EXCLUSIV | AFC Rapid cere în instanță drepturile sportive ale FC Rapid! Dacă acțiunea e admisă, AFC devine continuatoarea de drept din competiții a clubului născut în 1923 | ACTUL gândit de Copos stabilește că drepturile sportive revin la AFC când FC Rapid încetează activitatea

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | AFC Rapid cere în instanță drepturile sportive ale FC Rapid! Dacă acțiunea e admisă, AFC devine continuatoarea de drept din competiții a clubului născut în 1923 | ACTUL gândit de Copos stabilește că drepturile sportive revin la AFC când FC Rapid încetează activitatea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Războiul din tribunal dintre facțiunile giuleștene continuă în forță, la începutul acestui an, cu mai multe acțiuni surprinzătoare, care ar putea limpezi decisiv situația juridică tulbure născută după falimentul FC Rapid, din iunie 2016.

AFC Rapid, acționar minoritar la FC Rapid, grupare înființată de Copos în 2006 și reactivată de Horia Manoliu în 2016, a scos din sertar un document-cheie. Semnat în 2009, actul atestă negru pe alb că, în cazul în care FC Rapid (adică acela falimentat în 2016) își încetează activitatea, drepturile sportive revin, în totalitate, la AFC Rapid. Acest acord semnat în 2009 de Ioan Taban (în numele AFC Rapid) și Grigore Sichitiu (în numele SC FC Rapid SA, acum în faliment) a fost depus la Tribunalul București, la dosarul aflat pe masa judecătorului sindic care se ocupă de dosarul falimentului FC Rapid.

Documentul se alătură Actului constitutiv al SC FC Rapid SA, oficializat pe 28 martie 2006, și care prevede, la Articolul 26, următoarele: „26.4. În caz de lichidare a Societății, dreptul de joc în competițiile interne și internaționale va fi cesionat, cu titlu gratuit, Asociației FOTBAL CLUB RAPID BUCUREȘTI. De asemenea, în caz de dizolvare voluntară a Societății, acționarii garantează Asociației Fotbal Club Rapid București un drept de preferință pentru dobândirea drepturilor de utilizare exclusivă și nelimitată în timp și în spațiu a însemnelor, emblemei/siglei și a mărcilor deținute cu orice titlu de Societate”.

 

„Suveica” lui George Copos și o idee cu bătaie lungă

Dacă acțiunea va fi admisă de tribunal, se va stabili oficial și fără dubiu că AFC Rapid este continuatoarea de drept a Rapidului născut în 1923 și intrat în faliment în 2016.

Pentru a înțelege mai clar situația de azi, la care s-a ajuns exclusiv „datorită” lui George Copos, vă vom prezenta câteva repere temporale ale evenimentelor:

– 1992: secția de fotbal a Rapidului se rupe de Clubul Sportiv al Ministerului Transporturilor și devine UFC Rapid.

– 1994: în peisaj apare George Copos, care preia controlul asupra clubului de la Mihai Zaharia, președintele de până atunci.

– 2001: Copos mută din nou activitatea clubului de pe UFC Rapid pe AFC Rapid. Până în 2006, clubul poartă oficial acest nume: AFC Rapid.

– 2006: Copos schimbă iar forma juridică a grupării din Giulești, înființând o nouă societate, SC FC Rapid SA.

– 26 martie 2009: printr-un Contract de Cesiune, „vechea” asociație, adică AFC Rapid (căreia îi aparținuse echipa între 2001 și 2006) cesionează către SC FC Rapid SA drepturile sportive pe o perioadă nelimitată.

Actul e semnat, în 2009, de doi dintre oamenii de încredere ai lui Copos, Ioan Taban (în numele AFC Rapid) și Grigore Sichitiu (în numele SC FC Rapid SA).

Magnatul giuleștean și-a luat în 2009 o măsură de prevedere, introducând la Articolul 3 („Alte obligații ale Părților”) punctul 3.2: „Cesionarul (n.r. – SC FC Rapid SA) se obligă ca, în caz de încetare a activității sportive, să cesioneze Cedentului (n.r. – AFC Rapid), tot cu titlu gratuit, dreptul de joc în competițiile interne și internaționale”.

Acest paragraf e cu tâlc, pentru că George Copos păstrase, în 2006, controlul asupra AFC Rapid (devenită acționar la noua societate care preluase activitatea și echipa, SC FC Rapid SA). El se asigura astfel că, indiferent cine ar fi venit la conducerea SC FC Rapid, acel „cineva” nu putea să închidă clubul sau (conform Articolului 4.2 din același Contract) să cesioneze, la rându-i, drepturile sportive.

Așadar, din 2006, toată activitatea echipei de fotbal Rapid s-a mutat de pe o asociație (AFC Rapid) pe o societate pe acțiuni (SC FC Rapid SA) care în 2009 a primit prin cesiune și drepturile sportive. Lipsită de obiectul muncii, fără active și doar cu datorii, AFC Rapid (controlată în continuare de Copos) a intrat în inactivitate.

– aprilie 2016: cu foarte puțin timp înainte ca SC FC Rapid să dea oficial faliment, George Copos cedează AFC Rapid către un fost angajat de-al său, Horia Manoliu. Această legătură între cei doi (Copos – Manoliu) a născut suspiciuni și nu a fost clarificată nici în ziua de azi pe deplin, în ciuda asigurărilor date de magnat că ar fi de partea Academiei Rapid (devenită ulterior SC FC R SA și SC FC Rapid 1923 SA).

– 13 iunie 2016: la doar câteva luni după tranzacția prin care Copos a cedat gratuit AFC Rapid către Manoliu, FC Rapid (patronată atunci de Valerii Moraru) intră oficial în faliment. 

– august 2016: Horia Manoliu, noul președinte al AFC Rapid, înscrie echipa în Liga 4 București. Se reactivează astfel, după 7 ani de inactivitate, asociația intrată „în adormire” în 2009.

– august 2018: AFC Rapid solicită de la lichidatorul SC FC Rapid SA, firma Sierra Quadrant, prin notificare oficială, să i se restituie drepturile sportive conform Contractului de Cesiune din 2009. Lichidatorul FC Rapid nu răspunde.

– vineri, 8 martie 2019: AFC Rapid începe în instanță o acțiune care vizează recunoașterea oficială, pe cale juridică, a calității de continuator al FC Rapid, club înființat în 1923 și falimentat în 2016.



Paginile 1 și 3 din Contractul de Cesiune inventat de Copos și semnat, în 2009, de Taban și Sichitiu, prin care AFC Rapid primește înapoi drepturile sportive ale FC Rapid dacă aceasta din urmă își încetează activitatea. Documentul a fost depus vineri la dosarul falimentului, iar AFC Rapid cere acum drepturile sportive înapoi, conform actului

AFC Rapid cere în tribunal și anularea mărcii cumpărate anul trecut de Victor Angelescu de la SC FC Rapid SA

Principala țintă este însă demolarea pretențiilor clubului înființat în 2017 de generalul de Securitate Vasile Mălureanu și sprijinit de Dan Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, club care afirmă că este continuatorul adevăratului Rapid. Susținută pe linie politică, cu o situație financiară mult mai bună decât AFC Rapid (care are în continuare spectrul falimentului deasupra capului), gruparea numită pe rând Academia Rapid – SC FC R SA – SC FC Rapid 1923 SA a promovat anul trecut din Liga 4 în Liga 3, iar acum e lider în Seria a II-a. Accederea în Liga 2, la vară, e mai degrabă o formalitate.

Începută sub numele de Asociația Academia Rapid și continuată ca SC FC R SA, apoi SC FC Rapid 1923 SA, gruparea tutelată de primarul Tudorache l-a atras ca acționar principal pe omul de afaceri Victor Angelescu. Acesta deține, prin intermediul unui off-shore din Cipru, 40% din acțiunile la club.

Angelescu a cheltuit anul trecut o sumă consistentă, 406.000 de euro plus TVA, pentru a cumpăra marca Rapid scoasă la licitație de lichidatorul juridiar al SC FC Rapid SA.

Prin acțiunea deschisă cu o lună înaintea tranzacției, pe 17 mai 2018, AFC Rapid a cerut, la Tribunalul București, anularea mărcii achiziționate de SC FC R SA (actuala SC FC Rapid 1923 SA). Procesul e în plină desfășurare și va avea un nou termen pe 18 aprilie 2019.

Dacă tribunalul constată că drepturile sportive ale FC Rapid revin de drept AFC Rapid, lucrurile se complică și mai tare.


Procesul deschis de AFC Rapid contra FC Rapid și FC Rapid 1923, prin care cere anularea mărcii cumpărate de Victor Angelescu anul trecut, are un nou termen în aprilie

Dacă ar fi cerut drepturile sportive în toamna lui 2016, AFC Rapid avea dreptul să se înscrie în Liga 2 în campionatul 2017-2018

Conform regulamentelor în vigoare la FRF, atribuirea drepturilor sportive ale FC Rapid către AFC Rapid nu va avea un efect practic. Legile FRF spun că, în astfel de situații, „moștenitoarea” drepturilor clubului care își încetează activitatea are dreptul să se înscrie, în sezonul următor, în liga imediat inferioară.

Așadar, dacă AFC Rapid făcea această acțiune imediat, în toamna lui 2016 sau primăvara lui 2017, ar fi avut dreptul să se înscrie, în sezonul 2017-2018, în Liga 2 (echipa promovase pe teren în Liga 1 în 2016).

Dacă acțiunea s-ar fi făcut în toamna lui 2017 sau primăvara lui 2018, atunci AFC Rapid ar fi avut dreptul să ceară înscrierea în Liga 3 la startul sezonului 2018-2019.
Din motive greu de explicat, acest lucru nu s-a petrecut nici anul trecut, așa că, acum, chiar dacă are câștig de cauză, asociația va avea dreptul să se înscrie în Liga 4, unde oricum activează în acest moment.

Acțiunea privind drepturile sportive în toate competițiile ale FC Rapid nu vizează, așadar, un efect concret, ci unul de ordin juridic și moral. Confirmându-se oficial, prin tribunal, că AFC Rapid moștenește drepturile sportive („Liga 1, Liga a 3-a, Cupa României, campionate de copii și juniori, Liga Campionilor, Cupa UEFA” – conform Contractului de Cesiune), „noul Rapid” sprijinit de primarul Sectorului 1 și de omul de afaceri Victor Angelescu nu mai poate susține că este continuatorul de drept al Rapidului.

Aceasta este, de fapt, miza noii bătălii.


Primul care a făcut referire explicită la Articolul 3.2 din Contractul de Cesiune încheiat în 2009 a fost juristul LPF, Paul Mincu, într-o adresă către FC Rapid din 2018. Mincu le atrăgea atenția celor de la SC FC Rapid SA (aflată în faliment) că AFC Rapid n-a făcut uz de Articolul 3.2 și, deci, nu poate pretinde drepturile sportive. Acest pas (solicitarea drepturilor sportive) a fost făcut acum de AFC Rapid

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×