EXCLUSIV | Colonelul Florin Talpan face dezvăluiri explozive după ultimul proces câștigat cu Gigi Becali: „FCSB nu a fost niciodată afiliată la FRF!”. Acuzația, susținută cu documente ale Tribunalului, poate avea consecințe incalculabile pentru federație

Colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a remis ProSport, vineri, un comunicat în care face afirmații care, odată confirmate, pot da o lovitură catastrofală Federației Române de Fotbal: începând din 2004 și până în prezent, SC FC Steaua București SA, gruparea lui Gigi Becali, a participat la competiții fără să fie afiliată la FRF! Mai mult decât atât, juristul CSA Steaua, care l-a zdrobit pe Gigi Becali în toate procesele din ultimii ani, luându-i acestuia în instanță, pe rând, marca Steaua și apoi dreptul de a mai folosi numele Steaua, afirmă că, potrivit documentelor pe care le deține, chiar Răzvan Burleanu, președintele FRF, a semnat între martie 2014 și mai 2016 acte oficiale fără să aibă acest drept, toate hotărârile sale fiind nule de drept.

În toți acești ani, FCSB a jucat pe locul AFC Steaua, care este afiliată la FRF. Doar că instanțele de judecată au stabilit deja, prin sentințele date, că AFC Steaua nu avea calitatea să transmită către societatea lui Becali, înființată în 2004 și înregistrată tot atunci la Registrul Comerțului, nici locul în prima ligă, nici palmaresul, nici marca, nici sigla, nici numele Steaua.

Dacă acuzația că FCSB a participat ilegal la competiții, fără a fi afiliată la federație, se va proba în instanță, se ridică întrebarea ce se va întâmpla cu toate campionatele și cupele la care a participat, dar și cu trofeele interne și rezultatele obținute de acestă echipă. La asta se adaugă o problemă și mai spinoasă: cum va explica FRF în fața UEFA faptul că a trimis în competițiile continentale o echipă care nu făcea parte din structurile fotbalistice oficiale. Și, mai ales, ce se va întâmpla cu toți banii trimiși de UEFA către FCSB în acest timp.

Citiți mai jos comunicatul colonelului Talpan, după ce miercuri Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză într-un nou proces cu FCSB. Gigi Becali a încercat, după ce în 2014 Înalta Curte de Casație și Justiție i-a anulat marca Steaua, să facă același lucru cu marca Steaua înregistrată de Armată. Becali a pierdut însă procesul atât în primă instanță, la Tribunalul București, cât și la Apel, miercuri. Sentința mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar numai în circumstanțe excepționale. Becali va trebui să demonstreze că judecătorii au făcut un abuz sau și-au depășit atribuțiile.

„Sunt mulțumit că au fost încă o dată răsplătite toate eforturile personale pe care le-am depus în slujba clubului Steaua, a ministerului și a statului român. Toată viața mea am avut încredere în instituțiile statului, iar dovada că Justiție există și că își exercită atribuțiile eficient este soluționarea corectă din data de 22 martie 2017 a dosarului 3933/3/2015 în favoarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Pentru mine este un proces important care se adaugă celorlalte 11 procese câștigate în ultimii doi ani și jumătate împotriva FCSB.

Sper ca forurile superioare să-mi aprecieze munca de 15 ani care acum dă roade. Sunt foarte multe probleme de rezolvat în cadrul CSA Steaua pe care eu personal le cunosc foarte bine și sunt sigur că le-aș putea soluționa dacă aș activa de pe o altă poziție de decizie. În acest moment nu mai contează efortul depus, orele de muncă și nopțile nedormite, când redactam acțiuni și apărări, contează doar rezultatul și faptul că am câștigat. Am copilărit cu Steaua, am crescut cu Steaua și voi îmbătrâni susținând această mare echipă.

Steaua este parte din viața mea, milioanelor de suporteri roș-albaștri le confirm faptul că mă voi implica în continuare în apărarea intereselor echipei la fel cum am făcut-o și până acum. Steaua trebuie să devină din nou cea mai temută echipă atât în țară, cât și în lume. Gloria de altădată trebuie reînviată și eu voi face tot ce pot ca să contribui la această renaștere.

Vreau să le mulțumesc adevăraților suporteri steliști, care au fost și sunt alături de mine, deoarece am simțit permanent susținerea lor. La fel de recunoscător le sunt și fostelor glorii care, prin intervențiile lor, au făcut să nu mă dau bătut de la mersul acțiunilor mele juridice. Aici n-am cum să nu-i amintesc pe Victor Pițurcă, Miodrag Belodedici și Tudorel Stoica, legende ale Clubului Sportiv al Armatei Steaua care au înțeles că fotbalul trebuie neapărat să revină la CSA Steaua.
În final, nu pot să nu îi reiterez domnului George Becali că trebuie să respecte legea și hotărârile judecătorești, că în fața legii suntem toți egali. Iar președintelui Federației Române de Fotbal, care a semnat fără mandat acte – care sunt nule de drept -, el neavând calitate oficială de reprezentant până în data de 13 mai 2016, îi reamintesc că ar trebui să respecte Statutul și Regulamentele FRF și să dispună de urgență măsuri ca FCSB să nu mai participe la competițiile sportive deoarece, conform Biroului de Informare și Relații Publice al Tribunalului București, prin extrasul Registrului Special al Federațiilor și Fundațiilor, FCSB nu a fost niciodată afiliată la FRF. Nici măcar nu se pune problema dezafilierii FCSB, deoarece acest club nu a fost afiliat niciodată, începând cu anul 2004.

Mă întreb ce rol are Federația Română de Fotbal, atât timp cât nu-și îndeplinește obligațiile statutare? Și nici nu ar avea cum să și le îndeplinească, neavând un Comitet Executiv legal, un Statut actualizat și validat de instanță”. 

Trebuie amintit că FRF este deja într-o situație foarte grea după ce Adrian Mititelu a câștigat în primă instanță despăgubiri de peste 220 de milioane de euro pentru dezafilierea abuzivă a Universității Craiova. Tribunalul București a decis, de asemenea, în acest dosar condamnarea lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Recursul procesului își derulează acum ultimele termene la Curtea de Apel, dar mărturiile martorilor și proba cu înregistrările ședințelor de Comitet Executiv în care s-a decis eliminarea Craiovei nu sunt deloc încurajatoare pentru Sandu și Dragomir.

Publicat: 24 03. 2017, 21:33
Actualizat: 24 03. 2017, 21:34