Oamenii de știință lansează un nou avertisment. Persoanele infectate cu COVID-19 pot răspândi mai ușor virusul dacă vorbesc tare sau dacă se pun pe cântat. Spectacolele de muzică şi teatru sau nunţile sunt considerate evenimente de unde pot să apară focare de infecție.
Vorbitul cu voce tare și cântatul în spațiile închise sunt pe lista obiceiurilor care pot răspândi mai ușor noul coronavirus. Oamenii de știință americani și japonezi au ajuns la această concluzie după mai multe luni în care au făcut analize și au observat cum se „plimbă” virusul care a speriat lumea întreagă.
Locurile aglomerate, prost ventilate, în care oamenii sunt obligaţi să vorbească tare sau să ţipe pentru a se face auziţi reprezintă risc major de infecţie cu noul coronavirus. Explicația este simplă. Cu cât o persoană vorbește mai tare, cu atât crește posibilitatea de a împrăștia mai multe picături de salivă, principalul mijloc de transmitere a COVID-19.
Pe data de 10 martie, 87 la sută dintre participanții la o repetiție a unui cor bisericesc au fost depistați cu COVID-19. Evenimentul a avut loc la Washington, iar în urma anchetei epidemiologice s-a stablit că membrii corului și-au schimbat de patru ori locul în timpul repetițiilor care au durat două ore și jumătate. Au crezut că în acest mod sunt mai puțini expuși.
Problema a fost că repetițiile s-au desfășurat într-un loc închis, iar cei mai mulți membri erau persoane în vârstă. 53 din cei 61 de participanţi la repetiţie s-au infectat. Două persoane au decedat. Lea Harmer, medic epidemiolog în cadrul departamentului de sănătate publică, a explicat că atunci când cântă oamenii împrăștie particule de salivă, iar în plus cântăreții au o respirație accelerată, ceea ce sporește riscul de inhala particule
În Japonia, din 61 de cazuri studiate în intervalul 15 ianuarie – 4 aprilie, multe au avut legătură cu aglomeraţia şi vorbitul tare – petreceri karaoke, cluburi sau baruri aglomerate, conform unui studiu citat de WSJ. Un alt studiu susține că 10% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt responsabile pentru aproximativ 80% dintre infectări. De vină sunt particulele de salivă răspândite în spații închise, prost aerisite. Aici sunt locurile unde se poate produce o super-contagiune, scrie Digi 24.
În prezent, atât guvernele cât şi companiile private din întreaga lume gândesc tot felul de strategii de sănătate publică în încercarea de a reporni activitatea: obligativitatea de a purta măşti în spaţii închise, ventilarea încăperilor, folosirea ecranelor de plexiglas la birouri etc.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER