EXCLUSIV | Consiliul Concurenței anchetează contractul prin care LPF a vândut drepturile TV unui off-shore din Malta. Amenda pentru că nu s-a organizat licitație poate urca la 17 milioane de euro

Consiliul Concurenței investighează modul în care LPF a vândut, în martie 2014, drepturile TV pentru Liga 1 pentru perioada 2014-2019, susțin pentru ProSport surse bine informate.

LPF a vândut drepturile TV pentru Liga 1 către firma ISB Ltd, în spatele căreia s-ar afla Arpad Paszkany, contra sumei de 170 de milioane de euro (cu TVA). Contractul a fost încredințat direct, deși Liga semnase acum câțiva ani un protocol cu Consiliul Concurenței prin care se angaja că astfel de operațiuni se vor efectua numai prin intermediul licitațiilor.

Iorgulescu a explicat în mai multe rânduri că a recurs la această modalitate de a vinde drepturile TV deoarece prin licitație deschisă n-ar fi reușit să obțină o sumă la fel de mare (27,5 milioane de euro pe an fără TVA).

Investigațiile Consiliului Concurenței pot dura și doi ani

Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, a afirmat marți dimineață, la emisiunea ProSport Live, că investigația Consiliului Concurenței a fost ținută pe loc până acum prin intervenții politice. Actualul șef al LPF, Gino Iorgulescu, a fost înscăunat în locul lui Dragomir în toamna lui 2013, după un episod controversat. În seara de dinaintea alegerilor la LPF, conducătorii de cluburi au fost invitați la o cină unde și-au făcut apariția Gino Iorgulescu, Victor Ponta și Liviu Dragnea. A doua zi, Dragomir pierdea cu 7 voturi la 11 în fața lui Iorgulescu, deși inițial fusese socotit mare favorit.


Miercuri, 13 noiembrie 2013, premierul Ponta și vicepremierul Dragnea descindeau la hotelul unde fuseseră convocați
șefii de cluburi și Gino Iorgulescu. Joi, 14 noiembrie, Iorgulescu îl învingea pe Dragomir cu 11-7 și devenea noul șef al LPF

În același timp, investigațiile Consiliului Concurenței durează, în general, foarte mult, uneori chiar doi ani, deoarece procedurile sunt foarte stufoase și greoaie. Pe hârtie, instituția nu este subordonată guvernului, având statut de organism autohton. Consiliul Concurenței dă socoteală direct Comisiei Europene, unde și trimite dosarele pe care le investighează.

În cazul contractului încredințat direct de LPF firmei ISB Ltd, dacă investigația Consiliului Concurenței ajunge la concluzia că s-au încălcat legile, amenda se poate ridica la 10% din valoarea totală, adică 17 milioane de euro.

Publicat: 11 11. 2015, 07:31
Actualizat: 11 11. 2015, 12:15