Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale din perioada Generației de Aur, a reacționat pentru ProSport, după ce Florin Răducioiu a atras atenția în privința dopajului care se practica în anii ’90, în special la formațiile din Italia.
Doctorul primei reprezentative pentru peste un sfert de secol susține că nu au existat vreodată asemenea cazuri în rândul fotbaliștilor convocați și că singurele tratamente care se administrau conțineau doar niște vitamine.
Pompiliu Popescu a explicat că fotbaliștii nu obișnuiesc să se informeze în legătură cu substanțele care le sunt oferite de către medici, însă el s-a interesat de fiecare dată de medicamentele pe care aceștia le primeau la echipele de club și nu ar fi existat nimic nesportiv.
Doctorul susține că nu se poate pune problema ca fotbaliștii din Italia să fi fost dopați „cu forța” în perioada anilor 90, cu toate că mai mulți foști internaționali de top, precum Dino Baggio sau Zinedine Zidane, au recunoscut că această practică era în floare la acea vreme.
„Niciodată jucătorii noștri nu s-au dopat. Nu, nu, nu. Nu se dopa nimeni, sunt speculații, prostii, tâmpenii!
Au fost vitamine, e normal, că nu știu ei ce sunt, asta e altceva. Asta nu înseamnă că era dopaj. Dopaj înseamnă să iei substanțe interzise, care-ți pun viața în pericol.
Nu există așa ceva! Nu se poate, cum să declare Vialli așa ceva? Cum să te dopezi cu forța? Joci fotbal cu forța, îți bagă banii în bancă cu forța?! Eu din câte știu, și am vorbit și eu cu medicii italieni, și cu cei de la Inter, și cu Brescia, și la Napoli. Nu se practică așa ceva! Jucătorii nu se interesează niciodată ce iau! Nu se interesează aia, aia, aia
Mie-mi aduceau mulți ce serveau ei, ce le dădeau. Deci nu cu forța! Eu îi rugam să-mi aducă și mie, să văd și eu! Că era și un mijloc de informare pentru mine, nu era nimic dopant”, a spus Pompiliu Popescu, pentru ProSport.
După ce s-a speculat în presa din Italia că morțile premature ale lui Gianluca Vialli și Sinisa Mihajlovic ar fi avut loc și în urma dopajului din anii ’90, Pompiliu Popescu a dezvăluit că ar fi existat șanse mai mari ca jucători precum Patrick Ekeng sau fostul fotbalist al Benficăi, Miklos Feher, cei care au decedat pe teren după ce au făcut stop cardiac, să fi folosit substanțe interzise.
Cel care a fost doctorul echipei naționale până în mai 2016 susține că boli precum cancerul la pancreas sau leucemia nu au legătură cu consumul de substanțe interzise în sport. Popescu l-a făcut praf pe Dino Baggio, după ce fostul internațional italian a precizat că îi este teamă pentru viața lui, în urma decesului fostului coechipier de la naționala Italiei, Gianluca Vialli.
„N-are nicio legătură (n.r. – râde). Aici, poți să spui că Ekeng de la Dinamo, și mulți, mulți alții, Feher (n.r. – Miklos Feher, ex-Benfica) sau alții care au murit de inimă, au făcut stop cardiac, la ăia da! Poți să spui că au luat creatină sau substanțe din astea interzise.
Dar în situația ăluia care a avut cancer de pancreas, Vialli, și celuilalt, care a avut leucemie, ce dopaj să iei ca să te ia așa ceva? Am văzut eu, și idiotul ăla de Dino Baggio, ei de ce n-au spus? Și-au umplut băncile alea de bani și acum se trezesc vorbind”, a adăugat Pompiliu Popescu, pentru ProSport.
Dino Baggio, fost fotbalist la Inter, Juventus sau Parma pe parcursul anilor ’90, dar și internațional italian cu 60 de prezențe la prima reprezentativă, și-a exprimat temerile în privința propriei stări de sănătate, după ce dopingul a luat din nou prim-planul în ultimele zile.
„Am amintiri extraordinare cu Gianluca, a fost un om iubit în vestiar și a vrut mereu să-i ajute pe tinerii jucători să evolueze. Ar trebui să analizăm substanțele pe care le-am luat în acea perioadă.
Dopingul a existat mereu. Trebuie să înțelegem dacă suplimentele folosite atunci au ajuns să îi afecteze pe jucători. Și mie îmi este frică, li se întâmplă prea multor jucători să aibă probleme.
Trebuie să ne întoarcem la ceea ce am luat atunci, să investigăm substanțele pe care le-am consumat în acea perioadă. În anii mei exista dopingul. Trebuie să ne dăm seama dacă ce am luat atunci ne-a rămas în organism”, a declarat Dino Baggio, potrivit publicației italiene Gazzetta dello Sport.
Florin Răducioiu, fost component al Generației de Aur și fotbalist în Serie A la echipe precum Brescia sau AC Milan, a dezvăluit în urmă cu câteva zile că și el a luat anumite medicamente „fantomă” în perioada petrecută în Italia.
Fostul atacant a precizat la momentul respectiv că va lua legătura cu medicul de la Brescia pentru a afla cu exactitate ce substanțe i-au fost administrate.
„Recunosc, și eu am luat medicamente. Sunt sincer, o să-l sun și eu pe medicul de la Brescia. O să am mâine (n.r. miercuri) o convorbire cu el ca să aflu ce luam. Ce medicamente am luat la Milan, Brescia, Verona.
Într-adevăr, Dino Baggio a făcut o declarație foarte puternică, în care practic a spus că dopingul a fost întotdeauna și că ne-am dopat. Noi nu știam ce luăm. Ni s-a spus tot timpul că este vorba de vitamine, de glucoză. Tot timpul făceam perfuzii cu acest lichid roz, care ni se administra cu o zi înainte de meci, seara. Îmi aduc aminte perfect.
La Milan luam alte lucruri, pastile. Le luam pentru că… le luam. Mă pune și pe mine pe gânduri. Am mai spus-o și după moartea lui Gianluca Vialli, era și Gică Popescu aici. Trebuie să ne întrebăm de ce apar aceste morți premature”, a declarat Florin Răducioiu, la Orange Sport.
După ce a reușit să discute cu doctorul, Răducioiu a revenit și a precizat că nu ar fi fost nimic ilegal în acele practici și că tot ce li s-a administrat au fost niște vitamine pentru a spori refacerea musculară.
„Mi-a zis să stau liniștit că acele perfuzii nu conțineau nimic ilegal sau care să ne facă rău peste ani. Mi-a spus că erau lucruri normale pentru acei ani și că era vorba de 3 componente în acel cocktail care ni se administra în venă: vitamina C, vitamina B și o altă substanță care diminua procesul de oboseală al mușchilor.
Mi-a explicat și de la ce era acea culoare roz de care am declarat eu, de la vitamina B”, a spus Florin Răducioiu, potrivit GSP.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER