Drama fostului mare arbitru român, ajuns și pe lista FIFA, este cu adevărat tulburătoare. Aflat într-un scaun cu rotile, rostește un adevăr dureros: „Mă bucur dacă mă mai caută cineva. Nimic nu te omoară mai mult decât singurătatea”. SPECIAL
Fostul mare arbitru Dan Dragoș Crăciun traversează o perioadă extrem de dificilă. Aflat într-un azil, acesta a recunoscut că „nimic nu te omoară mai mult decât singurătatea”.
Divorțat și cu doi copii plecați în străinătate, Dan Dragoș Crăciun, condamnat în trecut la trei ani de închisoare cu suspendare, se deplasează într-un scaun cu rotile, după ce i-a fost amputat piciorul drept.
Drama pe care o trăiește fostul mare arbitru Dan Dragoș Crăciun: „Nimic nu te omoară mai mult decât singurătatea!”
Ajuns la vârsta de 70 de ani, Dan Dragoș Crăciun a arbitrat timp de opt sezoane în prima ligă din România, iar timp de trei ani s-a aflat și pe lista FIFA. A fost printre cei mai buni arbitri români, alături de Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu.
„Doctorul” care i-a salvat viața lui Damian Militaru într-un meci Petrolul – Steaua este însă acum de nerecunoscut! Aflat într-un scaun cu rotile și internat într-un azil din Câmpia Turzii, acesta a mărturisit ce face în fiecare zi, pentru a se menține cu moralul cât de cât ridicat.
„Nimic nu te omoară mai mult decât singurătatea. Încerc să îmi mențin mintea trează și, pe cât posibil, și forma fizică. Mai predau pe la școlile de asistenți medicali, am scris și redactat un caiet de practică medicală. Ceea ce am făcut nu se uită, doar am predat anatomia timp de 15 ani.
Am rutina mea zilnică. Mă trezesc în fiecare dimineață la ora 05:00. Depinde de doamnele infirmiere, care vin să mă ajute, apoi îmi spun răgăciunile. Și îmi încep antrenamentele, de la care nu abdic nicio zi.
Fac câte 1.000 de ridicări cu greutăți, apoi nu există zi să nu fac 5-6 kilometri, am și program de kinetoterapie. Îmi mai spun rugăciunile, mai stau un pic la soare și, obligatoriu, mă întind o oră, două, la amiază”, a mărturisit Dan Dragoș Crăciun în cartea „Fotbal minut cu minut” scrisă de Ovidiu Blag.
Publicată de editura Cuantic, cartea include capitole despre foști și actuali crainici-comentatori (Gh Minoiu, Ion Mureșanu, Nicolae Soare, Ion Ghiță, Ion Ghițulescu, V.T. Popa, Corneliu Mihăilescu, Cătălin Cîrnu, Viorel Grigoroiu, Radu Antofi, Dumitru Graur, Tiberiu Tudor etc), conducători de club (Romeo Pașcu, Tiberiu Petriș), arbitri (Dan Dragoș Crăciun, Viorel Anghelinei), antrenori (Mircea Lucescu) și fotbaliști (Helmuth Duckadam, Gabi Balint, Cristian Dulca, Marcel Răducanu).
Dan Dragoș Crăciun: „Nu mai fumez, de băut nu mai beau de multă vreme!”
Dan Dragoș Crăciun duce o viață echilibrată. Mănâncă la prânz la o oră fixă, evită alcoolul și nici nu mai fumează. Vremurile în care era pasionat de jocurile de noroc au trecut de mult.
Fostul arbitru recunoaște însă că încearcă să urmărească tot ceea ce se întâmplă în fotbal într-o perioadă în care Universitatea Cluj, echipa sa de suflet, vrea să prindă play-off-ul în Superliga. Finalistă în Cupa României în sezonul precedent, echipa lui Ioan Ovidiu Sabău a reușit să ajungă în sferturi, urmând să se bată cu Hermannstadt pentru un loc în semifinalele competiției.
„Mănânc puțin, în general fără pâine, asta întotdeauna la ora 13:30. Prefer câte o salată, ceva ușor, oricum. Nu mănânc sărat, nu mai fumez, de băut nu mai beau de multă vreme. Mă bucur dacă mă mai caută cineva și dacă mă mai ține cineva minte. Încerc să fiu la curent cu ceea ce se petrece în fotbal”, a continuat cel care a fost și președinte al Universității Cluj.
Am intrat la Medicină cu 9,94. Am terminat facultatea cu 10. Eram medic specialist, arbitru FIFA, președinte la Comisia Antidoping, medic la loturile naționale de juniori. Eram respectat și invitat peste tot. Plastic, aș exprima așa: până în 2012, parcă am urcat pe Vârful Omul, familial, profesional, material. Și mă îndreptam spre Everest, cum ar veni. După 2012, am căzut în Marea Neagră – Dan Dragoș Crăciun
Foto: cluj24.ro