EXCLUSIV | Acționarul-fantomă: Victor Angelescu NU are acțiuni la „noul Rapid”! Omul prezentat cu zarvă mare drept proprietarul a 40% din club nu deține, în realitate, nimic. Vezi documentul cu adevărații patroni | Ce explicație are „acționarul”
Plimbat triumfal prin studiourile TV, săptămâni în șir, și prezentat publicului drept „noul acționar principal al Rapidului”, omul de afaceri Victor Angelescu nu deține, în realitate, nici măcar o singură acțiune la clubul din Liga 3. ProSport a descoperit, consultând documente oficiale de la Registrul Comerțului, că toată gălăgia și publicitatea din ultimele luni au fost doar un uriaș zgomot fără fond: Victor Angelescu NU se află, potrivit celor mai recente date, printre acționarii „noului Rapid”.
Documentul obținut de ProSport este datat 2 noiembrie 2018, iar răspunsul ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului) este conform datelor ultimei înregistrări în registrul comerțului – 29 octombrie 2018. Actul evidențiază exact aceeași situație a acționariatului existentă încă de la înființarea firmei SC FC Rapid 1923 SA: patroni sunt fostul fotbalist Ovidiu Burcă are 33,34%, taximetristul Adrian Olariu – 33,33%, ACS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus 2017) – 33,33%.
După cum puteți observa (și verifica în documentul de mai jos), Angelescu nu există nicăieri în acest extras de la ONRC, singurul care atestă calitatea de acționar a unei persoane la firmele de la noi din țară.
Informația este absolut surprinzătoare și transformă, aparent, într-un spectacol fără sens tot ce s-a petrecut începând cu 24 august, momentul în care, într-o conferință de presă oficială și extraordinară, organizată de FC Rapid 1923, a fost prezentat „noul acționar, deținător a 40% din club, domnul Victor Angelescu”.
Punând față-n față toată vâlva mediatică și documentul de la Registrul Comerțului, se naște întrebarea logică la ce a folosit (și cui) toată povestea: un fals acționar arătat mulțimii într-un vacarm de nedescris, cu conferințe de presă, interviuri, declarații spectaculoase și promisiuni. Te-ai putea întreba dacă oamenii de la „noul Rapid” sunt serioși sau se ocupă de farse pentru milioane de suporteri.
Citiți mai sus cum sunt împărțite acțiunile de la SC FC Rapid 1923 SA în această clipă, conform înscrisurilor oficiale de la ONRC, singura instituție care certifică în România calitatea de acționar a cuiva la o firmă: o persoană juridică (ACS Academia) și două persoane fizice: Adrian Olariu și Ovidiu Burcă. Împreună, cei trei acționari au 100% din acțiuni. Aceasta este realitatea, dincolo de spectacolul media instrumentat în ultimele luni
Victor Angelescu, prezentat solemn pe 24 august: „Am semnat și, oficial, de acum dețin 40%”. Registrul Comerțului, 2 noiembrie: Victor Angelescu nu figurează printre acționarii FC Rapid 1923
În acea conferință de pomină transmisă în direct de posturi TV și ultramediatizată, însuși omul de afaceri de 34 de ani declara, printre altele: „Negocierile pentru preluarea de către mine 40% din acțiuni s-au încheiat acum o săptămână (n.r. – 17 august). Am semnat și, oficial, de acum dețin 40%. (…) Bugetul Rapidului în Liga a III-a va fi de 1 milion de euro. Cred că e destul de bun, dacă nu cumva e cel mai mare buget care a existat vreodată în Liga a III-a. Avem obiectiv clar promovarea, deși știm că va fi greu. Dar noi suntem Rapid și nu ne putem gândi decât la promovarea imediată. Eu am 40% din club, deci asigur 40% din buget. Oricum, nu se pune problema să nu putem asigura în viitor un buget pentru Liga I. Eu de asta am venit aici”.
Mai departe, „noul acționar” a dat detalii despre negocierile care urmau să ducă la atragerea în club a altor oameni de afaceri, la fel ca și el: „Pentru celelalte acțiuni ale clubului se negociază în acest moment. Nu pot să spun exact, dar se discută cu alți posibili acționari. Eu urmează să fiu acționarul cu cele mai multe procente. Vor fi pachete (n.r. – din cele 60% rămase) de 10 și 20%. Când va prelua un nou acționar se va anunța. Preluarea de acțiuni nu s-a făcut și nu se va face în schimbul unor sume de bani. Cei care vin ca investitori, cum sunt eu, trebuie să asigure niște garanții și să prezinte un plan. Iar dacă au potența financiară pentru a ajuta Rapidul vor veni alături de club, așa cum am venit și eu. Eu nu sunt acționar majoritar… proiectul la Rapid este făcut în așa fel încât nimeni să nu fie acționar majoritar (n.r. – peste 50%). Vor fi mai mulți acționari tocmai pentru a nu se mai ajunge în insolvență sau faliment. Când unul dintre investitori nu va mai putea suporta financiar, atunci rămân ceilalți și cred eu că așa e cel mai bine. Ultimul cuvânt în ceea ce privește deciziile îl va avea Consiliul de Administrație”.
După cum ați putut citi, însuși Victor Angelescu a fost clar în toate aceste declarații apărute pe agențiile de presă, la TV și în publicațiile online: „Am semnat”, „oficial, de acum dețin 40%”, „am 40% din club” etc. Nimic la timpul viitor, nimic sub semnul întrebării, nu s-a prezentat un plan de intrare în acționariat care ar urma să fie pus în aplicare, ci s-a vorbit despre certitudini. Suporterii au fost informați că Angelescu este deja acționar și deține 40% la sută din club. El însuși s-a prezentat astfel.
Numai că documentele oficiale arată altceva.
Trebuie menționat că, indiferent ce înțelegeri ar avea în culise protagoniștii și ce documente ar semna între ei, din punct de vedere legal acționarii sunt cei înregistrați la Registrul Comerțului. Nu există nicio posibilitate ca, pe teritoriul României, o companie să aibă alți proprietari decât cei înscriși la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului).
„Dacă nu figurează la Registrul Comerțului, atunci nu este acționar și punct! Proprietarii societății sunt cei de la ONRC. În cazul de față, acționarii Rapidului sunt cei care figurează la Registrul Comerțului. E exclus să existe și alții, dacă ei nu sunt înregistrați aici”
Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar
Nu a știut cât costă acțiunile pe care spune că le-a cumpărat
Un prim semn de întrebare asupra situației reale a lui Angelescu a apărut atunci când, într-un interviu acordat pentru „Gazeta sporturilor” din 19 octombrie, „acționarul” a arătat că nu știe cât costă, de fapt, acțiunile pe care spunea că le-ar fi cumpărat la FC Rapid 1923. Întrebat de reporterii Justin Gafiuc și Marius Mărgărit cât a plătit pe acțiuni, Victor Angelescu a răspuns: „Valoarea lor nominală. Câteva mii de lei. În jur de 2.000 de euro”.
În realitate, după cum puteți observa în facsimilul prezentat de ProSport în acest material, SC FC Rapid 1923 SA are 9.000 de acțiuni, fiecare din ele în valoare de 10 lei: în total, 90.000 de lei. Așadar, valoarea a 40% din cele 9.000 de acțiuni ale SC FC Rapid 1923 SA reprezintă 36.000 de lei – aproximativ 7.700 de euro.
Reporterul ProSport a trecut atunci peste această inadvertență socotind că a fost vorba de o simplă greșeală și că, pentru un om de afaceri care jonglează cu sume uneori chiar substanțiale, diferența între 2.000 și 8.000 de euro n-ar fi atât de mare încât să merite efortul de a fi ținută minte.
„Aveți acum 40 la sută din acțiuni. Nu v-a tentat să preluați pachetul majoritar?
Am discutat asta, dar strategia e ca nimeni să nu aibă acțiuni majoritare. Nu e o viziune proastă. Am înțeles logica. Dacă puterea ar fi la un singur om, iar acesta s-ar confrunta cu probleme financiare sau de altă natură, clubul ar risca să ajungă din nou în insolvență sau spre faliment. În contractul negociat de mine e trecut și faptul că, în situația în care un acționar vrea să iasă din business, ceilalți vor avea drept de preempțiune, cu posibilitatea de a cumpăra procentele disponibile la prețul pieței. Știu că acum se poartă tratative intense pentru alte două pachete, unul de 10 la sută, altul de 15 la sută.
Cât ați plătit pe acțiuni?
Valoarea lor nominală. Câteva mii de lei. În jur de 2.000 de euro. O sumă modică.
Cine conduce, practic, Rapidul în acest moment?
Eu, mai ales că nu s-au terminat încă negocierile cu ceilalți investitori, reprezentați deocamdată de avocatul Andrei Nicolescu. Dețin un drept de veto, chiar dacă am doar 40 la sută din acțiuni. Nu iau însă nicio decizie fără să mă sfătuiesc de fiecare dată cu managerul sportiv Florin Manea și cu Daniel Pancu. Așa am procedat și la despărțirea de Schumacher.”
Fragment din interviul acordat de Victor Angelescu pentru Gazeta Sporturilor și publicat vineri, 19 octombrie
36.000 de lei, echivalentul a 7.700 de euro, valorează, în realitate, 40% din acțiunile FC Rapid 1923, la valoarea lor nominală
Victor Angelescu spune că, la aproape trei luni după anunțul privind intrarea sa în acționariat, încă mai negociază acordul acționarilor!
„Nu e depus încă la ONRC pentru că noi negociem… Dar eu am un act prin care nimeni nu poate să dea înapoi”
ProSport a reușit, după unele insistențe, să stea de vorbă și cu „acționarul” fără acțiuni. Victor Angelescu a invocat un act pe care l-ar fi încheiat cu actualii acționari, declarând – surprinzător – că încă se negociază un „share holders agreement” (acord al acționarilor)! Aceste negocieri, spune Victor Angelescu, au făcut ca preluarea acțiunilor să nu fie nici în clipa de față oficializată la Registrul Comerțului. „Negociem share holders agreementul. Vom depune actele când vom avea share holders agreementul final. Adică, în română, înseamnă acordul acționarilor”, a explicat omul de afaceri.
Tânărul de 34 de ani a dat asigurări că e stăpân pe situație. „Eu am un act prin care nimeni nu poate să dea înapoi de la nimic. Nici eu, nici ei nu mai putem da înapoi. Nu e depus încă la ONRC pentru că noi negociem… Avem actul prin care părțile au agreat vânzarea acțiunilor. Am negociat acordul acționarilor”, a ținut să întărească Angelescu, dând oarecum impresia că i se adresează unui „cineva” nevăzut, care ar putea gândi că tranzacția se va anula.
Rămâne fără răspuns, totuși, întrebarea de ce s-a mai anunțat în august că Angelescu a devenit deja proprietarul a 40% din acțiuni, dacă la aproape trei luni de acel moment încă nu s-au terminat negocierile, iar calitatea sa de patron nu e oficializată la ONRC.
Registrul Comerțului: capital social integral vărsat.
Victor Angelescu: „Capitalul social nu este vărsat 100%”
Dacă în privința acțiunilor, omul de afaceri a dat asigurări că are un act decisiv, dar încă negociază, în schimb a părut ușor deranjat de discuția privind prețul real al acțiunilor pe care afirmă că le-ar fi cumpărat. Așa cum am scris mai sus, FC Rapid 1923 SA are 9.000 de acțiuni, fiecare în valoare de 10 lei: în total, 90.000 de lei, adică puțin peste 19.100 de euro.
Ei bine, Victor Angelescu a afirmat, surprinzător, că, de fapt, capitalul social NU este integral vărsat, după ce mai întâi a pus la îndoială calculul reporterului și a sugerat că ar fi vorba de o greșeală. Citiți mai jos declarația „noului acționar”: „Cum ați făcut dumneavoastră calculul? Cred că faceți o eroare. Vă referiți la capitalul social… Eu v-am zis valoarea nominală. Capitalul social nu e vărsat 100%. Va fi vărsat după ce se termină cu acordul acționarilor, după ce se va depune la ONRC. 2.000 de euro, 4.000 de euro… E o sumă infimă!”.
După cum puteți citi, pe ultimul rând al primei pagini din documentul de la ONRC prezentat de ProSport mai sus scrie negru pe alb: „CAPITAL SOCIAL SUBSCRIS 90.000 de lei, integral vărsat„.
Documentele oficiale contrazic astfel, din nou, afirmațiile lui Angelescu.
Noul sediu al Rapid 1923 – lângă biroul avocatului Andrei Nicolescu!
Avocatul Andrei Nicolescu
ProSport a descoperit, consultând actele de la Registrul Comerțului, și alte lucruri foarte interesante. Mai nou, sediul clubului s-a mutat, în mod oficial, în aceeași clădire și la același etaj cu biroul avocatului Andrei Nicolescu, omul de încredere al primarului Tudorache – persoană momentan fără funcție, dar cu putere mare de decizie în club.
– „Noul Rapid” are sediul în Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3, Camerele 526-527, Etajul 5.
– Biroul din București al avocatului Andrei Nicolescu este Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3, Etajul 5 – conform informațiilor de pe site-ul acestuia.
Ciudatul circuit al capitalului: marca FC Rapid a fost cumpărată de SC FC R SA. Angelescu spune că el a dat banii
Interesant este că, într-adevăr, Angelescu, deși nu are nicio acțiune, exercită totuși o influență importantă la „noul Rapid”. După cum chiar el și-a asumat, a decis demiterea antrenorului Constantin Schumacher. Conform spuselor lui Florin Manea, l-a chemat la ordine pe Ovidiu Burcă, atrăgându-i atenția să nu mai uite să le transmită celor din club deciziile luate. Omul de afaceri a participat și la o lungă ședință cu suporterii, pe parcursul căreia a spus multe lucruri interesante, unde a ascultat niște avertismente dure ale liderilor galeriei și unde s-au luat câteva decizii.
Fără a face speculații, mai trebuie adăugat că, potrivit Contractului de Cesiune, nu omul de afaceri e cel care a cumpărat marca de la lichidatorul SC FC Rapid SA (clubul aflat în faliment), așa cum s-a anunțat public, ci Redivivus 2017. ProSport deține documentul care certifică identitatea adevăratului cumpărător.
Ulterior, reporterul a aflat că omul de afaceri a fost cel care a dat către Redivivus (transformată ulterior în AFC Academia) suma necesară pentru a fi plătită marca achiziționată la licitație – 406.000 de euro plus TVA: în total, aproape o jumătate de million de euro.