Emeric Ienei, azi 84 de ani! Cum a fost etichetat drept fricos de jurnaliștii sportivi ai anilor 80 și ironizat că e mai mult fotomodel decât selecționer
Unul dintre momentele grele ale carierei antrenorului Emeric Ienei a fost un 0-3 la Copenhaga cu Danemarca, în toamna lui 1989. Dacă nu bătea acasă, la câteva săptămâni în Ghencea, formația nordică, România rata Coppa del Mondo 1990 din Italia.
Emeric Ienei sărbătorește azi, 22 martie 2021, împlinirea vârstei de 84 de ani. Este singurul antrenor român care a câștigat un trofeu european cu o echipă din fotbalul autohton.
Pe 11 octombrie 1989, România pierdea meciul cu Danemarca, scor 3-0, și avea nevoie de victorie în returul de la București pentru a se califica la Coppa del Mondo. Nervos pentru rezultat, fostul conducător la României, Nicolae Ceaușescu, a vrut să desființeze toate echipele de fotbal care au trimis jucători la națională!
Emeric Ienei, azi 84 de ani! Cum a fost etichetat că e fricos de jurnaliștii sportivi ai anilor 80 și ironizat că e mai mult fotomodel decât selecționer
Iată cum povestește Emeric Ienei, antrenorul de atunci al României, meciul din 15 noiembrie 1989 de pe stadionul Ghencea.
„Am fost intens criticat în presă că nu jucăm ofensiv, astfel că, înaintea meciului din Danemarca, am încercat să le respect dorința. Mi-am zis că poate au dreptate ziariștii ăștia și că dacă bat în Danemarca, m-am calificat.
Și am creat o echipă atât de ofensivă încât am pierdut cu 3-0. Calificarea avea să se joace în returul de la București, pe Ghencea”, recunoștea nea Imi Ienei după mai bine de un deceniu de la acea dublă.
Emeric Ienei, desființat după 0-3 cu Danemarca de Horia Alexandrescu în Scânteia Tineretului
Atunci, în plină epocă eminamente comunistă, jurnaliștii s-au năpustit asupra selecționerului. Horia Alexandrescu, un apropiat al Stelei din acea vreme, l-a criticat și ironizat dur pe Emeric Ienei.
La doar câteva zile după dezastrul de la Copenhaga, în rubrica Tabela de Marcaj din Scânteia Tineretului.
„Trista și lunga aventură a fotbalului nostru, de sub comanda antrenorului Jenei, a ajuns pe culmile penibilului, miercuri seara, pe stadionul Idraetspark, din Copenhaga.
Pentru că Jeneida – cronică de jalnică amintirea confruntărilor dintre danezi și noi – a ajuns la 11-0, după ce legendarul 8 la zero cu care Piontek l-a pulverizat pe Emerich Jenei pe scena olimpică, a venit acum un și mai dureros 3-0 într-o campanie mondială pe care orădeanul o duce evident de sus în jos, mereu mai jos, așa de jos că nu mai există… dedesubt!
E drept, danezii – sfătuiți de vest-germanul Piontek – au uzat de toate șireteniile de culise, plasând echipa noastră la hotelul aeroportului Copenhaga International, tâind căldura din calorifere peste noapte, aducând chlnerii cei mai lenți sin lume și, pe deasupra, îngustând terenul cu vreo 6 metri , că să nu ne putem desface pe aripi.
Dar nu știau săracii că aripile noastre sunt tăiate taman de Emerich Jenei, fotomodelul, care ține morțiș să nu-și dezmintă frica deja tradițională”, a scris acid Horia Alexandrescu, despre cel care câștigase cu trei ani mai devreme Cupa Campionilor Europeni cu Steaua.
Cine este Horia Alexandrescu?
Horia Alexandrescu (74 de ani) este ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, autor a 6 volume de publicistică, moderator al mai multor emisiuni de televiziune, preşedinte al Fundaţiei Române pentru Jurnalism.
A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”. Debutează în presă în anul 1971 la ziarul Sportul, iar apoi devine redactor al acestei publicaţii. Din anul 1977 scrie la Scânteia Tineretului, iar din 1989 activează la secţia sport a Tineretului Liber.
După anul 1989 este secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie. În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”, un ziar de sport care nu s-a bucurat de succes.
Mai târziu aveam să aflu că Ceaușescu, deranjat foarte tare de înfrângerea de la Copenhaga, dăduse ordin ca dacă nu câștigam meciul acela să se desființeze cluburile care au dat jucători la echipa națională. Majoritatea erau de la Steaua și de la Dinamo. Vă închipuiți ce-ar fi însemnat asta!
Emeric Ienei
Atunci s-a născut Generația de Aur?
România și Danemarca s-au întâlnit de-a lungul timpului de mai multe ori, dar „dubla” din 1989 va rămâne pentru totdeauna în istorie. După meciul retur, România s-a calificat la Campionatul Mondial din 1990 găzduit de Italia.
A fost meciul după care se poate spune că a luat naștere „Generația de Aur”. După turneul final din 1990, o mare parte din jucătorii din 1989 au format nucleul care a dus naționala la turneele finale din anii 1994, 1996, 1998 și 2000.