EXCLUSIV | Arbitrajul video, sub lupa lui Cristi Balaj. Cum funcționează, plusurile și minusurile: „Nu se va opri jocul la un aut sau la o simulare la mijlocul terenului”
- Fostul arbitru Cristian Balaj a declarat, joi, că fotbalul românesc poate să suporte costurile necesare implementării arbitrajului video și a precizat că introducerea acestui sistem ar aduce o serie de beneficii.
„Este lăudabilă intenția. Din punctul meu de vedere, financiar vorbind, la ce cheltuieli sunt în fotbalul românesc, acest arbitraj video însesamnă mult prea puțin în comparație cu beneficiile care ar putea să existe”, a spus Balaj la ProSport LIVE.
Pe de altă parte, Balaj este de părere că spectacolul fotbalistic ar avea de suferit: „Cel mai mult pierdem din spectacol, din cauza jucătorilor eventual. Cursivitatea unui meci, a unor acțiuni, reușita paselor sau finalizarea, dacă există sau nu, li se datorează jucătorilor. Și atunci, nu întâmplător, la meciurile din competițiile europene, unde avem cele mai bune echipe, timpul efectiv de joc este mult mai mare față de ce avem în campionatul românesc sau și în alte campionate”.
„Cartonașul roșu, de asemenea, este o decizie importantă. Nu se va opri jocul la un aut, la o simulare la mijlocul terenului decât dacă vorbim de al doilea cartonaș galben”
Fostul arbitru a explicat și cum ar urma să funcționeze sistemul VAR (video assistant referee): „Cei care s-au gândit la introducerea acestui sistem, au organizat în așa fel încât să se intervină doar în situațiile când apar greșeli grave. Asta înseamnă lovituri de pedeapsă, înscrierea unui gol, dacă a depășit sau nu linia porții, unde există deja goal-line technology și ofsaidul din care s-a înscris un gol. Cartonașul roșu, de asemenea, este o decizie importantă. Nu se va opri jocul la un aut, la o simulare la mijlocul terenului decât dacă vorbim de al doilea cartonaș galben. Rămâne de văzut cum se va organiza în România, pentru că la nivel de UEFA există o cameră specială unde doi arbitri urmăresc fazele pe un ecran. În Italia se află o persoană la marginea terenului cu un monitor, iar arbitrul poate să revadă faza”.
„Nu înțelegem că atunci când arbitrul greșește, el nu are nimic de câștigat”
Cristi Balaj susține că în România nu mai există arbitri corupți, lucru care i se datorează și lui, într-o oarecare măsură: „Din păcate, investițiile și eforturile celor care investesc în fotbal au făcut să se creeze anumite disensiuni și să nu se accepte deciziile care se iau în timpul unui joc. Nu înțelegem că atunci când arbitrul greșește, el nu are nimic de câștigat. Au trecut acele vremuri – și am făcut parte dintr-o generație de arbitri de tranziție, care, o spun cu mândrie, a schimbat noțiunea de arbitru și imaginea arbitrului în România, care a fost, din păcate, mult deformată după ce s-a întâmplat în trecut. Dacă s-a schimbat imaginea arbitrilor, este în primul rând meritul arbitrilor, după care al conducătorilor de club, care au înțeles că au apărut oameni care nu pot să fie influențați. De asemenea, și o nouă generație de jurnaliști, jurnaliști care nu au participat la acele mese istorice”, a încheiat Balaj.
Adunarea Generală a LPF a decis, în ședința de miercuri, ca din sezonul viitor arbitrajul video să fie implementat și în Liga 1. Mai mult, oficialii LPF vor ca acest arbitraj video să fie introdus, dacă nu vor fi probleme cu banii, chiar din play-off-ul acestui sezon competițional. Prin intermediul sistemului VAR, sunt analizate toate fazele din meciuri, într-o cameră specială, iar de acolo sunt furnizate informații către arbitrul de pe teren, astfel că acesta poate să corecteze greșelile clare. Printre situațiile incluse se numără goluri, penaltiuri, cartonașe roșii și erori cu privire la identificarea jucătorului.