A fost Dinamo doar un „instrument” de spălat bani pentru fostul finanțator, Ionuț Negoiță? Este doar o întrebare legitimă pe care și-o pun cei care citesc informațiile din „Pandora Papers”. O colecție impresionantă de dosare despre companii angajate de oameni bogați pentru a crea structuri offshore în paradisuri fiscale.
Printre cei care, se pare, au apelat la această variantă sunt frații Ionuț și Robert Negoiță. Aceștia erau implicați în companii offshore care beneficiau de fonduri publice de la Primăria Sectorului 3, acolo unde Robert Negoiță este primar, anunță Rise Project.
Jurnaliștii de la Rise Project au intrat în posesia unor documente din ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari scurgeri de informații din istorie: „Pandora Papers” – aproximativ 12 milioane de dosare.
În aceste documente, numele celor doi frați apar în dosarele a șase companii din Insulele Virgine Britanice. Offshore-urile au fost incluse, la rândul lor, în acționariatul altor nouă firme înregistrate în Cipru. Aceste nouă firme din Cipru sunt sau au fost asociate la rândul lor cu peste 20 de companii românești din industria imobiliară, care au construit sute de apartamente și vile în România.
O rețea amplă, pe ruta Insulele Virgine Britanice – Cipru – România, pusă la punct de un cipriot specializat în astfel de scheme juridice create pentru oamenii care vor să-și piardă urma banilor.
Din documentele analizate de Rise Project, firmele controlate de frații Negoiță au obținut prin subcontractare de la Primăria Sectorului 3 aproximativ 53 de milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. De asemenea, alte 43 de milioane au fost plătite pentru firme care au construit 24 de fântâni arteziene în Sectorul 3.
Primarul Robert Negoiță apare ca „beneficiar nedeclarat” în cadrul a două companii offshore: Starlake Holdings LTD și Amberwood Services LTD. Surprinzător, beneficiar declarat este fratele acestuia, Ionuț Negoiță, cel care a fost acționar la Dinamo până anul trecut.
Cele două firme ale familiei Negoiță au fost înființate în 2010, în Insulele Virgine Britanice, apoi au devenit asociate cu trei companii cipriote: Amarilo Holdings LTD, Maxday LTD și Mendario Trading and Investments LTD.
Cele trei, la rândul lor, s-a asociat alte firme din România, iar din acest punct, lucrurile deveneau tot mai simple, fiind demarate proiecte imobiliare de milioane de euro, unde banii se roteau continuu.
Așa a ajuns Ionuț Negoiță să vireze cinci milioane de euro în clubul Dinamo, de-a lungul timpului, prin firmele Blues Bliss Consultants și Maxday Holdings, și nimeni să nu înțeleagă de fapt, proveniența lor sau să se bucure de ei, conform Rise Project.
În toată perioada în care Ionuț Negoiță a fost patronul celor de la Dinamo, clubul a fost mereu într-o nevoie acută de finanțe. Se pare că banii intrau în club, dar nu cu scopul dorit de iubitorii formației din „Ștefan cel Mare”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER