Ministerul Apărării s-a răzgândit brusc în privința procesului intentat FCSB, prin care cere daune de 36,8 milioane de euro pentru folosirea ilegală a brandului Steaua în intervalul 2004-2014, și n-ar mai vrea să plătească taxa de timbru. Informațiile au ajuns la ProSport încă de luna trecută, dar confirmarea lor pe cale instituțională a decurs foarte greu, motiv pentru care publicația noastră nu vi le-a adus la cunoștință până acum. Ulterior, pe măsură ce alte surse validau știrea inițială, cursul evenimentelor a arătat că, în interiorul MApN, ceva s-a schimbat, iar Becali a câștigat teren. Fără suma de 1.660.788,95 lei (circa 370.000 de euro), procesul nu se mai poate derula în continuare. Acesta ar fi și motivul real al recentelor acțiuni ale CSA Steaua, care a depus la tribunal o cerere (respinsă deja, între timp) de reexaminare a taxei de timbru, dar și explicația curajului căpătat de Becali, după o lungă perioadă în care a fost speriat și nervos. Latifundiarul a dispus să fie inscripționate ostentativ echipamentele, din nou, cu FC Steaua București, după ce, timp de doi ani, acest lucru fusese evitat în urma sentinței de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care anulase marca Steaua înregistrată de Becali la OSIM.
Sursele ProSport susțin că ministrul Mihnea Motoc a blocat procesul în care Armata cere daune pentru folosirea ilegală a mărcii de către Steaua, după ce tot el dăduse undă verde pentru inițierea acțiunii la Tribunalul București. Vestea că Armata dă înapoi înseamnă un imens balon de oxigen pentru Becali. Încolțit în justiție, cu o sentință definitivă dată împotriva sa, în care judecătorii scriseseră negru pe alb că folosește ilegal și cu rea-credință numele Steaua, Becali e pe cale astfel să câștige iar, prin abandon, disputa cu statul. Bătălia nu e încă încheiată, în interiorul MApN există și persoane care vor în continuare să lupte în continuare pentru marca Steaua, dar noutatea e că o parte a Armatei și-a pierdut cheful de a-l înfrunta pe Becali.
Dacă va pierde actuala acțiune în justiție din cauza neachitării taxei de timbru, Armata ar putea, teoretic, în viitor, să introducă o nouă acțiune similară. Dar ar fi caraghios, atât timp cât statul a refuzat o dată să-și apere interesele în instanță. De facto, patronul din umbră al FC Steaua București ar obține, prin neprezentare, o victorie distrugătoare pentru reputația statului român și a Ministerului Apărării.
ProSport a încercat, în urmă cu o săptămână, să afle punctul de vedere al ministrului Mihnea Motoc, căruia i-a adresat mai multe întrebări pe tema luptei pe care Armata o dă în instanță cu Becali pentru marca Steaua. Nu am primit niciun răspuns.
Armata scoate la licitație brandul Steaua înainte ca justiția să lămurească definitiv situația. Lucrurile „pică” bine pentru Gigi
ProSport a solicitat punctul de vedere al ministrului apărării, Mihnea Motoc, pe tema brandului Steaua. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns. FOTO: Mediafax
Semnele că s-a schimbat ceva la Ministerul Apărării au apărut de la începutul lunii trecute. Subit, guvernul a lansat în dezbatere publică, în septembrie, un proiect de hotărâre prin care marca Steaua ar urma să fie scoasă la licitație. Imediat, Becali a jubilat, intervenind telefonic în mai multe emisiuni pentru a clama că abia așteaptă să se facă licitația, pentru a se vedea că numele Steaua nu face doi bani și că nu va veni nimeni să dea 3,7 milioane de euro pe an doar ca să pună marca pe sticle de vin și pe căni. Explicația din spatele acestei succesiuni de evenimente și declarații este următoarea: guvernul a lansat procedura pentru licitația mărcii înainte ca să se clarifice definitiv, în justiție, cine și în ce condiții are dreptul să joace în Liga 1 și în cupele europene în calitate de continuatoare a vechii Steaua. În lipsa unei decizii a instanței care să despartă apele, licitația pentru marcă este, în mod evident, o glumă. Cine a luat la minister această decizie l-a favorizat pe Becali. Iar bogătașul știe acest lucru.
Atunci când valoarea brandului scos de MApN la licitație a fost stabilită la 3,7 milioane de euro pe an, evaluatorul a luat în calcul inclusiv faptul că posesorul mărcii, în calitate de continuator al Stelei înființate în 1947, cu o Cupă a Campionilor și o Supercupă a Europei la activ, are dreptul legal să joace în Liga 1 și în competițiile europene. În lipsa acestor beneficii, datele problemei se schimbă radical. E improbabil ca vreo persoană sau vreo firmă să fie dispusă să plătească 3,7 milioane de euro plus TVA pe an pentru un brand în litigiu, fără să știe cu exactitate ce cumpără, de fapt. Se pune întrebarea, în acest context, de ce s-a făcut acest pas de către MApN.
Și mutările din ultima vreme ale lui Becali arată recăpătarea încrederii, după ce, o lungă perioadă de timp, a fost anxios, cu ieșiri necontrolate și vehemente în conferințele de presă, în care acuza că generalii și masonii vor să-i fure echipa. „Gazeta sporturilor” a publicat poze cu echipamentul echipei pe care a reapărut inscripția „Steaua București”.
În urmă cu câteva săptămâni, Becali a avut o izbucnire ciudată, spunând că „bag toți masonii într-un sac”. Interesant e că Mihnea Motoc, actualul ministru al Apărării, a fost premiat, în 2013, alături de multe alte personalități, de Marea Lojă Națională din România, într-o gală organizată împreună cu Academia Română, desfășurată la Ateneul Român, transmisă în direct pe TVR 2 și la care au asistat, printre alții, premierul de atunci, Victor Ponta, și marele maestru al MLNR, doctorul Radu Bălănescu.
Joi seară, după victoria echipei sale în „16″-imile de finală ale Cupei României, Gigi Becali a avut o nouă intervenție triumfătoare la postul TV DigiSport. „Au dat hotărâre de Guvern că vor scoate marca Steaua la licitație. De ce nu o scot, trebuia să se întâmple asta după 30 de zile! Ei nu au cum să obțină banii aceia niciodată. Marca e numele produsului, se pune pe produs, cine să plătească banii ăia? Dar să fie corecți și să nu mintă, să scoată marca la licitație, așa cum au promis!„, a afirmat proprietarul din umbră al FCSB.
Explicația acestei ieșiri este simplă: oameni din interiorul MApN l-au informat pe Becali că Ministerul Justiției n-a dat aviz favorabil proiectului de Hotărâre de Guvern prin care s-ar scoate la licitație marca Steaua. Specialiștii de la Ministerul Justiției au sesizat lucruri neclare în proiect. În returul cu recomandare trimis de la Justiție se pune în vedere Armatei că, pentru a merge mai departe proiectul, trebuie îndeplinite mai multe condiții. S-au mai cerut un punct de vedere de la Ministerul Finanțelor și noi completări de la Ministerul Justiției.
Ar fi a doua oară, în două decenii, când Armata română depune armele în fața lui Becali
Toate acestea indică schimbări apărute în interiorul MApN, unde o tabără ar vrea ca Armata să lupte în continuare în Justiție pentru repunerea CSA Steaua în drepturi, conform sentinței ICCJ din decembrie 2014, iar o altă tabără ar prefera să se depună armele în fața lui Becali. Ar fi al doilea episod de acest fel din istoria relației Becali – Armată – Steaua, după cel din perioada 1998-2003, care a dus, în 2013, la condamnarea latifundiarului și a unui fost ministru al apărării, pentru corupție. La acel moment, Armata a făcut un schimb de terenuri ilegal cu Gigi Becali avizat de Victor Babiuc, ministrul MApN. Presa a semnalat atunci neregulile din tranzacție și faptul că statul român ieșea în pagubă din această afacere.
Un an mai târziu, în 1999, Becali apărea în preajma echipei de fotbal sub titulatura de „investitor”. La cererea FRF și a LPF, MApN mutase secția de fotbal într-o nouă structură, AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu, unde fuseseră detașați fotbaliștii, dar care se afla tot sub pulpana CSA Steaua. AFC Steaua juca în acel moment în Liga 1 pe locul și cu permisiunea clubului Armatei, folosind dotările MApN. Colaborarea cordială n-a fost de durată. Păunescu a făcut eforturi în culise să obțină aprobarea să preia patrimoniul și marca, a avut inițial câștig de cauză, dar în final guvernul Năstase a repus CSA în drepturi prin HG 128/2003. În 2001, în contul unei datorii, Gigi Becali punea mâna pe lotul de fotbaliști și pe AFC Steaua, înființând ulterior actuala societate, SC FC Steaua București SA. Latifundiarul a preluat jucătorii și locul în Liga 1 fără acordul CSA Steaua, înregistrând – tot fără permisiune, după ce solicitase la MApN acest lucru și fusese refuzat – marca Steaua la OSIM.
În decembrie 2014, după ani de procese și tergiversări, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că marca lui Becali nu e valabilă, că a fost înregistrată ilegal și folosită cu rea-credință timp de 10 ani.
„Tenebrele afacerii Băneasa”, titra ProSport în 2001, în articolul care descria mecanismul mașinațiunii puse la cale de Becali. Schimbul de terenuri păgubos cu Armata s-a făcut atunci cu complicitatea conducătorilor acestei instituții
„Afacerile” cu Armata l-au îmbogățit și l-au făcut celebru pe Becali, dar s-au dovedit ilegale și reușite prin corupție
Încă din 2001, comandanții CSA Steaua au protestat pentru folosirea numelui istoric, fără permisiune, de către echipa lui Păunescu și, ulterior, Becali. Acesta din urmă a reacționat în stilul caracteristic, spunând că Armata n-are decât să-și ia Cupa Campionilor și titlurile câștigate până atunci, pentru că oricum nu valorează nimic. Miza era însă și una financiară, pentru că tot lotul de fotbaliști care făcuseră parte din CSA Steaua fusese preluat gratis de noua AFC. La acea vreme, valoarea fotbaliștilor ajungea la câteva zeci de milioane de dolari.
Disputa a continuat la nivel verbal cu mai mulți foști componenți ai generației anilor ”80. Bölöni a fost numit „ungur trădător” și „jigodie” care „nici măcar nu e român, să se ducă în Ungaria lui”, lui Hagi i s-a spus „să-și vadă de coronița lui de Rege, că e bun doar de la brâu în jos”, despre Balint s-a afirmat că „nu e în stare să-și managerieze nici familia” și „e un idiot”.
Nu a scăpat nici Ion Alecsandrescu, legendarul președinte al Stelei sub care s-au obținut cele mai mari performanțe din istorie: „Să-l ierte Dumnezeu pe nea Ion Alecsandrescu, dar eu am băgat 40 de milioane de euro la Steaua, în timp ce el a vîndut jucători și-a luat șpăgi!”.
Începând cu a doua jumătate a deceniului trecut, treptat, statul român a reacționat. Procesele cu Becali au durat ani, dar în final justiția a decis că latifundiarul a păgubit Armata și Steaua. În 2013, latifundiarul a fost condamnat pentru că l-a mituit pe Victor Babiuc, ministrul apărării din 1998, pentru a aproba schimbul de terenuri. Un an mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că același Becali a folosit ilegal și cu rea-credință marca Steaua începând din 2004. Judecătorii au menționat că Becali a cerut întâi permisiunea MApN să înregistreze marca Steaua, a fost refuzat, apoi a înscris-o pe ascuns și ilegal.
ProSport scria, în 2001, despre modul în care Becali a înșelat statul român. În 2013, latifundiarul ajungea după gratii pentru „afacerile” sale cu Armata, împreună cu ministrul care l-a favorizat
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER