EXCLUSIV | Ce nu s-a putut pentru Rapid și CS Dinamo se poate pentru CSA Steaua? Se discută modificarea sistemului competițional pentru ca noua echipă a Armatei să intre direct în Liga 4. Culisele și miza bătăliei

CSA Steaua anunță că noua echipă de fotbal, coordonată de Marius Lăcătuș, va fi înscrisă direct în Liga 4 începând cu sezonul 2017-2018, însă regulamentul actual nu permite acest lucru. Mai mult decât atât, încercând să lămurească acest lucru, ProSport a aflat lucruri care se bat cap în cap de la șefii CSA și cei ai Asociației Municipale de Fotbal București.

ProSport a discutat cu Marian Lumânare, președintele AMFB, și a aflat că anunțul CSA Steaua a venit înainte de a se discuta instituțional și cu asociația unde ar trebui să se înscrie în competiție: „Încă nu ne-au contactat. Deocamdată”. Lumânare a oferit însă o portiță surprinzătoare pentru noua echipă a Armatei: „Nu pot intra în Liga 4 decât dacă facem două serii. Dacă nu, trebuie să se înscrie în Liga 5, la fel ca și Rapidul, ca și CS Dinamo…”. Întrebat dacă se preconizează această măsură, șeful AMFB a replicat: „Nu știu să vă răspund asta… Ar trebui trecută această modificare prin Comitetul Executiv, prin Adunarea Generală. Nu putem hotărî așa. Cum mine, personal, nu a existat niciun fel de discuție”.

Colonelul Petrea: „În perioada imediat următoare va avea loc o Adunare Generală în care cred că se vor face anumite schimbări”

În mod surprinzător, noul comandant al CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea, a afirmat însă ferm, pentru ProSport: „Noi am avut anumite contacte la nivelul Asociației Municipale de Fotbal București. Din ceea ce știm, în perioada imediat următoare va avea loc o Adunare Generală în care cred că se vor face anumite schimbări. Anumite contacte le-am avut, nu ne puteam permite să lansăm mediatic acest proiect fără să discutăm. Vom respecta statutul FRF, regulamentul, tot. Noi dorim ca acest proiect să fie bazat pe transparență, pe corectitudine și să obținem promovarea pe merit sportiv, astfel încât proiectul să nu poată fi atacat dintr-o parte sau din alta pe motiv că am beneficiat de o derogare de la regulament sau că am folosit vreo portiță. Noi asta ne dorim”.

După cum ați putut citi mai sus, afirmațiile par contradictorii. Însă se poate spune și că, în toată povestea, cineva fie nu e bine informat, fie e prea bine informat. Marius Lăcătuș a fost săptămâna trecută la Casa Fotbalului, unde a discutat cu conducătorii FRF. Așadar, nu s-a vorbit cu șeful AMFB, s-a vorbit „mai sus”. Marian Lumânare ne-a spus că, pentru a putea intra CSA Steaua direct în Liga 4, ar trebui votată în Adunarea Generală a AMFB o modificare a sistemului competițional, din o serie de Liga 4 și două serii de Liga 5 – așa cum e acum – în două serii de Liga 4 – în sezonul viitor.

La rândul său, comandantul CSA Steaua ne-a spus clar că știe despre o Adunare Generală în care se vor hotărî „niște lucruri”.

Ceva pare însă foarte clar: CSA Steaua are suficientă forță încât să determine modificarea sistemului competițional al AMFB după un singur an de funcționare în formula Liga 4 – Liga 5. Ceea ce nu s-a putut astă-vară, pentru AFC Rapid, CFR București și CS Dinamo – care și-ar fi dorit, de asemenea, înscrierea direct în Liga 4 -, se poate acum, pentru echipa Armatei.

Luptă în trei pentru miza revenirii în Liga 1

Toate aceste întâmplări au o motivație puternică: anul 2020. Planul CSA Steaua se întinde pe patru ani. La capătul acestui orizont de timp așteaptă noul stadion din Ghencea, reconstruit pentru a fi gata în vederea Euro 2020. La startul sezonului 2020-2021, când se va da în folosință noua arenă Steaua (construită acum peste 40 de ani și inaugurată pe 9 aprilie 1974), CSA Steaua plănuiește să se afle printre componentele Ligii 1, după ce va fi promovat succesiv, în fiecare an, câte un eșalon valoric. Pentru asta, însă, trebuie să plece din Liga 4, pentru că astă-vară s-a ratat înscrierea în competiție și, dacă s-ar pleca din Liga 5, revenirea în Liga 1 n-ar fi posibilă decât în 2021.

Doar că, dintre actualele componente ale Ligii 5, mai există două formații care își propun să urce anual câte un eșalon, pentru ca la startul sezonului 2020-2021 să joace pe noul stadion Giulești în Liga 1: succesoarele Rapidului. CFR Mișcare București, echipa sindicatului feroviar susținută de membrii Clubului Aristocratic Rapid, și-a făcut public exact același plan ca și CSA Steaua astă-vară, când doctorul Mihai Pârvu afirma, pentru ProSport, că dorește ca, în vara lui 2020, echipa să joace din nou în Liga 1. AFC Rapid, echipă înscrisă în competiție de Horia Manoliu, fost angajat al lui Copos și Moraru, are același țel. Această din urmă formație speră însă la un sprijin politic după victoria PSD în alegeri și la o promovare „la excepțional” direct în Liga 3, ceea ce ar propulsa-o cu un an înaintea CSA Steaua.

Publicat: 14 12. 2016, 12:59
Actualizat: 14 12. 2016, 14:22