De la Anticârcel la cutremur în România, via minunea de la Londra: povestea istoricului West Ham – Astra Giurgiu 0-1 cu Marius Șumudică dirijor de capricii și de veterani. SPECIAL

De la Anticârcel la cutremur în România, via minunea de la Londra: povestea istoricului West Ham - Astra Giurgiu 0-1 cu Marius Șumudică dirijor de capricii și de veterani. SPECIAL
  • Publicat:

A fost odată ca niciodată… poveștile încep așa iar mai toate se termină fericit. Dar acum, când e vorba de Astra Giurgiu, fericirea devine un miez și plutește în rotocoale pe marginea unui parcurs. Finalul înseamnă dispariție acum. Dar ce frumos s-a jucat și s-a trăit până acolo!

„Hammers crahs out of Europa League”. În diferite nuanțe, de la BBC până la Sky Sports și dincolo de Marea Britanie, eliminarea lui West Ham United de către Astra Giurgiu în Europa League 2016/2017 a zguduit continentul. Și cum s-a ajuns aici! Un 1-0 pe London Stadium pentru băieții lui Marius Șumudică, a se citi calificare la retur cu 57.000 de fani englezi în tribune!

Undeva, cândva, din rumegușul echipei noastre campioane care s-a dizolvat în 2022 se va face poate umbra unei viori. Pentru că asta a fost Astra Giurgiu. Capriciu, campioană, cântec, fotbal spumos, sfârșit de spectacol. Apreciată de public, fără să fie iubită de vreo galerie proprie. Dar hai să ne oprim la miezul fericit!

Astra: un titlu de campioană, o poveste cât toată viață

Marius Șumudică era, în 2016, de mii de ori mai liniștit și mai exuberant decât e acum, în Giuleștiul inimii lui, după 0-2 cu Universitatea Cluj. Asta pentru că tocmai devenise campion al României cu Astra Giurgiu, echipa lui Ioan Niculae, totdeauna fără fani și mai mereu încântătoare în exprimare. Titlu la 5 puncte de Steaua București, denumirea vremii, apoi Supercupa României adjudecată în fața celor de la CFR Cluj. De la Dunăre, Șumi era stăpânul fotbalului intern. Prin fotbaliștii pe care îi armoniza și dirija într-o echipă savuroasă.

Singurul titlu din istoria Astrei n-a dus spre Champions League. Giurguvenii au fost scoși din parcursul suprem de FC Copenhaga, așa că au coborât spre Europa League. Ultimul tur înainte de grupe: West Ham United! Complicată treabă. Și, mai ales, după 1-1 pe „Marin Anastasovici”, prin golul lui Alibec salvator de remiză cu 7 minute înainte de final.

Doar că Astra avea un puternic ascendent. Cu doar un sezon în urmă, tot în preliminarii de Europa League, după un 2-2 smuls tot pe final de meci, de la 0-2, dar de data asta în deplasare, Șumudică îl eliminase pe Bilic, croatul captivant de pe banca lui West Ham! Fusese 2-1 la Giurgiu, cu Budescu erou și autor de „dublă”. Așadar… se putea!

Anticârcel elimină Premier League din Europa

Fostul internațional croat Slaven Bilic era în 2016 unul din antrenorii în vogă ai continentului la nivel înalt. Cu el pe bancă, West Ham tocmai terminase sezonul înaintea lui Liverpool și Chelsea! Avea la dispoziție super fotbaliști, nu mai puțin de nouă dintre cei utilizați contra giurgiuvenilor în meciul de pomină de la Londra pe care îl povestim fiind cotați la câte 5 milioane de euro fiecare, la acel moment!

De la Michail Antonio, care și azi e om de bază în Premier League, tot pentru West Ham!, spre internaționalii Ogbonna (Italia), Nordtveit (Norvegia), Kouyate (Senegal), Enner Valencia (Ecuador), Randolph (Irlanda), Gokkhan Tore (Turcia), James Collins (Țara Galilor).

La Giurgiu, cu Anticârcel și conferințe de presă memorabile, Șumudică se baza pe talentul uriaș al unui duo strunit parcă doar de el, Budescu – Alibec. Doar că Budi, artizanul eliminării lui West Ham cu un an înainte, plecase în China. Avea să revină, dar nu la timp pentru noul bal cu englezii. Rămânea așadar greul pe Denis în avanposturi, cu Daniel Niculae, la 34 de ani, alături. Lovin, tot 34. Geraldo împlinea 36. Iar Morais sau Seto, la borna 30.

Prin baloane de săpun, i-am „curățat”!

Pe London Stadium, jucătorii ies de la vestiare printr-o mare din baloane de săpun. E tradiția lui West Ham, din tribune 57.000 de englezi cântă „I’m Forever Blowing Bubbles”. E istorie și e magic! Doar că Giurgiu are mai puțin de 57.000 de locuitori.

Un băiat este extrem de concentrat și dă la o parte baloanele gingașe cu mănușa, surâzând oltenește parcă de naivitatea fiestei britanice. E Lung. Silviu Lung, portarul Astrei. Țineți minte numele lui!

Minutul 9. Calleri, vârful argentinian pe care Bilic a dat 5 milioane de euro doar ca să-l împrumute! și care în 2024 e golgheter la Sao Paolo, scapă singur cu Lung. Încearcă să-l dribleze nonșalant, doar că al nostru e calm. Pândește, se trântește, se ridică, se repliază. Și culege mingea. Minutul 25. Pedro Obiang, cumpărat cu 6 milioane euro de la Sampdoria, trage vârtos dar Lung… se lungește. Respinge în corner.

