Dispare încă un club de tradiție din România. Își închide porțile după un secol de fotbal

101 ani, o ani, o lună și două săptămâni. Atât a durat existență pe scena fotbalului românesc a echipei Gloria Arad. Echipa evolua în Liga a 4-a, dar din cauza problemelor financiare a anunțat că se va retrage din campionat.

Gloria a început actualul sezon ca favorită la promovarea în al treilea eșalon, însă finanțatorul clubului, Ion Sandu, care este și președintele Federației Române de Atletism, și-a retras sprijinul financiar. Miercuri, președintele clubului, fostul internațional Marcel Coraș, a anunțat că Gloria s-a retras din campionat. Gloria Arad ocupa locul 2 în ierarhia ligii a patra, însă nu se va prezenta la deplasarea de la Păuliș.

Gloria Arad era cel mai vechi club din Arad aflat în viață. Echipa a fost înființată pe 24 august 1913. Echipa atinge momentul de vârf în perioada 1928-1929, când antrenor era dr. ing. Virgil Economu alături de care, în 1930, Gloria câștigă finala Ardealului (învingând pe Universitatea Cluj cu 4-2) și va juca finala Cupei României cu Juventus București (în fața căreia pierde cu 3-0).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial activitatea competițională națională a fost întreruptă, reluându-se în toamna anului 1945, Din 1948  a fost interzisă titulatura de Gloria iar gruparea a purtat, o vreme denumirea Progresul ICA.

Gloria i-a dat fotbalului românesc pe Gheorghe Albu, Ștefan Barbu (a jucat pentru România la primul Mondial, cel din Uruguay, 1930), Ioan Lupaș (campion cu Venus), Ion Șiclovan (conducător al FRF) ori Ștefan Dobra (în lotul României la CM Italia 1934).

Echipa a mai jucat în Divizia C, apoi a fost o trupă de prim-rang a D-ului arădean, de unde a promovat iar, în vara lui 2005. A retrogradat în 2012.


Imagine din ultimul meci al Gloriei de pe teren propriu, cel cu Aqua Vest, din 26 septembrie. Sursa foto: www.glsa.ro

Sursa foto: http://baron.shadow.ro

Publicat: 09 10. 2014, 18:49
Actualizat: 09 10. 2014, 23:03