Reporterii întreabă în fața Spitalului de Urgență. A acuzat stări de oboseală în ultima perioadă?
În fața camerelor, epuizați după o seară cumplită, Ionel Dănciulescu și medicul Liviu Bătineanu arată ca două spectre. Doctorul se uită în dreapta și răspunde: „Nu, nu pot să spui lucrul ăsta. Nu a avut nimic. A participat la antrenamente”.
Era dotată ambulanța cu aparatură de resuscitare?
Doctorul răspunde tot el: „Vă dați seama că fiecare ambulanță e dotată cu aparatură necesară. Am făcut un minut și ceva până la spital. I s-au eliberat căile respiratorii și i s-a făcut masaj cardiac până la venirea ambulanței”. Culmea, doctorul de la Spitalul de Urgență acuzase tocmai lipsa aparaturii de resuscitare. În astfel de cazuri, fiecare secundă contează, chiar dacă Ekeng s-a prăbușit la 100 de metri de clădirea spitalului.
Apoi discuția ajunge la cazurile de fotbaliști morți pe teren în România.
Cu obrajii roșii de la surescitare, Bătineanu își pleacă privirea și evită să intre în subiect. Ce nu știu reporterii și nici mulți dintre cei care sunt în fața televizoarelor este că doctorul Liviu Bătineanu a ajuns la al doilea deces al unui fotbalist de la clubul la care lucrează. În primul caz, petrecut acum 14 ani, a fost considerat responsabil de rudele decedatului.
Cinci minute mai târziu, Cornel Dinu aproape că urlă în telefon. „Nu s-a făcut defibrilație, nu s-a făcut masaj cardiac. În cap cu doctorul Bătineanu, el n-a făcut nici un masaj. Nu-l întorci, îl lași pe loc. Nu-l ridici de pe teren. Eram acolo, am văzut toată scena. N-ai voie să-l întorci! Parcă făcuse ruptură de mușchi, îl puneau pe targă. Era inima. Nu ai văzut că e inima? Trebuia să-ți dai seama. Băiatul ăsta a murit cu zile!”.
Imaginile de pe stadion îl arată pe Bătineanu și pe oamenii din echipajul ambulanței luptându-se să-l pună pe Ekeng pe targă. În 2012, în Anglia, Fabrice Muamba n-a fost mutat de pe gazon. Practic, reîntoarcerea sa printre vii a avut loc în fața a 30.000 de oameni, dar norocul său a fost că în public se afla un specialist cardiolog.
Marca deschide site-ul cu știrea morții lui Ekeng. Suntem cunoscuți, dar nu cum voiam.”Băiatul a murit cu zile!”. Ce zice Dinu într-o noapte groaznică pentru fotbalul mondial a spus cu alte cuvinte, în urmă cu aproape 10 ani, și Ioana Cioboată, mama lui Cristi Neamțu, portarul Universității Craiova decedat în 2002 în timpul unui cantonament în Cipru. Lovit în cap cu piciorul de Șuleap, Neamțu a stat 6 zile în comă. Abia după un an, mama sa a aflat că doctorul Liviu Bătineanu, pe atunci la Craiova, nu se afla la teren în ziua antrenamentului. Fiul ei nu a primit îngrijiri corespunzătoare în momentul în care avea nevoie urgentă de ele.
La cinci ani după moartea fiului ei, Ioana Cioboată declara: „Câțiva dintre colegii lui m-au sunat după mai multe luni și mi-au spus că nu mai puteau să ascundă ceea ce știau. Atunci am aflat că Cristi nu a fost transportat corespunzător din punct de vedere medical, fiecare l-a luat cum a putut, de mâini, de picioare, capul rămânându-I în aer, deși trebuia protejat. În afara de asta, în autocar a fost pus pe scaun și, de aceasta dată, extremitatea superioară a corpului a rămas neocrotită”.
Parcă e un film de groază pus pe repeat.
Și nu e tot. În 2007, un doctor specialist în cardiologie de la Institutul Național de Medicină Sportivă l-a acuzat pe doctorul Liviu Bătineanu, venit la Dinamo de la Universitatea, că sare peste controalele obligatorii care trebuie făcute în cabinetul său și-i trece pe fotbaliști prin alte încăperi pentru a trece testele.
„O să aveți un nou caz Hâldan!”, le-a strigat cardiologul premonitoriu. Bătineanu l-a amenințat cu o plângere la Ministerul Sănătății.
După 9 ani, avem o noapte de priveghi la capul lui Ekeng, fotbalist la Dinamo.
Ajuns acasă după o seară de coșmar, bărbatul chelios între două vârste își lasă apa rece să curgă peste ceafă. Se uită în oglindă la fața aprinsă de adrenalină. Sub privirile lui nu mai e niciun reporter. Nu-l mai întreabă nimeni despre băiatul de 26 de ani care i s-a scurs printre mâini la ceruri.
În zilele următoare, Liviu Bătineanu va trebui, însă, să răspundă la întrebări mai multe și mai specifice decât cele puse în criză de timp de reporterii excelenți aflați la Spitalul de Urgență.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER