Sâmbătă, 13 mai, de la ora 11.00, pe stadion din Clinceni, două formații din București se duelează pentru supraviețuire. Metaloglobus București și Progresul Spartac își dispută barajul de menținere în Liga 2, partida tur. Gazdele, echipă cu experiență la nivel de eșalon secund, se află pentru prima oară la un astfel de play-off, pe când „progresiștii”, nou-promovați, încearcă să rămână, pentru încă un sezon, în al doilea eșalon. În acest context, ProSport a stat de vorbă cu Marius Burcă, președintele formației din cartierul Pantelimon, dar și cu Andrei Erimia, antrenor la echipa care încearcă să ducă mai departe spiritul Progresului fondat în 1944. Cei doi au discutat despre actualul sezon, probleme întâmpinate și așteptările de la acest baraj.
Metaloglobus este deja o formație cu experiență la Liga 2. Gruparea din cartierul Pantelimon se află la al șaselea sezon de eșalon secund și, la prima vedere, pleacă cu un avantaj față de Progresul Spartac, echipă fără experiență mare la nivel înalt.
Președintele bucureștenilor, Marius Burcă, a vorbit, în exclusivitate pentru ProSport, despre barajul de sâmbătă. În același timp, a făcut și un rezumat al actualului sezon.
Teoretic, plecăm cu prima șansă, dar eu zic un 51-49 pentru noi. Diferența este foarte mică. În astfel de baraje, se poate întâmpla orice. Nu ne-am gândit că vom juca un baraj pentru supraviețuire. În etapa 7, când am schimbat antrenorul, aveam un singur punct. Odată cu venirea noului tehnician și staff-ului său, ne-am ridicat ușor-ușor. Cu puțină atenție, am fi putut scăpa de baraj. Trebuie, însă, să fim sinceri și să spunem că, după un început dezastruos, acesta ne este locul. Am acumulat 32 de puncte în acest sezon, din care 31 după etapa 7. Cumulat, avem undeva la 1.75 de puncte pe meci. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă am fi plecat din prima rundă cu aceeași medie, același staff, același antrenor.”
Acesta a discutat și despre eventuala preluare a brandului Sportului Studențesc.
Se duc discuții în continuare. Ar fi un lucru benefic pentru toată lumea, suporteri și fotbalul românesc, ca acest brand să reînvie. Nu este, însă, finalizat ceva până acum. Din noul sezon, sper să jucăm sub sigla Sportului Studențesc în Liga 2. Metaloglobus este un club foarte serios, niciodată n-am ajuns la vreun proces sau la vreo comisie în acești ani, dar este un club privat 100%. Aduce bani de acasă. Este foarte greu să te bați cu orașe mari, bugete enorme și să urci. Dacă am vorbi de Sportul Studențesc, lucrurile s-ar schimba. Nu am discutat, însă, de preluarea brand-ului în funcție de liga în care activăm, fie 1, 2 sau 3. Fac o paranteză: Baia Mare a avut un buget enorm, au adus jucători de calitate, au dat salarii mult mai mari decât noi și uitați-vă unde sunt.”
Pentru Metaloglobus, stagiunea 2022-2023 este a 6-a consecutivă la nivel de Liga 2. Doar în primul sezon, 2017-2018, bucureștenii au fost aproape de retrogradare. Atunci, deși au încheiat sezonul pe loc ce ducea în Liga 3, retragerea celor de la Afumați a păstrat echipa din Pantelimon în eșalonul secund.
Acela a fost primul sezon la Liga 2. Am folosit jucători care au promovat, fiind fotbaliști de Liga 3. Nu știam cu ce se mănâncă eșalonul secund. Ulterior, n-am mai avut nicio problemă și ne-am bătut la play-off cam în fiecare an. Din moment ce suntem la baraj, da, putem spune că este cel mai slab sezon. Trebuie, repet, ținut cont și de prima parte a stagiunii. O treime din sezon, Metaloglobus nu a jucat. În partea a doua, echipa a avut punctaj și joc de play-off.”
Meciul de sâmbătă va fi a treia confruntarea directă între cele două. Până acum, formațiile și-au împărțit victoriile. Progresul Spartac s-a impus în 2018, în Cupa României, 2-0, pe când Metaloglobus a câștigat lejer, 3-0, în sezonul regular al Ligii 2.
Progresul Spartac a jucat, în acest sezon, pentru prima oară în scurta existență la Liga 2. Debutul a însemnat un duel cu Dinamo, al doilea cel mai titrat club din țară, pierdut, însă, la limită, scor 1-0, după golul marcat de Antonio Bordușanu.
Andrei Erimia, antrenorul echipei, în exclusivitate pentru ProSport, a vorbit despre baraj, dar și experiența de la Liga 2 pentru el și elevii săi.
Ținând cont de toate aspectele, nu putem pleca decât cu șansa a doua. Întâlnim o echipă care și-a propus, la început de sezon, play-off-ul. Cred că este o mare presiune pe ei, ar fi un eșec imens. Pentru noi, evident, ne-am dori să rămânem în Liga 2. Sunt, însă, multe aspecte nefavorabile care au apărut în cursul acestui sezon. Știam că nu va fi deloc ușor când am aflat că nu vom juca acasă, pe terenul de la Intrarea Vrabiei. Este un dezavantaj față de alte competitoare. Ne-am propus, după acea serie care părea interminabilă, de 15-16 meciuri fără victorie, să atingem măcar barajul acesta. Suntem în acest punct și chiar dacă nu plecăm ca favoriți, vom încerca să arătăm că merităm să rămânem în al doilea eșalon.”
Progresul Spartac, proiectul curent, a plecat de la Liga 5. Din stagiunea 2017-2018 până vara trecută, bucureștenii de pe Intrarea Vrabiei au jucat, în fiecare an, în Liga 3. Promovarea în eșalonul secund, la capătul barajului cu CS Tunari, a reprezentat o premieră pentru echipa lui Andrei Erimia.
După Unirea Constanța, am avut cea mai mică medie de vârstă la început de sezon. Totuși, acolo vorbim de jucători aduși din toată țara de către FCSB. Noi avem jucători aduși din tot Bucureștiul, asta pentru a face o paralelă. Eu sunt mândru de ei. Noi suntem un club mic comparativ cu cele mari din București. Nici la nivel de selecție nu suntem prima mână, astfel că încercăm să aducem copii care, poate, nu au fost selectați de alte cluburi. Performanța de a promova la Liga 2 am făcut-o cu foarte mulți jucători crescuți de noi. Nu știu cine a mai făcut asta, poate Academia Hagi acum mulți ani, generația cu Romario Benzar, Ciprian Stanciu, căpitanul nostru, atunci un junior de perspectivă. Din acest punct de vedere, am realizat lucruri la care doar visam acum câțiva ani. Mai mult, cu excepția a doi sau trei, avem foarte puțini jucători care au jucat la acest nivel. În plus, în lot încă sunt câțiva fotbaliști care se află alături de noi de la Liga 5.”
Ce ar urma, însă, dacă Progresul Spartac revine la Liga 3?
Nu ne-am gândit, dar avem un plan în acest sens. Sursa noastră principală pentru seniori este Centrul de Copii și Juniori. Dacă picăm în Liga 3, avem juniori crescuți la noi care vor îmbrăca tricoul echipei mari. În ceea ce privește stadionul, încercăm să ne ocupăm. Trebuie făcute modificări în structura acestuia. Aici mă refer la clădirile auxiliare. Terenul de joc poate fi omologat pentru Liga 2 și ca dimensiuni, și ca suprafață, chiar dacă este iarbă sintetică.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER