Dezvăluiri uluitoare! Ionuț Negoiță a luat 17 mașini de la Dinamo, dar și contravaloarea lor în bani! Nu e banc, e suveica Honda de la RIN: Negoiță a vândut spre firmele lui, iar cu sumele încasate a achitat imediat, din conturile clubului, datoriile față de… el însuși! Și a rămas datoare… tot Dinamo! EXCLUSIV
Într-un articol documentat din date oficiale, ProSport vă dezvăluie manevrele pe care Ionuț Negoiță le-a pus la cale, prin firmele sale racordate la creditări cu SC Dinamo 1948 SA, cu puțin timp înainte de a anunța că renunță la finanțarea clubului și vinde pachetul majoritar de acțiuni cu un leu. Practic, activele SC Dinamo – 17 mașini, 15 marca Honda, două Dacia Logan – s-au transformat în rulaje financiare pentru achitarea unor creditori, în cadrul unor tranzacții considerate ciudate chiar de administratorul judiciar RTZ.
„Schema Honda”. Cum și-a plătit clubul Dinamo datoriile firmele lui Ionuț Negoiță? Suveica de la RIN. Acuzele lui Mircea Lucescu
Ionuț Negoiță, fostul acționar majoritar al SC Dinamo 1948 SA, poartă un război al declarațiilor cu Mircea Lucescu, fost jucător și antrenor de-ai „câinilor”. În discursul său, tehnicianul în vârstă de 78 de ani a spus, printre altele, că omul de afaceri „a căutat avantaje materiale în detrimentul echipei de fotbal și clubului” și „a vrut să profite de pe urma situației de la Dinamo”. Răspunsul milionarului a venit tranșant: „Nu are măsura cuvintelor, bate câmpii”.
În discursul său, „Il Luce” a pomenit și baza de la Săftica. Este vorba de cantonamentul istoric al lui Dinamo și, o bună perioadă, al echipei naționale aflat în vecinătatea DN 1. O bună parte din suprafața pe care se întinde complexul sportiv a fost vândută, în perioada în care Ionuț Negoiță era acționarul majoritar al societății, către o firmă care se află pe numele tatălui său. Este vorba de o parcelă de 1,5 hectare, partea de la intrare, din cele 4 hectare cât măsoară perimetrul deținut de SC Dinamo 1948 SA.
- 5000 de lei plătește Dinamo, lunar, către firma care a cumpărat terenul de la Săftica, pentru cazarea jucătorilor în Vila Victoria, clădire care se află pe bucata de teren vândută în perioada în care Ionu’ Negoiță era acționarul majoritar al clubului
Nu este singurul activ din patrimoniul SC Dinamo care, în perioada 2013- 2020, în care Ionuț Negoiță a controlat societatea, a fost cedat către firmele din portofoliul milionarului.
Autocarul Neoplan a avut aceeași soartă. La scurt timp după ce Negoiță a preluat clubul, autovehiculul de transport persoane a fost mutat de la Dinamo pe o firmă a familiei omului de afaceri. În anii ce au urmat, clubul l-a închiriat și a plătit, firmei respective, la kilometru, un tarif de rulaj. După ce a plecat de la Dinamo, Negoiță a vândut autocarul medicului Claudiu Ciolan, fan dinamovist și sponsor al clubului care l-a pus la dispoziția echipei cu pretenția asigurării mentenanței.
Schema Honda. „Iau Framul, dau banul”
Pe lângă aceste tranzacții, ProSport vă prezintă, în cadrul acestui articol, o altă „afacere” în care firmele lui Ionuț Negoiță sunt implicate în raport cu SC Dinamo 1948 SA.
Dezvăluirile ProSport au la bază acte oficiale pe care le-am obținut din procesul de insolvență al SC Dinamo 1948 SA, întocmite de RTZ&Partners SPRL, administratorul judiciar al societății care administrează clubul și prezentate, sub forma unui raport de 200 de pagini, în septembrie 2021, în fața judecătorului sindic – Raport privind cauzele și împrejurările care au condus la starea de insolvență a debitoarei SC Dinamo 1948 SA-.
Acest raport vizează anii 2019 și 2020, până la intrarea în insolvență, dar și prima jumătate anului 2021.
- IMPORTANT. În mai 2018, Ionuț Negoiță a cedat firma Lotus, administrată de George Drăghia, unul dintre apropiații săi, către Pablo Cortacero, în vara lui 2020.
Un an mai târziu, în toamna lui 2019, într-o conferință de presă halucinantă, șeful de la RIN a anunțat că își retrage orice formă de finanțare de la Dinamo și vinde 51 % din cota socială cu, atenție, un leu.
Firmele
Tot în 2019, conform raportului citat, Negoiță părea că încearcă să stingă, prin mai multe tranzacții desfășurate în același timp, în care firmele sale au fost atât debitoare, cât și creditoare ale SC Dinamo, parte din datoriile pe care clubul le avea către societățile sale. În speță apar: Edificia Star Construct, Claro Finance Business, Future Tools Construction SRL, respectiv RIN Hospitality Company SRL.
Vorbim despre „tranzacții în detrimentul altor creditori”, așa cum transmite în raportul citat administratorul judiciar!
Vânzarea mașinilor. SC Dinamo încasează…
Pentru început, SC Dinamo 1948 SA vinde mai multe mașini Honda și Dacia Logan) – este vorba, în total, de 17 unități, 15 ale producătorului asiatic și două autohtone, către firmele mai sus menționate.
PRIMA VÂNZARE. În data de 4 iunie 2019 – SC Dinamo cedează 3 autoturisme marca Honda Civic 4 T… MT Elegance ce au un cost de intrare de 87.087 lei per bucată
Două dintre acestea ajung la Edificia Star. Clubul încasează toți banii până la data de 18 iulie 2019.
A DOUA VÂNZARE. O a treia mașină Honda Civic a fost cedată către Claro Finance Business Solutions SRL. Cotravaloarea autoturismului a fost încasată de Dinamo la data de 9 iulie 2019.
A TREIA VÂNZARE. Urmează, la data de 19 iulie 2019, o altă vânzare. Trei autoturisme (Honda Civic Elegance) sunt achiziționate de la Dinamo de firma Future Tools Construct SRL. Contravaloarea este încasată, prin viramente bancare, la data de 23 iulie 2019.
A PATRA VÂNZARE. 25 Iulie 2019, Rin Hospitality Company SRL achiziționează alte 9 autoturisme Honda Civic 1.8 Elegance AT și două Dacia Logan pe care le achită a doua zi, 26 iulie2019.
Dinamo încasează… Dinamo achită
În paralel cu aceste vânzări, administratorul judiciar punctează în raportul înaintat justiției mai multe plăți pe care clubul le face către firmele lui Negoiță în vederea „stingerii concomitente a obligațiilor prin restituiri de sume”.
Practic, cu banii încasați pe mașini, Dinamo își plătește datoriile către firmele din portofoliul milionarului de la RIN. Datorii pe care le-a făcut în ani și sunt, conform actelor prezentate, provenite din cheltuieli legate de combustibil. Ca o glumă amară, clubul a achitat combustibilul cu mașina!
În cazul Tools Construct SRL și Rin Hospitality Company SRL, aceste plăți sunt efectuate, conform zecilor de extrase de cont cu diferite valori, chiar în zilele în care banii pentru plata mașinilor au intrat în SC Dinamo 1948 SA! (VEZI GALERIA FOTO).
La final, balanța financiară între ipostaza debitorului și cea a creditorului este fix zero! SC Dinamo a achitat creanțele vechi către Tools Construct SRL și RIN Hospitality exact în valoarea obținută în schimbul mașinilor!
Dinamo vinde active către firmele lui Negoiță, achită datorii către firmele lui Negoiță. Și, culmea, rămâne datoare, către stat, cu plata TVA-ului!
Din aceste rulaje financiare fulgerătoare, SC Dinamo, care își stinge, prin vânzarea unor active (mașinile) datoriile către firmele lui Ionuț Negoiță (acționarul majoritar cu 92%), rămâne datoare către bugetul statului cu plata TVA-ul.
În acest context, chiar RTZ punctează (raportul a fost transmis în septembrie 2021) posibilitatea ca, prin Legea 85/2014, Legea Insolvenței, tranzacțiile dintre SC Dinamo 1948 SA și Tools Construct SRL, respectiv RIN Hospitality să fie anulate, acestea fiind considerate că au avut loc în detrimentul altor creditori.
- Ce spune Articolul 117?
Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar poate introduce la judecătorul-sindic acţiuni pentru anularea actelor sau operaţiunilor frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii”
Suntem în 2024 și acest lucru nu s-a întâmplat!