EXCLUSIV | Ciprian Marica, în război cu Dacia: „Cum adică, măi români, noi cumpărăm mașinile lor și ei nu dau nimic înapoi țării?” + Supărarea lui Hagi: „Îi e rușine cu asta”

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 3 poze

Ciprian Marica, 33 de ani, trage un semnal de alarmă. El condamnă atitudinea marilor companii care produc profit uriaș în România, dar care investesc infim pe teritoriul țării. De altfel, Dacia, brand autohton sub tutela Renault, preferă să ofere finanțare în sport unor echipe din străinitate, Udinese, formație din Italia, având sigla producătorului pe tricouri. 

„Dacia e sponsor la Udinese și la o echipă de rugby din Anglia, iar FC Argeș e lăsat de izbeliște (n.red. – fabrica Dacia fiind în Mioveni, lângă Pitești). Cum, adică, măi români, noi cumpărăm mașinile Dacia și ei nu dau nimic înapoi țării?”, a tunat Marica la ProSport LIVE.

„Sunt curios, la nivel local, cu ce se implică Dacia în Pitești? Mi se pare o jignire chestia asta. Cum, nu te interesează ce se întâmplă la tine acasă? Spun asta, chiar dacă Dacia e preluată de Renault. Vă dau exemplul clar despre o companie care investea masiv în sport și comunitate și acum e la Udinese. Îi intereasă piața de acolo, că oricum românul cumpărăr Dacia. Ar tebui luată atitudine. Nu e normal. Băi, trebuie să întorc și eu ceva comunității.

Pe marile companii care fac profit pe teritoriul României nu le interesează de piața de aici. Și, Gică Hagi spunea că nu are un sponsor pe piept, îi e și rușine legat de chestia asta. Poate Gică Popescu să facă mai mult acum, fiind și președinte al clubului”, a afirmat fostul internațional.

„E un semnal de alarmă. În România se fac lucrurile ok doar dacă sunt impuse. Firmele mari investesc sume infime în România. Sumele investite de marile companii în țara noastră sunt foarte mici. Ce întorc ele românilor? O să rămâneți suprins, e o statistică la care lucrez și pe care o să o prezint, iar concluzia e alarmantă, suma e infimă”, a încheiat Ciprian Marica.

TOP mărci românești 2019:

  1. Dacia: 1,32 miliarde de euro
  2. eMag: 584 milioane de euro
  3. Dedeman: 405 milioane de euro
  4. Petrom: 289 milioane de euro
  5. Banca Transilvania: 208 milioane de euro
  6. DIGI (RCS & RDS): 203 milioane de euro
  7. BRD: 158 milioane de euro
  8. Bitdefender: 128 milioane de euro
  9. Rompetrol: 111 milioane de euro
  10. Electrica SA: 101 milioane de euro

Conform promotor.ro:

  • Principalul producător de automobile din România și-a început povestea în 1966, odată cu construirea Uzinei de Autoturisme de la Mioveni. Construcția fabricii a avut la bază un acord între autoritățile române și producătorul francez de automobile, Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcția uzinei s-a făcut într-un timp record, respectiv un an și jumătate.
  • Se dorea o licență pentru un autoturism din clasa medie cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.000 și 1.300 cm3 și să se producă între 40.000 și 50.000 automobile pe an. La licitație au participat Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo și Austin.
  • După semnarea contractului de licența între Renault și statul român în 1968, începe fabricarea modelului Dacia 1100 sub licența R8.  
  • Autoturismul Dacia 1300 a intrat în producție în august 1969, având la bază modelul Renault 12. La acea vreme modelul avea un aspect modern și economic. Inițial, modelul dispunea de o singură caroserie berlină cu 4 uși și 5 locuri. Blocul motopropulsor avea capacitatea cilindrică de 1,289 cm³ ce dezvolta 54 CP, o viteză maximă de 144 km/h și consumul de 9,4 litri.

CITEȘTE ȘI Marica l-a pus la zid pe Gigi Becali: „Nu poți să respecți un asemenea antrenor. Dacă tot faci echipa, măcar să nu știe jucătorii asta”

Publicat: 19 08. 2019, 16:33
Actualizat: 20 08. 2019, 12:37