Dezvăluiri explozive la 15 ani după „minunea” de la Liberec! Un fotbalist a decis executanții penalty-urilor decisive în Liberec – Dinamo 0-3: „Bonetti a vrut să bat eu ultimul, am bătut primul! Unii, dacă ar fi putut, ar fi fugit la vestiare!” EXCLUSIV

Dezvăluiri explozive la 15 ani după „minunea” de la Liberec! Un fotbalist a decis executanții penalty-urilor decisive în Liberec - Dinamo 0-3: „Bonetti a vrut să bat eu ultimul, am bătut primul! Unii, dacă ar fi putut, ar fi fugit la vestiare!” EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un meci de poveste subtitrat de trei dintre eroii din teren. Andrei Cristea, Marius Niculae și Florin Matache rememorează Slovan Liberec – Dinamo 0-3 din 2009, una dintre cele două partide de referință votate de fanii „câinilor” în finala campaniei ProSport în care publicul alege cele mai tari succese europene ale echipelor românești după 1990.

Astăzi, la 15 ani de la „minunea” calificării după 0-3 în tur, „Săgeată” Marius Niculae face o dezvăluire care schimbă coordonatele pentru generații. Povestește cum el a decis executanții loviturilor de departajare și cum a reacționat Dario Bonetti, antrenorul lui Dinamo de-atunci!

Minunea de la Liberec: returul a început în minutul 86 al turului, prima acționarilor și încrederea lăsată în carantină

Dinamo a mers în Cehia, pentru returul cu Slovan Liberec din play-off-ul Europa League, în 2009, cu gândul anturat motivațional pentru derby-ul cu Steaua, partida orgoliilor care urma să se dispute, peste câteva zile, în Ghencea.

La cacealma, Borcea și acționarii de-atunci au promis valize pentru o minune. Dar cine poate crede în minuni când scorul din tur te condamnă la jale? Nici măcar conturile!

N-am crezut, deja vorbeam cu Bonetti să ne concentrăm pe campionat. Dar ce echipă aveam! Un lot echilibrat și asta a contat”, povestește Borcea, la 15 ani de la momentul Liberec.

În tur, în „Ștefan cel Mare”, „câinii” au fost caz de breaking news continental. Fanii nu au mai rezistat în ghearele unei noi umilințe europene și, în minutul 86, la scorul de 2-0 pentru adversari, au intrat pe gazon și au întrerupt partida. Meciul a fost decis la „masa verde”, 0-3.

Dintr-un astfel de incendiu se aprinde „minunea de la Liberec”.

Dario Bonetti lasă pe bancă jucători precum Dolha, Tamaș, Torje sau Marius Niculae, însă printre titulari se numără Moți, Boștină, Adrian Cristea, Zicu, Dănciulescu sau Andrei Cristea. Și, totuși, cine mai crede?

Imediat, Andrei Cristea ridică sprânceana speranței. Oare e posibil? 100 de fani au mers, mai mult cu gândul la gulerele berilor cehești, la Liberec. „Dinamo, Dinamo!”, se aude, ferm, din colțul lor de peluză.

Andrei Cristea: „Simțeam că putem câștiga, dar nu să ne calificăm”

Sub pătura avantajului, Slovan cedează posesia încă de la cabine. Și asta pare să-i fie sinuciderea. Mingea curge ca în fotbalul pe consolă spre poarta gazdelor, Dănciulescu, Zicu, apoi Andrei Cristea șutează sec din cozorocul careului mare și balonul, excelent plasat, produce o emoție înfundată. E 1-0. Oare se poate?

„A fost o săptămână magică. Am bătut CFR în Groapă, 1-0, ajungem la Liberec după toată povestea. Am avut o tresărire de orgoliu, simțeam că putem câștiga, dar nu să ne calificăm. Zicu îmi dă pasa, așez mingea pentru șut și plasez perfect. Pe final de repriză am mai avut un gol, dar a ridicat arbitrul, spun eu greșit, fanionul. Ce să mai, ne gândeam la meciul din Ghencea! A fost victoria grupului, asta a fost identitatea lui Dinamo, unitatea. În față era prăpăd: eu, Danciu, Niculae, Claudiu, Bratu… Dacă nu dădeai gol, stăteai în tribună!”, rememorează Andrei Cristea fragmente din „minunea de la Liberec”.

„Câinii” își poartă avântul spre poarta lui Hauzr, iar articulațiile încep să-i condamne pe cehi. Imediat, după un corner prelungit, Adrian Cristea, sudat de bara a doua, respinge mingea de pe linia porții. Și suntem mângâiați de noroc. Ar fi, oare, minunile posibile fără un fir de șansă? Repriza curge alert, iar Dănciulescu poate specula o pasă în adâncime. Nu reușește să salte mingea peste portarul care a ieșit, desfășurat precum o hidră, pentru a-l bloca. Însă pentru cehi, planetele se vor revolta după pauză.

E Niculae, Marius Niculae! „La pauză am simțit că se poate”

La reluare, Marius Niculae intră în locul lui „Danciu-gol”, Dario Bonetti simte că e nevoie de mai multă forță în coasta adversarului, iar „Săgeată” percutează. Moți reia, pe spate și puțin peste transversală, dintr-un corner executat șiret, la prima bară, de „Prințul” Cristea, iar golul de 2-0 cade precum o nălucă. Niculae își prepară un șut cu stângul, reia din lateral, în forță, pe poartă. Hauzr are tunel în palme și scapă balonul în plasă.

Pasăm și noi, cuvântul, după 15 ani, marcatorului care a flambat minunea:

Am simțit de la pauză că se poate. Aia a fost și ideea. În tur am jucat noi foarte slab și nu i-am văzut vreo echipă de nebătut. Nu aveam nimic de pierdut. Erau doi jucători în careu și m-am gândit că se așteaptă să centrez, așa că am zis să dau cu sete. Și nu e întâmplător, după asta am dat la fel și cu Sturm Graz, în grupe”.

Uluitor! 3-0, Niculae face dubla, Dinamo împinge calificarea în prelungiri 

Cehii au încrederea mutilată, dinamoviștii simt că pot. Și se transformă în avalanșă spre buturile adverse. Bonetti armează artileria grea.

Intră și Torje, apoi și Claudiu Niculescu și ei sunt cei comandă artificiile. Acțiune inițiată în bandă, pasă în careu, de unde Marius Niculae reia din prima. Hauzr este, din nou, nesigur și scapă în față, Clau-gol e atent și prelungește din vârful falangelor portarului până la Niculae care, din careul mic, egalează la general. Pentru noi e carnaval, cehii își smulg scalpul.

După cele două reprize de prelungiri, isteria trece în vârtejul loviturilor de departajare. Tot Marius Niculae, primul care execută de la Dinamo, face o dezvăluire explozivă:

Bonetti a vrut să mă pună ultimul la penalty-uri. Eu i-am zis că dau primul, mă simțeam în vână și am vrut să transmit colegilor curajul. Jucătorii africani, Kone și Diabate, dacă puteau merge la vestiare, plecau, fugeau! I-am preparat puțin și îți spun ceva: eu i-am ales pe cei care au executat!”

Și de aici a fost… Matache

Trag toți jucătorii de câmp. Ratează doi. Zicu de la Dinamo, Gecov de la Liberec. Ultimul ceh care are mingea pe punctul de la 11 metri, înainte ca portarii să execute, este Liska. Pași grei după ce Molinero a fructificat și… lăsăm clipele să atârne în cuvintele eroului de la Liberec, Florin Matache, votat AICI cel mai bun portar al lui Dinamo din ultimii 25 de ani:

Liska era un jucător exponențial pentru ei. Dar când s-a îndreptat către minge parcă avea un trac, l-am simțit, se vedea că era încărcat. Am rămas cât de mult am putut pe picioare și l-am văzut cum a deschis latul. Până atunci am fost pe mai multe baloane, dar nu parasem, de data asta mi-a ieșit. Niciun moment nu m-am gândit că urmează să bat eu, după mi-au spus colegii că urmam și, sincer, nu prea mi-aș fi dorit. A fost seara noastră, toți am tras, fiecare a avut contribuția lui și am scris o istorie frumoasă și a rămas ceva de povestit”.

Și am povestit!

Am păstrat mănușile și nu au vreun preț. Am păstrat, de la Liberec, tricoul celuilalt portar, mănușile și tot ce a apărut prin presă. E ceva prea frumos și important. Atunci am plecat desculți și ne-am întors cu ceva. Țin minte că nici nu știam cum să mă bucur la ce realizasem” – Florin Matache

Slovan Liberec – Dinamo 0-3

Au marcat: Andrei Cristea (2), Marius Niculae (57, 81)

Slovan: Hauzr – Vulin, Dejmek, Holenak, Gebre Selassie – Coric (’88 Papousek), Liska, Gecov, Dockal – Keric (73 Blazek), Nezmar (61 Vacha).

Antrenor: Ladislav Skorpil

Dinamo: Matache – Molinero, Moți, Grigore, Diabate – Ad. Cristea (’64 Torje), Kone, Ianis Zicu, Boștină – Dănciulescu (46 Marius Niculae), Andrei Cristea (‘75 Claudiu Niculescu)

Antrenor: Dario Bonetti

Tu decizi aici dacă Liberec – Dinamo 0-3 e cel mai tare succes european după 1990!

Care e cel mai tare succes european după 1990?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
E surpriza SuperLigii, dar Gigi Becali o exclude din lupta pentru titlu: ”Nu cred, nu are cum”
E surpriza SuperLigii, dar Gigi Becali o exclude din lupta pentru titlu: ”Nu cred, nu are cum”
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Horațiu Moldovan a debutat la Sassuolo! Cum s-a descurcat la primul meci din Serie B
Horațiu Moldovan a debutat la Sassuolo! Cum s-a descurcat la primul meci din Serie B
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Culiță Sterp a fost „jefuit” din nou: „320 de euro mi-au luat pentru o apă plată”
Culiță Sterp a fost „jefuit” din nou: „320 de euro mi-au luat pentru o apă plată”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
De la 30 de grade Celsius la 1,5 metri de zăpadă, în doar câteva ore. Oraşul îngropat în zăpadă de ciclonul Boris
De la 30 de grade Celsius la 1,5 metri de zăpadă, în doar câteva ore. Oraşul îngropat în zăpadă de…
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Fosta noră a lui Victor Piţurcă a fost prezentă la nunta de 3 milioane de euro organizată de un milionar român în Paris
Fosta noră a lui Victor Piţurcă a fost prezentă la nunta de 3 milioane de euro organizată de un milionar…
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Adrian Năstase aruncă BOMBA despre Băsescu: Trebuia să ies și eu și să spun
Adrian Năstase aruncă BOMBA despre Băsescu: Trebuia să ies și eu și să spun
"Ia-mă, Doamne, și pe mine, să nu mai sufăr atât" - Tot ce a strâns într-o viață, luat de ape…
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Ce faci dacă ai găsit mașina inundată? Asigurarea auto acoperă pagubele?
Ce faci dacă ai găsit mașina inundată? Asigurarea auto acoperă pagubele?
Mama a doi copii a vândut casa și locuiesc într-un cort. Ce spune despre cheltuielile lunare și cum li s-a îmbunătățit viața
Mama a doi copii a vândut casa și locuiesc într-un cort. Ce spune despre cheltuielile lunare și cum li s-a…
×