Fostul acționar dinamovist Cristian Borcea (49 de ani), aflat în penitenciarul Rahova, ar putea fi liberat pe 2 septembrie 2019, când se va putea prezenta în fața instanței cu o nouă cerere de eliberare condiționată. Prima sa tentativă de a ieși anticipat, de la revenirea în detenție, s-a soldat cu un eșec. ProSport a intrat în posesia deciziei motivate a Judecătoriei Sectorului 5 București, care a respins pe 24 aprilie solicitarea lui Borcea.
Eliberat condiționat pe 2 iulie 2018 după condamnarea din „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, Cristian Borcea s-a întors după gratii în februarie 2019, ca urmare a procesului penal ce a vizat retrocedările ilegale de terenuri din Constanța.
Nici nu a revenit bine în penitenciar, că Borcea a depus, prin apărătorii săi, o cerere de eliberare condiționată, pe motiv că a ispășit fracția de două treimi din pedepeapsă, necesară unui astfel de demers. Acțiunea sa nu ar fi fost însă posibilă fără propunerea venită de la comisia de eliberare condiționată a penitenciarului Rahova.
Chiar dacă au fost judecate în dosare diferite, faptele imputate lui Borcea (din intervalul 1998 – 2005) au fost concurente, astfel că s-a ajuns la contopirea lor și stabilirea unei pedepse de 7 ani și 6 luni închisoare.
Argumentele lui Borcea
Conform documentelor aflate în posesia ProSport, în fața instanței, Borcea a mizat pe 5 aspecte:
1.Efectuarea fracției din pedeapsă de 2/3.Fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo a executat 2230 de zile, echivalentul a 6 ani și 2 luni (inclusiv zilele câștigate prin recursul compensatoriu și prin munca prestată din penitenciar).
2.Stăruința în muncă: în ciuda problemelor de sănătate, Borcea a muncit la toate penitenciarele în care a fost încarcerat, motiv pentru care a primit 35 de recompense, inclusiv 10 permisii de ieșite din penitenciar și 363 de zile câștig.
3.Conduita din penitenciar:nu figurează cu nicio sancțiune disciplinară, participând în total la peste 150 de activități socio-educative constând în concursuri tematice, cursuri, recenzii de cărți etc. „Petentul a învederat faptul că, în opinia sa, cea mai importantă dovadă de îndreptare o reprezintă împrejurarea faptului că s-a prezentat la locul de detenție imediat după pronunțarea hotărârilor de condamnare, însă și comportamentul său adecvat avut pe toată perioada detenției, respectând cu maximă seriozitate programul de revenire în penitenciar, ca urmare a permisiilor acordare”, se precizează în motivare.
4.Achitarea prejudiciului. Din proprie inițiativă, Borcea a achitat obligațiile civile rezultate în urma hotărârilor de condamnare, respectiv 10.000.000 de lei reprezentând atât despăgubiri civile cât și măsura confiscării speciale stabilite de instanță.
5.Circumstanțele personale: lipsa antecedentelor penale, starea de sănătate, operația pe cord prin aplicarea unui bypass coronarian multiplu suferită în 2012, faptul că are 9 copii, dintre care 8 minori, soția sa născând două fete gemene pe data de 01.03.2019, toți aflându-se în întreținerea sa.
Nimic nou, acțiune depusă prematur
Motivele invocate de Borcea și apărătorii săi nu au înduplecat însă instanța, care a decis respingerea solicitării pe motiv că a fost depusă prematur. Toate argumentele depuse de Borcea vizează de fapt perioada de dinaintea ultimei condamnări. „Argumentele invocate de apărare conduc la concluzia că petentul ar fi fost propozabil pentru liberare condiționată încă dinainte de a începe executarea efectivă a ultimei pedepse rezultante de 7 ani și 6 luni închisoare, în contextul în care fracția de 2/3 era deja îndeplinită, iar caracterizarea anterioară îi era favorabilă. Or, un astfel de raționament juridic nu poate fi primit, ducând în derizoriu, dincolo de scopurile pedepsei, însăși ideea de proces penal și condamnare la o pedeapsă privativă de libertate”, a precizat instanța.
Instanța i-a făcut și recomandări: „Pentru a demonstra că într-adevăr poate fi învestit cu încredere și repus în libertate înainte de executarea pedepsei (aceasta fiind regula, iar liberarea anticipată excepția), petentul trebuie să dea dovadă în continuare de implicare în programele educaționale și activitățile derulate în cadrul locului de detenție, de un comportament exemplar, de implicare în activitățile lucrative”.
Borcea poate să folosească toate aceste argumente pe 2 septembrie 2019, când i s-a acordat următorul termen pentru depunerea cererii de eliberare condiționată.
Dacă nu va călca pe bec în această perioadă, Borcea ar avea șanse mari de a fi eliberat la data stabilită. AMR 43!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER