Anunțul recent al președintelui Klaus Iohannis privind reluarea antrenamentelor de către sportivii de performanță după ridicarea stării de urgență a fost primit cu entuziasm în rândul sportivilor și antrenorilor. Bucuria a fost însă de scurtă durată. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a prezentat la scurt timp un plan de măsuri pe care foarte puține cluburi din țară îl poate pune în aplicare pentru reluarea activității sportivilor de performanță.
Astfel, este foarte greu de crezut că după 15 mai vom putea vedea sportivi antrenându-se în săli polivalente sau pe stadioane, în condițiile în care regulile stricte impuse de către autorități sunt dedicate fotbalului și mai puțin cluburilor departamentale sau universitare, cu mai multe secții. Asta pentru că acestea nu dispun de baze proprii sau de spații de cazare și nu au fondurile necesare pentru a ține sportivii carantinați.
Directorul Clubului Sportiv Universitar Politehnica Iași, Vasile Manole, a declarat că sportivii săi vor rămâne acasă și după data de 15 mai, în ciuda încetării stării de urgență. „Noi am vrea să ne reluăm activitatea și astăzi dacă se poate, dar trebuie să îndeplinim anumite condiții care sunt foarte greu de pus în practică de către clubul Politehnica. Dar nu doar pentru noi e greu, ci pentru majoritatea cluburilor. Atâta timp cât nu ai o bază sportivă proprie și nu ai locuri în care să întroduci sportivii în cantonament, medic propriu, bucătărie, e greu să îndeplinești toate condițiile legale pentru a face sport de performanță în noile condiții”, a declarat pentru ProSport profesorul Vasile Manole, directorul Clubului Sportiv Universitar Politehnica Iași.
„Sportivii trebuie ținuți în cantonament, acolo să le asigurăm hrana, doctor care să îi monitorizeze 24 din 24 de ore, trebuie să avem posibilitatea să facem acele teste pentru coronavirus, să facem transportul persoanelor de la hotel la baza sportivă, la bază să facem antrenamente în grupuri. Iar baza se numește Sala Polivalentă pentru handbal sau Stadionul Tepro pentru echipa de rugby în 7 fete. Sunt niște condiții destul de restrictive pentru a începe activitatea și principalul impediment este finanțarea. Toate acestea presupun niște cheltuieli destul de mari, doar un test costă câteva sute de lei. În aceste condiții, deocamdată sportivii rămân acasă”, a continuat Vasile Manole.
Oficialul CSU Politehnica Iași spune că unele secții cum ar fi atletismul, șahul, tirul sau badmintonul ar putea relua activitatea în condiții de siguranță, dar că nu îi poate ține în carantină pe sportivi. „Sunt sporturi care ar putea relua activitatea, cum sunt tirul, șahul, badmintonul, tenisul de masă. Atletismul ar putea relua activitatea sportivă pe stadion, sportivii pot alerga pe stadion, individual, dar ordinul nu permite acest lucru. Stadioanele sunt închise. Dar ce facem la judo, un sport de contact? La șah am putea juca în sală, cu sportivii purtând mască, dar nu îndeplinim condițiile cu cantonamentul. Condițiile impuse sunt pentru sporturile care au o finanțare mai importantă, cum ar fi fotbalul sau pentru loturile naționale care ar putea ține sportivii în cantonament. Dar nu pentru cluburile mici, care fac și ele performanță. Deși de aici se alimentează loturile naționale. E foarte greu de îndeplinit aceste condiții. Deocamdată niciun sport nu poate relua activitatea pe 15 mai. Nimeni nu-și asumă riscul să reia activitatea atâta tip cât ordinele sunt clare. Așteptăm, poate după 15 mai sau 1 iunie vor fi alte măsuri de relaxare”, a conchis Vasile Manole.
Aceeași situație și la clubul departamental CSM Iași, care aparține de Ministerul Tineretului și Sportului. „Conferința ministrului Stroe ne-a cam dat de gândit, pentru că nu ne putem relua activitatea la nivel de club. Speram ca măcar Centrele Olimpice de canotaj și de scrimă să reia activitatea, dar se pare că doar Izvoraniul și Snagovul sunt baze agreate pentru a găzdui sportivi. Deși noi, la Baza Nautică de la Dorobanț avem toate condițiile. Cu nicio secție nu putem începe antrenamentele pe 15 mai. La tir arc era o șansă, pentru că sunt în aer liber, dar noi suntem exact ca învățământul… Ordinul s-a făcut la presiunea fotbalului, dar ar trebui să se facă ceva și pentru alte sporturi. Probabil după 15 iunie, dacă încep ceva competiții la fotbal, dacă se redeschid și bazele de la Izvorani și Snagov, ar putea reveni la antrenamente și celelalte sporturi”, a declarat pentru ProSport directorul interimar al CSM Iași, prof. Nucu Antohi. Acesta a explicat că în următoarea perioadă va achiziționa mai multe materiale sanitare pentru ca sportivii să se poată antrena în condiții de maximă siguranță atunci când vor fi redeschise sălile. ”Acum încercăm să achiziționăm materiale pentru curățenie, dezinsecție, termometre pentru antrenori, pentru a spori gradul de siguranță, astfel încât părinții să-i lase pe copii să vină la sală, la antrenamente. Dacă întrunim condițiile și luăm toate măsurile, este mai ușor să forțezi cumva autoritățile să dea drumul la sport. Vom solicita să renunțăm la banii de echipamente și materiale sportive și să investim în materiale sanitare. Ne gândim că vom avea nevoie pe termen lung”, a punctat Antohi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER