Povestea antrenorului german Ewald Lienen, care a condus pe Oțelul Galați în urmă cu 7 sezoane. Cum și-a surprins jucătorii și cu ce se ocupă azi | EXCLUSIV

Ewald Lienen, acum în vârstă de 67 de ani, a antrenat în sezonul 2013-2014 echipa Oțelul Galați în Liga 1. A fost unul dintre cei mai experimentați tehnicieni străini aduși în fotbalukl autohton, acesta conducând până atunci formații precum Hansa Rostock, Borussia Monchengladbach, Hannover, Arminia Bielefeld, 1860 Munchen, FC Koln și St. Pauli.

VIDEO: Tehnicianul Oțelului a suferit una din cele mai urâte accidentări din istoria fotbalului

De asemenea, în Spania a antrenat pe Tenerife în două rânduri, iar în Grecia pe Olympiacos și AEK Atena. O carte de vizită cu care nu se pot lăuda mulți dintre cei care au ajuns în România.

Narcis Răducan, oficialul celor de la Oțelul Galați, îl prezenta pe titratul antrenor german la gruparea de pe malul Dunării acum fix 7 ani, pe 7 noiembrie 2013. Actualul analist tv a acceptat pentru ProSport să ne spună câteva din poveștile frumoase trăite alături de fostul fotbalist cu, atenție mare, 333 de meciuri în Bundesliga, bifând echipa ca Duisburg, Monchengladbach și Arminia Bielefeld.

Ewald Lienen, ales antrenor la Oțelul în dauna selecționerului de azi al Austriei, Franco Foda

„Țin legătura cu Edward Lienen, acum director tehnic la St. Pauli. Vorbim cam o dată la două luni. Adevărul e că am avut de ales între doi antrenori la acea vreme, 2013, Lienen și actualul selecționer al Austriei, Franco Foda.

Ideea a venit uitându-ne la fotbalul german, ce rezultate are școala germană. Am înclinat pentru Lienen, propus de impresarul Tudor Guțilă, pentru că antrenase în multe campionate, dar fusese, foarte important, și în Grecia la Panionios și la Olympiacos. M-am gîndit că înțelege mai bine zona balcanică și am făcut un campionat excelent atunci deși începusem cu 4 eșecuri la rând.

Mă uitam ce face la antrenamente și totul avea o logică. Inevitabil urmau să vină victoriile. Și așa a fost. Am terminat campionatul cu 5 victorii și un egal, dar din păcate și cu vreo 6 salarii restante. Războiul Adamescu – Marius Stan ne-a fost fatal tuturor. N-am recuperat niciun ban din ce aveam de primit. Dar asta este viața”, a declarat pentru ProSport Narcis Răducan.

Ewald Lienen nu era adeptul cantonamentelor

„Meci decisiv cu Poli Timişoara la Galați. În urmă cu doi ani meci pentru titlu, acum jocul salvării pentru ambele echipe. Mergem impreună la Adamescu şi-l rugăm să permită intrarea liberă pe stadion, având nevoie de suporteri ca de aer. Parcă a intrat tot oraşul în stadion, iar galeria a fost atunci unică. Probabil cea mai frumoasa galerie din Moldova.

Ewald, la obişnuita noastră cafea din ziua premergătoare jocului, are doua propuneri care s-au dovedit geniale: hotărăşte să nu ținem echipa în obişnuitul cantonament și jucătorii să vină cu două ore înainte de acest joc decisiv.

Argumentele sunt simple. Nimic nu te motivează mai puternic decât anturajul unic al familiei, fiind exclus ca vreun jucător în preziua jocului să nu fie profesionist, cu miza salvării pe teren. În plus, mă intreabă cum cultivăm responsabilitatea jucătorului de a respecta sarcinile tactice dacă nu cerem aceeași responsabilitate şi în afara terenului.

Menajera a ținut ședința tehnică, uluind jucătorii

A doua măsură e unică din cunoştința mea. Decide ca şedința tehnică dinaintea jocului s-o susțină altcineva în locul său. Cu 10 minute înainte de ieşirea la încălzire, intru în vestiarul plin de antrenori, jucători și staff medical, cu menajera clubului, magazionerul și şoferul de autocar!

Rând pe rând cei trei oameni deosebiți, de ani de zile în slujba vestiarului, şi-au exprimat în lacrimi, dorința de victorie şi implicit de menținere pe prima scenă fotbalistică. Plângeam noi, plângea şi Ewald deşi nu înțelegea româneşte. Precum leii s-au luptat câteva minute mai târziu în fața unui stadion întreg şi prin golul lui Lovin am reuşit victoria, iar Oțelul n-a retrogradat. E lecția germană predată în Liga 1″, povestește un episod memorabil același Narcis Răducan pe blogul său.

Lienen a impus respect și chiar dacă nu a avut rezultate la început, am pierdut patru meciuri consiecutive, apoi echipa chiar juca fotbal. Prietenii din fotbal râdeau de mine că am luat țeapă, însă eu mă uitam la antrenamente și-mi dădeam seama că vor veni și rezultatele. Cred că dacă nu aveam probleme financiare, anul următor ne putem bate la titlu

Narcis Răducan

După modelul Stelei, care se baza la acea vreme pe Thomas Neubert, un preparator fizic german adus de Laurențiu Reghecampf, Oțelul a dominat fizic Liga I după ce l-a luat pe Janosch Emonts, tot neamț și el.

Născut în Belgia, Emonts avea atunci 29 de ani, iar în trecut evoluase pentru Alemannia Aachen, dar o accidentare l-a determinat să nu mai joace fotbal. Era șef de promoție în școala germană pe partea de pregătire fizică.

Ewald Lienen era, la vremea respectivă, singurul antrenor străin din Liga I şi întâiul tehnician german pe prima scenă fotbalistică de la noi. Ulterior, un an mai târziu, a mai venit un neamț la Galați, Michael Weiss, chiar în sezonul în care Oțelul a retrogradat.

Publicat: 07 11. 2020, 11:30
Actualizat: 07 11. 2020, 12:55