Costel Orac, 62 de ani, multiplu campion în tricoul lui Dinamo, are o poveste interesantă. În acte e Oracă, dar presa românească din perioada comunistă l-a transformat în Orac.
Generalul Constantin Nuţă (fost adjunct al ministrului de interne și șef al Inspectoratului General al Miliției pe vremea lui Ceaușescu, dar și un personaj influent în fotbal, inclusiv la fosta echipă Victoria), i-a transmis lui Orac să-și modifice numele și-n acte.
Costel Orac sau Oracă, așa cum apare numele în buletin, e în memoria fanilor dinamoviști și pentru golurile sale din cupele europene. E omul care a marcat în fața unor echipe ca Inter, Hamburg sau Liverpool.
„Așa a fos tot timpul, în acte sunt Oracă. Pe vremea lui Ceaușescu a apărut așa în ziare și așa a rămas. Nu am vrut nici eu să mai modifice, dar numele corect e Oracă. Mi-a zis la un moment dat generalul Nuță: Bă, să-ți schimbi numele, altfel o să te uite lumea! Nu am făcut-o… la fotbal, după ce te lași, oricum te uită lumea.
Am pățit că mă mai opreau polițiștii de la circulație, dar erau dinamoviști și mă recunoșteau după față, își dădeau seama că era vorba despre mine (n.red. – când le prezenta buletinul)” a declarat Costel Orac, fost campion cu Dinamo, acum șeful Centrului de Copii și Juniori al Concordiei Chiajna, pentru ProSport.
A debutat în Liga 1 în 1976 într-un meci FCM Galaţi – Jiul Petroşani (0-1)
A jucat la FCM Galaţi, Dinamo, Victoria, Etoile Carouge și Unirea Focşani
A jucat pentru echipa națională de trei ori și a înscris un gol
A bifat 308 meciuri în prima divizie, având 54 de goluri
Pentru Dinamo a evoluat în 223 de meciuri și a înscris de 42 de ori
Are titluri de campion alături de Dinamo (1981-1982, 1982-1983, 1983-1984)
A cucerit de trei ori Cupa României cu Dinamo (1981-1982, 1983-1984, 1985-1986);
Alături de Dinamo a jucat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni
Ca antrenor a debutat în 1994, la AS Bacău, iar de-a lungul carierei a fost și secund la Dinamo, având și rolul de translator pentru Dario Bonetti
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER