EXCLUSIV | Arbitrajul video în Liga 1, blocat de Burleanu. LPF a trimis la FRF un dosar cu 600 de pagini pentru aplicarea VAR din sezonul viitor. Ce reacție a avut federația

Liga Profesionistă de Fotbal a trimis pe 29 august la federație un dosar cu aproape 600 de pagini – documentația pentru implementarea arbitrajului video în Liga 1. Federația n-a dat un răspuns oficial până acum, ceea ce scade șansele să vedem sezonul viitor și la noi această procedură aplicată la Mondialele din Rusia.

Sursele ProSport spun că Liga a făcut demersurile pentru a aplica sistemul VAR (Video Assistant Referee) în campionatul intern, întocmind un dosar stufos cu toate actele necesare. Pentru a pune în mișcare angrenajul este însă nevoie de cooperarea federației lui Burleanu (printre altele, Comisia Centrală a Arbitrilor ține de FRF), așa că teancurile de hârtii au fost trimise la Casa Fotbalului. Intenția Ligii era ca arbitrajul video să se aplice începând cu sezonul 2019/2020.

„Problema nu reprezintă o prioritate strategică pentru federație”


În ultimele 7 luni, Burleanu s-a mai ocupat doar de deplasări (ale lui și ale prietenilor) și de acțiunile de imagine. FOTO: Mediafax

„Ne-am grăbit ca să avem timp să implementăm sistemul. Nu e așa simplu. Cine va pune la dispoziție tehnologia trebuie să aibă licența FIFA, deoarece ei au patentul. În acest moment, în România, nu e licențiat nimeni. Trebuie instruiți și arbitrii. Deci, după cum vedeți, e de lucru. Trebuia să ne fi mișcat deja, dacă voiam să avem arbitraj video din campionatul următor”, explică un oficial LPF pentru ProSport.

Problema este că FRF n-a manifestat niciun interes. La două luni și jumătate după depunerea actelor, Liga încă mai așteaptă un răspuns oficial de la Burleanu. Pentru că, informal, se știe deja: nu se poate.

„LPF nu poate implementa arbitrajul video fără susținerea FRF. Iar ei, oficial, tac. Neoficial, s-a transmis că nu vor avea fonduri alocate și «problema nu reprezintă o prioritate strategică pentru federație»„, relatează o sursă bine informată a ProSport.

Un alt oficial ne-a spus că „nici n-avea cum să fie o prioritate pentru FRF. Acolo, prioritare sunt doar acțiunile din care rezultă un câștig pentru Burleanu. Iese el bine, se poate lăuda cu măsura respectivă? Se aplică! Nu, la revedere!”.

FRF n-a trimis pe nimeni la ședința sindicatului fotbaliștilor pentru că Burleanu era plecat în delegație!

După câștigarea alegerilor din 18 aprilie, la Casa Fotbalului n-au mai existat semne de viață decât atunci când s-a plecat în deplasări și când s-au făcut acțiuni de imagine.

În urmă cu doar trei zile s-a ținut, spre exemplu, Adunarea Generală a AFAN (sindicatul fotbaliștilor). Burleanu a transmis că nu poate veni pentru că e plecat într-o deplasare și n-a delegat pe nimeni altcineva, așa că din partea FRF nu a fost nimeni, deși ședința s-a ținut chiar la Casa Fotbalului!

Nici catastrofala extindere a meciurilor trucate la pariuri în competițiile tutelate de FRF nu a stârnit interesul lui Burleanu. Acesta a fost sesizat, afirmă sursele ProSport, de oameni din fenomen exasperați de flagelul care a cuprins ligile inferioare.

Celor îngrijorați li s-a răspuns să facă rost de probe!

S-au primit aproape 10 milioane de la FIFA și UEFA, dar nu mai sunt fonduri și pentru arbitrajul video


Pentru implementarea sistemului VAR e nevoie de achiziționarea tehnologiei sub licență FIFA, implementarea ei și instruirea arbitrilor. Lipsa de reacție a FRF reduce tot mai mult posibilitățile ca arbitrajul video să poată fi aplicat în Liga 1 din sezonul viitor

Pe de altă parte, problema fondurilor este, într-adevăr, una foarte spinoasă. FRF cheltuie sume colosale cu deplasările. De la Joma se cumpără echipament de peste 6.000.000 de lei. O mulțime de lume trebuie mulțumită. Firma „Vitrina”, din Cluj, despre care s-a anunțat că NU are legături cu Vasile Dâncu, primește sute de mii de lei pentru a tipări diverse materiale promoționale, cum ar fi broșura în care se scrie că numărul de fotbaliști din România a crescut, în doar doi ani, cu 270%.

Pe lângă aceste cheltuieli, începând cu toamna anului trecut au apărut unele suplimentare, cu votanții mărunți care, pe 18 aprilie, l-au reales pe Burleanu.

– șeful FRF i-a încărcat pe șefii cluburilor de fotbal feminin în avioane și i-a trimis în Antalia,

– pe reprezentanții cluburilor de fotbal în sală i-a luat în Slovenia, să vadă Europenele de profil.

În ambele cazuri, transportul, cazarea, diurna, protocolul s-au achitat din bugetul federației.

– nu mai puțin de 14 copii de președinți de cluburi au fost convocați la loturile naționale de juniori, a acuzat de curând Marcel Pușcaș, răsplata fiind votul tăticilor la alegerile din aprilie.

– cu doar câteva ore înaintea votului, în conturile cluburilor de fotbal feminin au intrat sume de bani, din partea FRF, sub titlul de „sponsorizare”.

Burleanu l-a zdrobit pe Lupescu la urne (67% din voturi), dar vistieria federală pare să fie vlăguită, în ciuda celor aproape 10 milioane de euro primiți în 2017 de la FIFA și UEFA sub formă de ajutoare și drepturi TV pentru participarea naționalei la preliminariile Cupei Mondiale.

În acest moment, explicația verbală a funcționarilor federali – „nu sunt fonduri” – s-ar putea să fie la fel de reală ca și cealaltă: „Arbitrajul video nu e o prioritate strategică pentru FRF”.

 

Publicat: 15 11. 2018, 17:30
Actualizat: 15 11. 2018, 17:31