Negocierile dintre edilul Dan Tudorache și sindicaliștii care dețin Mișcarea CFR au eșuat, iar primăria va construi „noul Rapid” pe o altă structură. Acesta este al doilea refuz de care se lovește primăria, după ce săptămâna trecută Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid, a respins asocierea cu autoritățile.
Conducătorii Mișcării CFR dețin actele echipei pe care urma să se facă „grefa” brandului Rapid, dar au pus condiții inacceptabile. Suporterii rapidiști care au finanțat echipa promovată astă-primăvară în Liga 4 și-au dat acordul pentru asociere, dar sindicaliștii care dețin clubul au pretins 49% din participația la noua grupare. Primarul a refuzat și negocierile s-au sistat. Cel mai probabil, dacă sindicaliștii nu își vor schimba punctul de vedere – iar acest lucru pare greu de grezut acum -, echipa care a promovat în Liga 4 se va desființa, pentru că suporterii rapidiști de la Clubul Aristocratic vor merge alături de proiectul Primăriei și nu vor mai finanța echipa sindicatului feroviar.
Conform celor declarate de primarul Dan Tudorache pentru ProSport, primăria are pregătit un plan B și va prelua o altă formație din Liga 4 pe care intenționează să o transforme în Rapid.
„Grupul de susținători al proiectului își retrage sprijinul financiar acordat clubului Mișcarea CFR”
Iată comunicatul prin care susținătorii Mișcării CFR, formație înființată anul trecut de un grup de suporteri rapidiști cu jucători și antrenori de la Rapid, anunță ruperea de șefii clubului. Textul a fost publicat pe 20 iulie, pe contul de Facebook al echipei CSM CFR București.
„Dat fiind evenimentele din ultimele zile privind posibilitatea de a renaște o echipă puternică și mandră care să se numească Rapid Bucuresti, aflând rezultatul negocierilor dintre primarul Sectorului 1 și conducerea administrativă a clubului Mișcarea CFR vă comunicăm următoarele:
*Grupul de susținători a participat alături de conducerea executivă a clubului Mișcarea CFR la întâlnirile cu primarul Sectorului 1.
*Conform crezului inițial al grupului, acela de a purta visul , speranța și spiritul Rapidului până vom avea posibilitatea de a le duce mai departe alături de un proiect viabil pentru renașterea Rapidului am fost de acord din primul moment cu proiectul prezentat de Primăria Sectorului 1.
*Grupul de susținători a declarat că nu are pretenția de a negocia intr-un fel sau altul aderarea la acest proiect!
*Declarațiile pe care primarul Sectorului 1 le-a facut privind neînțelegerile cu conducerea adminstrativă a clubului Mișcarea CFR privesc strict negocierile intre Primăria Sectorului 1 și conducătorii clubului Miscarea CFR, respectiv domnul președinte Costache Ștefan.
*Procentele de participare vehiculate in presă aparțin EXCLUSIV domnului președinte Costache Ștefan și a oamenilor din conducerea clubului Mișcarea CFR.
*Din cauza faptului că domnul președinte Costache Ștefan a obstrucționat permanent orice incercare a noastră de a media înțelegerea intre Primăria Sectorului 1 si dumnealui, grupul de susținători al proiectului își retrage sprijinul financiar acordat clubului Mișcarea CFR și va continua să susțină din toate puterile proiectul Primăriei Sectorului 1, acela de a RENAȘTE RAPIDUL nostru iubit.
Semnat: Grupul de susținători financiar”.
Potrivit surselor ProSport, tensiunile dintre suporterii rapidiști care dădeau bani la Mișcarea CFR și sindicaliștii care controlează clubul au apărut treptat, pe parcursul ultimului sezon. Membrii Clubului Aristocratic care susțineau financiar echipa de fotbal și-au luat măsuri de precauție și au depus la Registrul Național ONG rezervare pentru numele Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București. ProSport v-a prezentat în exclusivitate această informație încă din luna aprilie.
Temerile membrilor Clubului Aristocratic Rapid s-au confirmat acum, când sindicaliștii s-au prezentat la discuțiile cu primarul de pe poziții de forță, deși nu contribuiseră, în tot acest timp, cu nici măcar un leu la echipă. Pretențiile formulate de sindicaliști ar fi avut ca scop tocmai eșuarea discuțiilor cu Primăria, pentru a putea păstra controlul asupra acestui club micuț, dar pe care să rămână stăpâni, departe de ochi indiscreți și de public.
Discuții avansate pentru ca primăria să preia CS Rapid de la Ministerul Transporturilor. Schimbare nu e pe placul tuturor
De asemenea, există informații care arată că Primăria Sectorului 1 a început deja demersurile, la Ministerul Transporturilor, pentru a prelua Clubul Sportiv Rapid. Președintele acestei grupări, Vali Caciureac a avut deja niște dispute cu lichidatorul judiciar de la SC FC Rapid (clubul în faliment deținut de Valerii Moraru care și-a dat deja acceptul ca brandul să fie folosit de Primăria Sectorului 1) și, spun sursele ProSport, este nemulțumită de această eventuală trecere la Primărie.
Conform lui Dan Tudorache, CS Rapid cheltuie în acest moment circa 1,8 milioane de euro pe an de la bugetul ministerului. Performanțele sunt, în schimb, foarte slabe, chiar dacă nu există o secție de fotbal care să „înghită” sume consistente. Dacă va fi preluat CS Rapid de primărie, lucrurile se vor simplifica mult pentru planul lui Dan Tudorache. Primăria Sectorului 1 poate cheltui, anual, până la 17,5 milioane de euro pentru sport. Ar exista finanțare pentru toate secțiile, în plus s-ar putea reînființa și secția de fotbal, care să preia din mers gruparea vizată acum de Primărie pentru a fi finanțată.
Dan Tudorache: „Mergem mai departe fără cei de la Mișcarea CFR. Avem echipă. Scopul este să promovăm an de an, până în Liga 1″
Dan Tudorache în fața suporterilor rapidiști care, în urmă cu două săptămâni, i-au cerut să ajute clubul
ProSport: Domnule Tudorache, înțeleg că sindicaliștii de la Mișcarea CFR, care dețin actele clubului, nu prea vor să se asocieze cu primăria. Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Nu vor, nu vor! Nicio problemă. Pretențiile lor erau exagerate și…
Voiau 49% din club? Voiau 49% participație la noul club fără să investească nimic, doar pentru că… Nu! Deja… Noi vrem să-i ajutăm, să-i punem pe toți la masă, dar… Dacă fiecare are astfel de pretenții…
În situația asta, ce veți face mai departe? Mergem mai departe fără ei!
Păi, nu mai aveți echipă! Ei, avem echipă, stați liniștit!
Aveți echipă? Da. Avem.
Pe cine? Avem echipă. Avem.
„Din informațiile pe care le am, CSA Steaua se va înscrie în Liga 4″
Pe ce club? Dacă am spus că avem, avem! Nicio problemă. Da? Suntem în Liga 4, vom juca împotriva clubului Armatei. Vă dați seama… O să fie un derby foarte interesant.
În mod normal, CSA Steaua nu ar avea dreptul să intre în Liga 4. Toți noii veniți trebuie să înceapă din Liga 5. Din informațiile pe care le am, se vor înscrie.
Și eu am aceste informații. Dar, în mod normal, regulamentar, ar trebui să înceapă din Liga 5. Poate iau locul cuiva. Există și varianta asta. Dar știu că vor fi în Liga 4. Asta e informația pe care o am eu în clipa asta.
Deci, mergeți pe altă echipă. Da, vom prelua altă echipă.
Veți lua copiii… Da, în primul rând, pe noi ne interesează să investim în copii, în juniori. Vrem, efectiv, să sprijinim sportul, nu numai fotbalul. Dar vrem să o luăm cu sportul de masă. Mai ales pe partea asta de fotbal vrem să investim în copii, să aibă ce să facă, să-și omoare timpul liber… Nu ne interesează doar echipa de fotbal.
Să fie un club al Sectorului 1. Da, exact. Un club al sectorului nostru. Pe noi asta ne interesează în primul rând, să creem o emulație, să vină copiii de drag la fotbal.
Am vorbit cu cei care au finanțat până acum Mișcarea CFR… Clubul Aristocrat Rapid. Ei vin lângă noi.
„Cei de la AFC Rapid mi-au spus că acceptă toate condițiile, dar să le plătim datoriile. Asta nu se poate! Nu cu bani publici!”
Foștii juniori rapidiști care au alcătuit, în sezonul trecut, mare parte din lotul echipei Mișcarea CFR: ce se întâmplă cu ei? Toți care vor, vin către noi. Noi îi așteptăm. În primul rând, ne axăm pe copii și juniori. Relativ la echipa din Liga 4, scopul nostru este să promovăm în fiecare an.
Mai există vreo cale de înțelegere cu cei de la AFC Rapid? Dacă își plătesc datoriile, da. Au undeva, la vreo două milioane de lei. Dacă își plătesc datoriile, am spus că ușa este deschisă și îi așteptăm. Dacă nu își plătesc, nu avem cum să le plătim noi, din bani publici, datoriile astea. Este imposibil! Asta este singura divergență cu cei de la AFC Rapid: datoriile. Pe care nu putem să le plătim.
Ei par să aibă mai multe divergențe. Nu. Asta a fost singura. Ei mi-au spus că acceptă toate condițiile noastre, dar să le plătim datoriile în timp. Și le-am spus: domnilor, nu se poate! Din bani publici, niciodată nu o să plătim datoriile unui club.
„N-am niciun grad de rudenie cu Nicolae Cristescu”
Am înțeles. Ultima chestiune: sunteți nașul domnului Nicolae Cristescu, fost finanțator la Rapid? Nu. Nu am niciun grad de rudenie!
Dar a participat, alături de dumneavoastră, la unele din întâlniri. A venit cu Pancu la mine, da.
A venit cu Pancu. Da, da. A venit, mi l-a prezentat… Eu nu-l cunoșteam. Adică nu-l cunoșteam să discut așa, tete-a-tete cu el. Îl știam doar de la televizor. A venit, a întrebat dacă sunt de acord să vină, am spus că da, normal, chiar vreau să vină și să îl cunosc. Așa a venit la mine.
Notă: ProSport a aflat că Nicolae Cristescu a participat, alături de primarul Tudorache, cel puțin la încă o întâlnire având ca scop negocierile pentru renașterea Rapidului: e vorba de întrevederea cu lichidatorul judiciar Mihai Florea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER