. Riscul cel mai mare este la echipele unde există restanțe mari. Acolo mai există riscul ca jucătorii să se organizeze în grup”, a declarat Emilian Hulubei, președintele AFAN, pentru Digi Sport.

Federalii au comentat și ei: „FRF condamnă categoric pariurile în ceea ce îi privește pe toți cei implicați în fenomenul fotbalistic din țara noastră. Această practică este interzisă de regulament”.

Un caz grav s-a petrecut și la Dacia Unirea Brăila, acolo unde foști fotbaliști ai echipei trucau meciurile și încercau să atragă câți mai mulți colegi în „rețea”. „Îi călcam în picioare! Le-am zis că vor pleca cu duba de la stadion…Luaseră însă bani de la cămătari”

Publicat: 18 03. 2021, 12:06