Nu sunt suficiente emoțiile produse de adversar pentru Șumudică, pare că și Alibec, accidentat, ar ieși din schemă. Își revine Denis. Strânge din dinți. Toți strâng și rezistă. Până când, dintr-o știință admirabilă de a citi jocul, Filipe Teixeira urcă inspirat pe flancul stâng, profitând de spațiile relaxate. Daniel Niculae temporizează inteligent, îi pasează fix când trebuie, iar portughezul nostru trimite la colțul lung, pe jos, cu toată disperarea stoperilor lui West Ham, desfășurați în intrări prin alunecare fără noroc spre balonul cumințit în gol.

E minutul 45. Când îi e mai greu voinicului, cum se spune, Astra face 1-0 și intră la cabine. Nici măcar un balon de săpun nu mai trăia pe London Stadium.

Lung. Silviu Lung.

Iese „tăietorul” scandinav Nordtveit, intră flamboaiantul atacant ecuadorian Enner Valencia. Corner, masivul Ogbonna reia cu capul, dar Lung planează și îmbrățișează ocazia. Centrează Tore, iar Calleri cu capul și cu umărul trimite spre colțul lung. Fixat, portarul Astrei se desprinde cumva împotriva echilibrului și o scoate și pe-asta. Parcă se aude respingerea! Apoi Trage Byram, violent, din careu dar când nu e Lung, se lovește balonul de Antonio și țâșnește peste transversală.

Au mai fost multe. Șut Kouyate, cap Reid, lovitură liberă Valencia parată de Silvică. Dar dacă le-am supraviețuit, să se ducă de tot! Ceva nu se poate uita însă. Minutul 73. Vârful nou-introdus, Fletcher, se trezește cu mingea la picior în 7 metri de gol, după o fază-flipper. Trage tare din instinct. Lung, Silviu Lung, deschide picioarele și barează cu genunchiul. Ca la un „7 metri” de handbal, ca să-și merite pe deplin coroana serii!

Se termină 1-0. Anticârcel învinge Premier League și o elimină din Europa.

Fotbalul a mers mai departe în Anglia. Cutremur în România.

După dublul șoc Șumudică, s-a dus la vale cariera lui Bilic. Ultimul contract, Al Fateh din Arabia Saudită. Anterior, când Watford, când Beijing Guoan.

Peste 6 ani de la London Stadium, Astra Giurgiu avea să dispară. Un cutremur în România, încă o campioană recentă și autoare de povești europene memorabile se arăta fără destin, după Unirea Urziceni.

Lung e azi la Craiova, Alibec joacă pentru Farul, Săpunaru s-a întors la Rapid. Veteranii Seto și Morais se duelează în Liga 2, evoluând pentru Metaloglobus, respectiv FC Argeș. Alex Ioniță e în L2 din China, la Yunnan Yunun. S-au retras Geraldo, Lovin, Teixeira, Niculae, Oros.

Dacă cineva i-ar fredona, chiar în clipele de-acum, când sigur e mistuit de neputința construirii Rapidului în viteza în care și-ar dori, „I’m Forever Blowing Bubbles” lui Marius Șumudică, indiferent dacă ar primi sau nu și o înjurătură, ar deschide sigur un surâs.

Șumi a fost dirijor de capricii și veterani într-un London Stadium amuțit, cu întreaga lui asistență mai amplă decât tot Giurgiul…

West Ham United – Astra Giurgiu 0-1

A marcat: Filipe Teixeira (45)

West Ham: Randolph – Byram, Reid (c), Ogbonna, Burke (Collins ’88), Nordtveit (E. Valencia ’46) – Tore, Obiang, Kouyate, M. Antonio – Calleri (A. Fletcher ’61)

Antrenor: Slaven Bilic

Astra: Lung – Săpunaru, Fabricio, Geraldo Alves, J. Morais (c) – Ioniță II (Al. Stan ’75), Lovin (D. Florea ’88), Seto, F. Teixeira – D. Niculae (Oros ’57), Alibec

Antrenor: Marius Șumudică

Alege aici West Ham – Astra Giurgiu 0-1 cel mai tare succes european după 1990:

Care e cel mai tare succes european după 1990?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani. Sunt...'
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani. Sunt...'
Moment cum rar se vede, după Manchester City – Inter! Lăsat ”mască”, Haaland a replicat direct: ”Du-te naiba”
Moment cum rar se vede, după Manchester City – Inter! Lăsat ”mască”, Haaland a replicat direct: ”Du-te naiba”
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei sale
Banii nu aduc fericirea! Cel mai bogat fotbalist din lume, cu salariu de FCSB, nu mai prinde nici lotul echipei…
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o puștoaică”
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BREAKING Cutremur MARE în România, s-a simţit puternic la Bucureşti. Vom reveni
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Laurent a venit din Franța și s-a îndrăgostit de România. A reușit să facă performanță într-un domeniu care începe să prindă tot mai mult contur la noi
Laurent a venit din Franța și s-a îndrăgostit de România. A reușit să facă performanță într-un domeniu care începe să…
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Cum a ajuns Irinel Columbeanu falit și uitat într-un azil. Pe ce şi-a cheltuit toată averea
Cum a ajuns Irinel Columbeanu falit și uitat într-un azil. Pe ce şi-a cheltuit toată averea
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
Ce jocuri primesc abonații PlayStation în septembrie 2024?
A murit Toto Schillaci, supranumit „eroul nopţilor magice”
A murit Toto Schillaci, supranumit „eroul nopţilor magice”
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja până la brâu
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a trezit când apa era deja…
×