EXCLUSIV | Bogdan Pătrașcu, despre diferența dintre naționala de tineret care rata Euro 2002 și cea de azi. De la Dolha, Mutu, Chivu, Rădoi, la Ianis Hagi, Pușcaș, Man și Ivan. În urmă cu 16 ani, Maccarone devenea golgheter, Filipe Teixeria înscria pentru Portugalia
Bogdan Pătrașcu (39 de ani), fost mijlocaș la Piacenza, Chievo și Padova, a jucat 20 de partide în naționala de tineret antrenată de Ion Moldovan și Dumitru Mancea, dar a îmbrăcat de două ori și tricoul reprezentativei mari a Româiei.
Primul fotbalist plecat afară din „Gașca Nebună” a Sportului Studențesc a fost invitat joi, la ProSport LIVE, emisiune în cadrul căreia a analizat și performanța formației U21, calificată la Euro din Italia și San Marino. Jucător cerebral, constant, cu peste 200 de partide în Serie A și Serie B, „Bebe” a făcut parte dintr-o reprezentativă de tineret în care jucau, printre alții, Emilian Dolha, Sorin Ghionea, Cristian Dancia, Florin Cernat, Mirel Rădoi, Răzvan Raț, Adrian Mutu, Tiberiu Ghioane, Marius Niculae, Cătălin Munteanu, Claudiu Drăgan sau Victoraș Iacob.
„Cei patru din naționala mare nu vor lipsi de la turneul final”
Atent la tot ce înseamnă actuala generație construită pe terenurile de la Ovidiu sau în diferite insule de prosperitate precum Oradea, Arad sau Cluj-Napoca, Pătrașcu e de părere că abilitatea selecționerilor e evidențiată în momentul în care sunt aceștia sunt puși să opteze pentru „cei mai buni dintre cei buni”. „Mirel Rădoi va avea dureri de cap când va face lotul pentru Euro pentru că beneficiază de jucători de mare calitate. Nedelcearu, Manea, Drăguș și Tudor Băluță, componenți ai naționalei mari, nu au cum să lipsească de la turneul final. Rădoi va avea o misiune grea, dar sunt încrezător, trebuie lasați acești copii să se liniștească. Să nu visăm la câștigarea campionatului, să rămânem cu picioarele pe pământ, acolo sunt echipe mari. Dar niciodată nu se știe, cel puțin în primele patru să terminăm Euro pentru a merge la Jocurile Olimpice’, a spus Pătrașcu, la ProSport LIVE.
Naționala de tineret își va afla adversarele din grupă pe 23 noiembrie, la Bologna, de la ora 19:00. Vor fi trei grupe a câte patru națiuni, urmând ca în semifinale să promoveze câștigătoarele seriilor, dar și ocupanta cu cel mai bun punctaj de pe locul secund. Turneul are loc între 16 și 30 iunie, în cinci orașe din Italia și unul din San Marino, urmând ca finala să se dispute la Udine, pe Dacia Arena.
Momentul când Dolha a parat un penalty executat pe Cotroceni de Andrea Pirlo
Amintirile de la începtului anilor 2000 încă i se ciocnesc în minte fostului fotbalist din Regie și din Ștefan cel Mare. În urmă cu 17 ani, naționala lui Pătrașcu pierdea barajul de calificare la Euro 2002 (turneul cu opt echipe împărțite în două serii) după o dublă cu Franța (0-1 acasă, 0-4 în deplasare), o trupă din care făceau parte Landreau, Boumsong, Malbranque, Escude, Pedretti, Govou și Djibril Cisse. Tricolorii mici au ajuns în playoff în urma ocupării locului secund într-o grupă cu Italia, echipă condusă din teren de Andrea Pirlo. În meciul de pe Cotrocei cu reprezentativa condusă de Claudio Gentile, Ema Dolha a parat un penalty executat de Andrea Pirlo. România încheiat pe locul secund însă grupa, poziție care nu i-a permis să pătrundă direct la competiția din vara anului marcat de Mondialul din Coreea de Sud și Japonia.
La Euro din Elveția, campioană a devenit Cehia după ce a învins în finală, scor 0-0, 3-1 (d.l.d.), naționala lui Raymond Domenech, Franța. Cehia se baza pe fotbaliști precum Petr Cech, Milan Baros, Martin Jiranek sau Zdenek Grygera. În semifinale, Franța trecuse de Elveția, scor 2-0, în timp ce reprezentativa Cehiei învinsese naționala Italiei, 2-2, 3-2, după prelungiri. La turneul final din 2002, italianul Massimo Maccarone a devenit golgheterul turneului, cu trei reușite, în timp ce Filipe Teixeira, actualul mijlocaș de la FCSB, înscria un gol pentru Portugalia, în partida din grupe contra Angliei, scor 3-1.
Tehnică vs forță! Ce primează azi?
„Aveam o echipă fantastică și noi, dar n-am reușit să ajungem la acel turneu final. Mulți dintre jucătorii de la Euro 2002 au ajuns vedete mari ale fotbalului mondial. Dacă ar fi să fac o paralelă între echipa noastră de atunci și cea de azi, aș spune așa: azi, fotbalul a evoluat, se bazează mai mult pe forță. Când eram noi, jocul era bazat mai mult pe tehnică, pe individualități. Isăilă a început o muncă extraordinară, iar Rădoi a continuat-o excelent. Am mari speranțe de la această echipă’, a mai spus Pătrașcu, la ProSport LIVE.
Fost jucător la Sportul Studențesc și Dinamo, Pătrașcu (39 de ani) își întreține pasiunea pentru prima lui iubire evoluând în turneul de minifotbal Victory Cup, unde e coechiper chiar cu actualul selecționer de la tineret, Mirel Rădoi, la echipa Old New Stars. În formația lui Pătrașcu mai evoluează Sorin Ghionea, Sorin Paraschiv, Stelian Stancu și Petre Marin.
Jucători emblematici la Euro 2002
- Jermain Defoe, Peter Crouch, Shola Ameobi, Alan Smith, Paul Robinson (Anglia)
- Paolo Cannavaro, Matteo Ferrari, Andrea Pirlo, Daniele Bonera, Massimo Maccarone, Emiliano Bonazzoli (Italia)
- Angelos Charisteas, Konstantinos Katsouranis, Giourcas Seitaridis (Grecia)
- Mickael Landreau, Jean-Alain Boumsong, Philippe Mexes, Lulien Escude, Sidney Govou, Steed Malbranque (Franța)
- Bruno Alves, Hugo Viana, Helder Postiga, Filipe Teixeira, Tiago Mendes (Portugalia)
- Petr Cech, Milan Baros, Zdenek Grygera, Tomas Hubschman (Cehia)