Gigi Mulțescu a venit la Dinamo când clubul era cu inima oprită, în moarte clinică. Antrenorul de 68 de ani supranumit „SMURD” a făcut imediat ce știe cel mai bine și a readus-o pe Dinamo la viață. Mai presus de pandemii, de salarii neplătite, proteste ale fanilor și ignoranța fotbalistică a lui Ionuț Negoiță, Mulțescu a pus echipa pe picioare după doar patru antrenamente și a adunat tot atâtea puncte în două meciuri.
Mulțescu i-a luat pe jucători direct din izolare, a demarat terapia-șoc și deși au fost neantrenați și cu kilograme în plus, jucătorii așezați atent pe tabla de șah au învins Voluntari, 2-1, și au remizat cu Viitorul, 1-1. Suporterii vorbesc acum mândri despre faptul că Dinamo nu ar fi retrogradat chiar dacă Liga 1 nu era oprită. Pentru că SMURD-ul a înviat echipa.
Dar nu despre puncte adunate este vorba aici. Ci despre loialitatea pe care Mulțescu a arătat-o clubului din Ștefan cel Mare toată viața! Și respectul pe care acest om îl merită! Se vorbeste despre prelungirea contractului doar dacă spaniolii lui Melero Marin nu vin cu banii și cu propriul antrenor (Cosmin Contra?) sau PCH nu preia pachetul majoritar de acțiuni și îl readuce pe Mircea Rednic.
Dacă l-ar respecta pe seniorul revenit la Dinamo într-o situație imposibilă, Negoiță i-ar oferi lui Mulțescu un contract pe doi ani și s-ar lupta să îl impună pe tehnician oricui dorește să preia clubul. Așa cum a cerut garanții financiare de la toți posibilii cumpărători, afaceristul de la RIN ar putea sa îl ceară pe Mulțescu pentru sezonul următor de Liga 1. Iar dacă într-un final nu va renunța la club, Negoiță are datoria morală să îl lase pe Mulțescu să își ducă munca la bun sfârșit. Și să arate cu adevărat ce poate.
Vă las mai jos câteva argumente, pertinente zic eu, pentru care „SMURD”-ul ar trebui să continue pe banca lui Dinamo:
A făcut istorie ca jucător al „câinilor”. Este de trei ori campion al României în tricoul lui Dinamo și a fost piesă de bază în cea mai răsunătoare campanie europeană a lui Dinamo, în sezonul 1983/1984 al Ligii Campionilor. În acea campanie, Mulțescu a marcat mai multe goluri printre care unul care a rămas în istoria Ligii. Împotriva deținătoarei Ligii Campionilor din acel moment, Hamburg, ”optarul” ”câinilor” a prins o ”rachetă” de la peste 35 de metri care este și acum amintită de UEFA în documentarele competiției.
S-a întors mereu cu sufletul. A răspuns de fiecare dată pozitiv când a fost chemat să antreneze Dinamo în condiții extrem de dificile. Prima oară în sezonul 1990/1991, când vedetele echipei au fost vândute în masă și echipa era aproape de desființare, dar și în sezonul ce s-a terminat recent din cauza pandemiei COVID-19. A mai fost și în 2008 și 2013. Niciodată nu a avut pretenții exagerate, a acceptat să lucreze cu ce i s-a dat și a avut mereu o singură condiție: să i se dea timp să modeleze echipa după filosofia sa de joc. Niciodată nu i s-a permis acest lucru. De fiecare dată după ce a adus Dinamo pe linia de plutire, Mulțescu a fost îndepărtat.
Filosofie de joc marca Dinamo. Mulțescu este unul dintre cei mai ofensivi antrenori români. Mereu și-a pregătit echipele pentru un fotbal-spectacol cu multe goluri marcate. Adica fix ADN-ul pe care echipa din Ștefan cel Mare îl are. Cu ani în urmă, adversarii „câinilor” își făceau calcule cum să scape fără multe goluri încasate în „Groapă”. În era Negoiță acel spirit a dispărut. Mulțescu este cel mai potrivit să aducă înapoi acest spirit de luptă al „câinilor roșii”.
Este tobă de fotbal. Ajuns la 68 de ani și refăcut după probleme serioase de sănătate, Mulțescu nu și-a pierdut pasiunea pentru fotbal. Spre deosebire de alți antrenori care au trecut pe la Dinamo și făceau saună și piscină pe la RIN când adversarele lui Dinamo aveau meciuri, Mulțescu urmărește atent toate jocurile din Liga 1 și își pregătește meticulos notițe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER