El este viitorul portar al echipei naționale! Are doar nouă ani, dar visează deja la o carieră de succes. Promisiunea: „Voi ajunge mai mare decât Buffon și voi apăra poarta României”

La doar 9 ani, vârstă pe care o va împlini în luna martie, băcăuanul Tudor Andrei Coșa este unul dintre cei mai buni portari din țară la categoria sa. Fiul fostului goal-keeper Gabriel Coșa joacă la grupele 2008 și 2009 ale Academiei FC Bacău „Cristian Ciocoiu” și este pregătit de antrenorul Radu Ciobanu, fostul fundaș central al lui FCM Bacău și Poli Iași. De la vârsta de 5 ani și jumătate și până acum, Tudor a participat la peste 20 de turnee pentru copii și a strâns foarte multe medalii, dar și trofee individuale pentru „cel mai bun portar”. „Microbul” i-a fost insuflat de către tatăl său Gabriel Coșa, fostul goal-keeper al Bacăului. Acesta este convins că fiul său îi va depăși performanțele și va avea o carieră strălucită.

„Din punct de vedere sportiv mă moștenește și cred că sunt șanse mari să ajungă mai sus decât mine. La 9 ani, are 1,50 m înălțime și 38 de kilograme, un fizic foarte bun. Joacă la grupa 2009, dar și la cei mai mari. De multe ori adversarii vor să se convingă cu actul în mână că nu e mai mare decât ai. Contextul este bun pentru Tudor, are perspective frumoase. Eu m-am apucat târziu de fotbal, pe la 13-14 ani, iar el la 5 ani și jumătate. Dacă va fi sănătos și va munci mult, va fi mult peste mine. Eu am prins și lotul național de juniori, chiar dacă m-am apucat târziu. El poate realiza mult mai mult”, spune Gabriel Coșa.

Dus la fotbal la îndemnul lui Ghiță Poenaru

Coșa senior explică cum a ajuns fiul său la fotbal, pe când avea doar cinci ani și jumătate. „Sincer să fiu, nu am vrut să-l dau la fotbal. Voiam să-l dau la un sport, pentru a face mișcare. Într-o toamnă, pe când Tudor avea 5 ani și jumătate, m-am întâlnit cu nea” Ghiță Poenaru. Am discutat cu el și când a aflat că am băiat mi-a spus să-l aduc la fotbal. „E cam devreme, e prea mic”, i-am spus eu, dar dânsul mi-a răspuns: „Adu băiatul să facă mișcare, scoate-l de la tabletă”. L-am dus și i-a plăcut”, povestește Gabriel Coșa.

Tatăl a vrut fundaș, Radu Ciobanu l-a băgat portar

La nici șase ani împliniți, după doar patru luni de fotbal sub comanda lui Radu Ciobanu, Tudor Coșa a participat la primul turneu ca portar și a fost desemnat cel mai bun. De atunci n-a mai ieșit din poartă. „Inițial nu l-am dus ca portar, am vrut fundaș stânga, pentru că e stângaci. Radu Ciobanu îi băga pe rând în poartă, pentru că nu avea portar. L-am dus în noiembrie, iar în februarie au participat la un turneu la Brașov. Mi-a zis Radu că-l bagă în poartă, și atunci m-am supărat, i-am spus că îl iau de la grupa lui și îl duc în altă parte dacă îl bagă portar. Până la urmă am acceptat. A intrat atunci în poartă la Brașov, a apărat foarte bine și acolo a rămas. Nu a mai ieșit din poartă”, continuă Coșa senior.

Îi place și golul

Tudor se descurcă de minune nu doar în poartă, ci și în atac. Îi place golul la fel de mult, are un stâng bun. Tatăl său povestește cum Tudor și-a salvat echipa de la o înfrângere într-un meci, marcând două goluri din postura de portar.

„La un turneu, echipa lui Tudor juca un meci cu Didi Junior Iași. Ieșenii aveau 2-0, dar Tudor a egalat cu două goluri marcate din lovituri libere. Radu Ciobanu l-a pus să bată, pentru că are forță în șut. A egalat la doi, s-a ajuns la loviturile de departajare, iar acolo a marcat din nou, a apărat bine și a contribuit decisiv la victoria echipei lui”.

Și-a schițat traseul în carieră: De la FC Bacău la Steaua, apoi la Fener, Liverpool și Barcelona

Gabriel Coșa a povestit un episod recent care i-a demonstrat că fiul său chiar își dorește să facă performanță. „Un bun prieten de-al meu turc, Jean Aksoy, de la minifotal, era la Istanbul, la un derby Fenerbahce – Galatasaray. El este fan înrăit Fener, noi la fel. L-am sunat de acasă, el fiind pe stadion, iar Tudor al meu striga la telefon „Hai Fener, Hai Fener!”. Prietenului meu i-a plăcut cât de înflăcărat era Tudor și i-a promis că îi va aduce de la Istanbul un compleu de portar pentru copii, personalizat, de la clubul Fenerbahce. A primit cadoul de la Jean și a fost foarte încântat de acel cadou. Atunci, mi-a spus ceva ce m-a pus pe gânduri și mi-a demonstrat că la vârsta lui chiar și-a făcut un traseu în carieră. Fără să sară vreo etapă. Mi-a spus că după FC Bacău ar vrea să joace la Steaua, apoi la Fenerbahce, Liverpool și Barcelona. Să dea Dumnezeu să aibă gura aurită. M-a impresionat că nu a aruncat niște echipe, ci le-a pus cumva în ordinea valorică. Orice jucător și-ar dori să aibă un astfel de parcurs”, spune Gabi Coșa, tatăl micuțului portar.

Se va implica în pregătirea lui după vârsta de 10 ani

Tatăl său nu se implică deocamdată în pregătire, dar o va face după ce Tudor va împlini 10 ani. „Până acum nu m-am implcat în pregătirea lui. O voi face după 10 ani. Eu l-am adus la fotbal pentru a face mișcare. Dacă îi va plăcea în continuare și va dori să fie portar, mă voi imlica personal în pregătirea lui, dar după vârsta de 10 ani. Deocamdată este bine, chiar foarte bine. Îmi place că prinde repede, fură meserie, cum se spune. Îl iau de multe ori cu mine la meciurile de minifotbal și fură meserie. Într-o zi mă uitam la el de pe margine și l-am văzut cum încerca să se corecteze singur la unele faze. Simula de unul singur respingerile de balon, plonjoane. E foarte bine că încearcă să se corecteze singur. M-a impresionat acest lucru. Meseria nu se învață, ci se fură. Iar el face asta de mic”, spune Gabriel Coșa.

Buffon, idolul lui. Tatăl îl compară cu Neuer
 
Italianul Gianluigi Buffon este idolul lui Tudor Coșa, în timp ce tatăl său îl compară cu neamțul Manuel Neuer, enumerând mai multe calități ale micuțului portar.

„Tudor are joc de picior bun, nu o degajează la întâmplare. Joacă mingea cu fundașii, așa l-a învățat și Radu Ciobanu. Are forță în braț, repune echipa bine pe contraatac. Are reflexe bune. Dacă ar fi să-l asemăn cu un portar din zilele noastre, l-aș asemăna cu Manuel Neuer. Are calitățile lui. Lui îi place mult Buffon. E idolul lui și de multe ori îmi spune că va ajunge mai mare decât portarul italian”, spune tatăl lui Tudor.

Mingi din șosete și hârtie

Ca orice copil care iubește fotbalul, Tudor Coșa nu stă departe de sportul iubit nici acasă. „Își face mingi din șosete, din hârtie, din orice. A mai spart câte ceva prin casă, e normal. Bate mingea de perete și apoi o prinde, mă mai pune să i-o arunc eu și el plonjează pe covor. Avem antrenamente și acasă”, se amuză tatăl lui Tudor, care este elev în clasa a II-a A la Școala „Alexandru cel Bun” din Bacău.

Tatăl Gabriel Coșa, fost internațional de juniori, campion european la minifotbal

Gabriel Coșa, tatăl lui Tudor, a început fotbalul la FC Bacău, a terminat junioratul la Tractorul Brașov, iar în carieră a mai evoluat la Petrolul Moinești, FC Brașov, Aerostar Bacău, FC Botoșani și Pambac Bacău. La 16 ani a fost component al lotului național de juniori, avându-i colegi pe Mirel Rădoi, Răzvan Raț, Paul Codrea sau Marius Niculae. „A fost o perioadă frumoasă, cu jucători foarte buni, cu turnee prin străinătate. Chiar m-am întâlnit recent cu Adrian Boiangu, pe care l-am avut antrenor la lot și am depănat amintiri”, spune Gabriel Coșa.

Tatăl lui Tudor și-a încheiat cariera la 28 de ani, dar a continuat activitatea sportivă la minifotbal, unde a avut parte de mari satisfacții. Coșa senior apără poarta echipei băcăuane Golden Boys, cu care a câștigat titlul pe plan local în ultimii șapte ani și a devenit vicecampion național în 2013, de alte trei ori clasându-se pe locul 5 la turneul final al Campionatului Național. În 2013, Coșa a devenit campion european cu echipa națională de minifotbal a României, iar anul trecut a participat în Champions League cu echipa băcăuană. „Minifotbalul mi-a adus mari satisfacții pe linie sportivă. În 2013 am devenit campion european în Creta, iar pe plan intern am jucat finala Campionatului Național. Am foarte multe amintiri frumoase în cei șapte ani de când apăr la minifotbal”, mărturisește Gabriel Coșa.

Interviu cu micuțul Tudor Coșa

Tudor, unde îți place mai mult, în poartă sau în atac?
Cel mai mult îmi place să stau în poartă. Am reflexe bune, am câștigat multe trofee de cel mai bun portar la turnee. Îmi place să dau și gol, dar mai mult în poartă. Vreau să-l depășesc pe tatăl meu.

Care sunt idolii tăi?
Gianluigi Buffon, Manuel Neuer și Keylor Navas îmi plac foarte mult. Buffon îmi place cel mai mult, este modelul meu, vreau să ajung mai mare decât el.

Și portarul român preferat?
Niță, de la Steaua.

Tatăl tău și mulți antrenori de la grupe de copii spun că vei ajunge portarul echipei naționale.
Îmi doresc să fiu un portar mare. Vreau să joc la echipe puternice și la echipa națională. Îl voi depăși pe tata și voi juca la echipa națională.

Radu Ciobanu: „E un copil bun, are calități, dar e prea devreme să vorbesc despre viitor la această vârstă”

Antrenorul lui Tudor, fostul mare fundaș băcăuan Radu Ciobanu, a declarat că Academia FC Bacău „Cristian Ciocoiu” își propune să scoată viitori fotbaliști de valoare, punând mai puțin accentul pe rezultatele imediate. Chiar și așa, Academia la care lucrează s-a calificat la turneul semifinal cu grupa 2006, o premieră pentru fotbalul băcăuan în ultimii 20 de ani. În ceea ce-l privește pe elevul său Tudor Coșa, Radu Ciobanu este convins că are calități pentru a ajunge un mare portar, dar consideră că este prematur să dea verdicte despre viitor.

„Tudor este apreciat cam peste tot pe unde joacă, primește laude la fiecare turneu la care participăm. În același timp este și contestat, mulți antrenori cred că este adus de la o grupă mai mare, pentru faptul că este mai bine dezvoltat. Este un copil foarte bun, dar din punctul meu de vedere este prea devreme să vorbim despre parcursul lui ulterior. Cel puțin așa văd eu lucrurile. Asta putem spune despre un copil la 14-15 ani. Nu putem ști acum care va fi cursul lui, dacă va continua, dacă va evolua. Nu vorbesc neapărat despre Tudor, este valabil pentru toți copiii. Având tatăl fost fotbalist, Tudor este crescut într-un mediu sportiv. Este foarte important să fie capacitat, să-și dorească să joace fotbal, să mănânce ce trebuie încă de la această vârstă”, a declarat Radu Ciobanu.

Obiectivul Academiei FC Bacău „Cristian Ciocoiu”: „Să creștem fotbaliști”

„Noi lucrăm total diferit față de mulți alții. Noi vrem să creștem copii, nu jucăm pentru medalii și trofee obținute acum. Vrem să dăm fotbaliști la Liga I și poate mai sus. Abia atunci ne atingem scopul, când un fotbalist ajuns sus spune că a crescut la Academia FC Bacău „Cristian Ciocoiu”. Altfel, lucrăm în zadar. Vrem să ducem copiii spre performanță, nu facem fotbal pentru a strânge taxe. După trei ani de muncă, am ajuns la turneul semifinal cu grupa 2006, o performanță pe care fotbalul băcăuan nu a mai cunoscut-o în ultimii 20 de ani”, a punctat fostul mare stoper Radu Ciobanu.

Publicat: 23 01. 2018, 08:24
Actualizat: 23 01. 2018, 08:25