EXCLUSIV | Burleanu ar urma să propună mâine, în Comitetul Executiv al FRF, ca în 2019 să promoveze în Liga 1 patru echipe și una să dispute baraj. Culisele acestei afaceri cu bătaie pe termen lung și interesele din spatele întregii povești
Sunt șanse foarte mari ca Răzvan Burleanu, președintele FRF, să propună, în ședința de mâine a Comitetului Executiv, ca din Liga 2 în Liga 1 Betano să promoveze direct 4 echipe în vara lui 2019. O a cincea echipă din Liga 2 ar urma să dispute baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1.
E posibil ca tot în ședința de mâine să se discute și despre impunerea unui baraj între ultima clasată din play-off și campioana din play-out pentru un loc de Europa League.
Culisele acestei povești sunt foarte interesante. Sursele ProSport spun că Răzvan Burleanu a făcut multe promisiuni astă-primăvară, în timpul campaniei electorale pentru un nou mandat la FRF. Actualul sistem de promovare din Liga 2, cu două echipe intrate direct și una care merge la baraj, nu e suficient de încăpător pentru a onora toate obligațiile, așa că se va încerca expandarea Ligii 1 Betano.
Surse foarte bine informate ale ProSport mai spun că printre echipele pe care Burleanu s-ar bucura nespus să le vadă promovate sunt Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești.
Doar că Gino Iorgulescu, președintele LPF, a primit mandat, la ultima Adunare Generală a LPF, să respingă propunerea lui Burleanu. El ar urma, în ședința de mâine, dacă și-ar respecta misiunea primită de la cluburile din Liga 1, să se opună și să amenințe chiar cu un proces.
În același timp, ProSport a descoperit că există unele interese, în preajma lui Iorgulescu, chiar în interiorul LPF, ca la anul să promoveze minimum patru echipe din Liga 2.
În toată această afacere, cluburile din Liga 1 au, ca de obicei, o atitudine duplicitară. Deși mandatul primit de Iorgulescu a fost votat în unanimitate, în ultimele săptămâni mai mulți conducători de cluburi și-au arătat disponibilitatea să accepte o Liga 1 cu 16 echipe, cu condiția ca suma cuvenită din drepturile TV să nu se reducă. Presiuni pe linie politică și diverse cârdășii cu Burleanu au dus la această schimbare de optică.
Comitetul Executiv al FRF poate impune măsura de a se mări numărul de echipe în Liga 1 Betano, dar LPF poate contra această inițiativă în instanță. În ședința CEx de acum o lună, Burleanu a anunțat că mai așteaptă răspunsul LPF în ceea ce privește schimbarea sistemului competițional până la următoarea întâlnire, adică aceea de mâine, 2 august.
În cazul în care se va dispune schimbarea sistemului competițional, conform lui Burleanu, în play-off ar urma să rămână tot șase echipe, însă în play-off s-ar lupta 10 echipe, iar partidele ar urma să se dispute într-o singură manșă, nu tur-retur, cum s-a întâmplat până acum. În plus, o altă modificare propusă de Burleanu este cea conform căreia ultima clasată din play-off și campioana din play-out ar urma să dispute un baraj pentru un loc în Europa League. Modificarea ar putea fi implementată în sezonul 2019/2020 sau 2020/2021.
LPF acceptă modificarea în ceea ce privește miza Europa League, însă contestă mărirea numărului de echipe din Liga 1. „Putem discuta despre o Liga 1 cu 14 echipe și creșterea mizei pe play-out. Barajul acesta este o soluție”, s-a mărginit să comenteze Justin Ștefan, secretarul general al Ligii, pentru ProSport , acum o lună.
Liga Profesionistă se opune schimbării sistemului competițional prin votul cluburilor din Liga 1, care – aparent – nu sunt de acord cu propunerea lui Burleanu. Reținerile conducătorilor din Liga 1 sunt generate de mai multe motive.
- 1. Creșterea competiției la 16 echipe înseamnă fie că le vor reveni bani mai puțini din drepturile TV cluburilor, fie că posturile de televiziune vor oferi o sumă mai mare. E clar că, în acest moment, cluburile nu ar accepta să li se diminueze suma alocată din drepturile TV.
- 2. Nici măcar varianta actuală, cu 14 echipe, nu oferă o competiție strânsă în Liga 1, fiecare sezon încheindu-se cu cel puțin o competitoare retrogradată cu mult timp înainte de finalul întrecerii. Creșterea la 16 echipe a Ligii 1 ar însemna un balast și mai mare, pentru că nivelul valoric al Ligii 2 nu este unul bun (barajul dintre locul 12 al Ligii 1 și locul 3 din Liga 2, câștigat an de an de reprezentanta primului eșalon, confirmă acest lucru).
- 3. Ca de obicei, Burleanu a evitat să le comunice și celor de la LPF planurile sale.
Un detaliu foarte important trebuie adăugat la descrierea acestui joc de șah între FRF și LPF. Actualul contract pentru drepturile TV ale Ligii 1 expiră în 2019. Burleanu intenționează să facă toate eforturile pentru a scoate LPF din circuit, iar următorul contract să fie intermediat de FRF. Miza: cel puțin 27 de milioane de euro net pe an. Scopul final: dijmuirea acestei sume, FRF urmând să „tragă” o parte din banii Ligii 1 sub pretextul „principiului solidarității”.
Atacul a început încă de la Adunarea Generală a FRF din 2017, dar nu a reușit deocamdată pentru că Burleanu a încercat să intervină într-un contract între terți, semnat între persoane juridice private. El nu a renunțat însă la idee, mai ales că, în campania electorală, le-a promis cluburilor mici că le va da din banii Ligii 1.
Burleanu încearcă să ia prin învăluire LPF. A vândut drepturile TV ale Ligii 2 pentru o sumă derizorie, 500.000 de euro în acest an, ceea ce înseamnă 20.000 de euro de echipă pe sezon. O sumă ridicolă, care nu permite nici măcar acoperirea cheltuielilor pe o lună la un club.
Mai mulți conducători de cluburi și specialiști au opinat deja că acest contract a fost, din motive încă neclarificate, subevaluat masiv, valoarea drepturilor TV pentru Liga 2 fiind, în realitate, estimată la o sumă de 10 ori mai mare: 5.000.000 de euro. Audiența unei competiții care conține echipe precum Petrolul, Farul, U Cluj, ACS Timișoara, ASU Timișoara, Ripensia și Chindia va fi, cu siguranță, substanțială. Cluburile din Liga 2 par să fi fost sacrificate, în acest moment, pentru atingerea altui scop al șefului FRF.
La anul ar urma să se facă oferte pentru drepturile TV ale Ligii 1, pentru un nou contract. E de văzut dacă televiziunile care anul acesta au primit Liga 2 pentru 500.000 de euro vor merge tot pe mâna lui Iorgulescu sau vor prefera o înțelegere intermediată de Burleanu, prin așa-zisa comisie de fotbal profesionist înființată de acesta la FRF.