DSP poate scoate echipele românești din Europa. Precedentul creat și protocolul clar al UEFA
Partidele din preliminariile cupelor europene vor fi cu emoții duble pentru formațiile din România. Nu doar adversarii, dar și amenințarea COVID-19 îi sperie pe oficialii formațiilor. Nici nu au debutat bine partidele din fazele superioare Europa League și Champions League sau primele jocuri preliminarii din UCL că UEFA s-a și lovit de două situații de infectare cu noul coronavirus.
Marea problemă a cluburilor este că aceste situații au fost gestionate diferit, astfel că UEFA, în ciuda protocolului creat, nu este prima care va decide.
Atletico poate juca în Portugalia, Drida intră în carantină, în Elveția
Dacă Atletico Madrid a primit OK-ul de a participa la meciul din sferturile UCL după ce doi jucători au fost testați pozitivi, kosovarii de la Drita vor pierde, cel mai probabil, meciul cu Linfield. Asta pentru că au avut tot două cazuri pozitive depistate, unul vineri și altul luni, cu câteva ore înainte de meciul din turul preliminar al Champions League.
Diferența de decizii este dată de Direcțiile Sanitare din Portugalia (în cazul Atletico) și Elveția, unde trebuia să se joace Drita – Linfield. Aceste hotărâri au fost luate după anchete epidemiologice, dar unele țări pot fi mai stricte în luarea acestor decizii, lucru independent de UEFA. Forul european a redactat protocolul pentru reluarea competițiilor, în condiții de pandemie. Se permite disputarea unui meci dacă 13 jucători sunt testați negativ, incluzând un portar, chiar dacă restul colegilor sunt pozitivi. Dar autoritățile sanitare din fiecare localitate sunt cele care iau decizia supremă.
UEFA: „Cu 13 jucători apți se poate juca, cu avizul autorităților”
UEFA a publicat Anexa 1 la Protocolul de revenire a fotbalului, care lămurește această situație: „Dacă unul sau mai mulți oficiali ai unui club au fost testați pozitiv pentru COVID-19 în testele cerute de protocolul UEFA, meciul va avea loc, așa cum a fost programat cu excepția cazului în care autoritățile locale sau naționale, ale unuia sau ambelor cluburi implicate sau a locului unde va avea loc meciul, cer ca un grup mare de jucători sau întreaga echipă să intre în carantină. Dacă cel puțin 13 jucători (inclusiv minim un portar) înscriși pe lista A sunt apți, meciul trebuie să se joace la data programată. Dacă mai puțin de 13 jucători înscriși pe lista A sau niciun portar nu sunt apți, UEFA poate permite reprogramarea meciului(…).
În mod alternativ, clubul poate folosi jucători care nu au fost înregistrați la UEFA în termenii prevăzuți de regulamente, cu condiția ca acești jucători să fie înregistrați la asociația lor națională ca jucători aparținând clubului în cauză, în conformitate cu regulile FIFA și testați negativ, în conformitate cu protocolul UEFA. Dacă nu este posibilă reprogramarea jocului, clubul care nu poate juca va fi responsabil pentru că meciul nu are loc și meciul va fi declarat pierdut cu 0-3.
Administrația UEFA poate reprograma meciurile din faza calificărilor sau a play-off-ului, dacă nu pune în pericol programul meciurilor viitoare din competiție”, scrie în Anexa 1 a UEFA.
Distanțarea „recomandată” poate face diferența
Protocolul UEFA, întins pe 31 de pagini, cuprinde toate recomandările privind organizarea unui meci sau unei deplasări în cupele europene, în actualele condiții. Sunt reguli stricte, dar și recomandări de distanțare în avion, hotel sau stadion. Această distanțare ar putea face diferența între un aviz favorabil DSP, cu privire la începerea meciului și unul de carantină obligatorie, în cazul în care apare un jucător testat pozitiv.
În România au fost deja acuze cu privire la modul diferit în care Direcțiile Sanitare din diverse județe au gestionat cazurile de COVID-19 de la echipele din Liga 1. Dacă Dinamo a fost obligată să stea în carantină, după primul caz descoperit, U Craiova a primit „verde” după primele cazuri.