EXCLUSIV | Cum a construit Sandu Centrul Național de la Buftea: telefoane de 1.000 de euro, gazon de trei ori mai scump. „Care-i problema? Erau bani de la FIFA”

Pe 6 septembrie 2011, Sepp Blatter, președintele FIFA, și Emil Boc, prim-ministrul României, veneau la Buftea pentru inaugurarea Centrului de Fotbal construit de FRF. Gazda evenimentului a fost, desigur, inițiatorul proiectului, Mircea Sandu, aflat atunci în al 21-lea an de mandat ca președinte al federației: „Atât sportivii, cât și spectatorii vor avea condiții excepționale. Avem un proiect generos pentru următorii ani”, spunea cu un zâmbet larg cel poreclit „Nașul”. În acel moment, costul total al lucrărilor era estimat la 3,5 milioane de euro, o bună parte din acești bani fiind fonduri obținute de la UEFA sau FIFA. Administrator al bazei, la fel ca la Mogoșoaia, a fost numit același Mircea Sandu.


Baza de la Mogoșoaia e făcută de Mircea Sandu, baza de la Buftea la fel. Sediile federației tot de el sunt făcute. Istoria îl va judeca pe Mircea Sandu, dar astea sunt lucruri care rămân.
Daniel Prodan, director sportiv la FRF în ultimii ani de mandat ai lui Mircea Sandu


La aproape trei ani de la momentul inaugurării, ProSport a intrat în posesia unor date din contractul de execuție pentru Centrul de Fotbal de la Buftea.

Totul la suprapreț în parteneriatul Baran S.R.L – Federația Română de Fotbal

Pe 24 noiembrie 2009, Federația Română de Fotbal înregistra contractul cu S.C. Baran România S.R.L, o societate din Israel, reprezentată legal de Sharon Zaid Hanan. Oferta firmei, conform documentelor aflate la „Casa Fotbalului”, sosise cu doar patru zile înainte, iar federalii contactați de ProSport nu știu să fi existat o cerere publică de oferte pentru executarea lucrărilor de la Buftea. Valoarea totală a parteneriatului dintre FRF și firma de construcții era de aproximativ 3,5 milioane de euro, cu tot cu TVA. 

În cererea de ofertă anexată contractului, reprezentanții firmei Baran prezintă detaliat costul fiecărui produs pe care urmau să îl folosească în construcția Centrului de Fotbal de la Buftea. Printr-o simplă comparație cu ofertele celor mai importanți producători de profil din țară sau din străinătate pot fi sesizaze diferențe uriașe de prețuri. ProSport prezintă în tabelul alăturat câteva dintre obiectele pe care federația a acceptat, fără să clipească, să le cumpere la suprapreț.

PRODUS PREȚ PLĂ‚TIT DE FRF PREȚ OFERIT PE PIAȚĂ‚ Cantitate (buc.)
Pisoar 997,6 lei 209 – 457 lei (Romstal) 10
Robinet Pisoar 221,88 lei 166 – 186 lei (Romstal) 10
Lavoar 442,9 lei 88,99 – 367 lei (Dedeman) 22
Cadă de duș complet echipată 1.552 lei 355 lei – 445 lei (Dedeman) 22
Scaune spectatori 129 lei 45 – 49 lei (www.artsporttotal.ro) 600

 

Gazon sintetic cu „fir de aur” de 1 milion de euro

Din totalul de 3,5 milioane de euro, cu tot cu TVA, pe care Federația Română de Fotbal le-a plătit către S.C. Baran România S.R.L pentru proiectul de la Buftea, aproximativ 1,2 milioane au fost investite în suprafețele de joc pentru cele trei terenuri de fotbal, unul cu gazon natural, două acoperite cu un covor de iarbă artificială. Diferența de prețuri dintre ceea ce oferă piața și ceea ce FRF a acceptat să plătească este și aici uriașă. Dacă pentru gazonul natural au fost plătiți 160.000 de euro, pentru celelalte două terenuri, cele acoperite cu iarbă sintetică, FRF a achitat 1 milion de euro! Prețul pe metru pătrat plătit de FRF s-a ridicat, conform datelor din oferta S.C. Baran S.R.L, la 64,5 euro. ProSport a contactat reprezentanții companiei de profil Artimex pentru a face o comparație de prețuri. „Pentru gazonul sintetic destinat terenurilor de fotbal prețurile pentru un metru pătrat variază între 15,9 euro și 25 de euro”. Cel mai scump gazon, cel de 25 de euro metrul pătrat, este, conform reprezentanților companiei, agreat de FIFA și de UEFA și a fost folosit, printre altele, la Oțelul Galați. „Nu am auzit să existe gazon sintetic de 64,5 euro metrul pătrat și am oferte de la trei producători din străinătate. Poate să aibă fir de aur…”, s-a mirat angajatul Artimex. 

Scumpă și organizarea de șantier: două telefoane a aproape 1.000 de euro bucata

Într-un parteneriat atât de costisitor, cheltuielile pentru organizarea șantierului nu aveau cum să iasă din nota contractului. Din lista de produse pe care firma Baran S.R.L susține că le-a achiziționat pentru lucrarea de la Buftea ies în evidență cele două telefoane de 920 de euro. La acea vreme, cel mai costisitor telefon mobil apărut pe piață era iPhone 3GS, a cărui variantă de top putea fi cumpărată cu 4.300 de lei (1.005 euro la cursul euro/leu din 20 noiembrie 2009). Totalul cheltuielilor pentru organizarea șantierului a fost de 44.000 de euro.

Mircea Sandu: „DNA se ocupă de banii publici, nu de cei privați”

ProSport a contactat Federația Română de Fotbal pentru o pozțiție oficială legată de contractul cu SC Baran S.R.L încheiat în noiembrie 2009: „Acest contract a fost semnat în perioada fostei conduceri, dar vă putem asigura de transparență în analizarea lui, precum și de transparență în ceea ce privește semnarea contractelor ulterioare”.

Poziția celor de la SC Baran S.R.L nu a fost una concludentă, atunci când au fost contactați de ProSport. „Nu mai lucrează nimeni din acea perioadă la noi. Nu v-aș putea spune din ce motive au plecat, s-a întâmplat pur și simplu. Chiar dacă v-aș face legătura cu cineva din conducerea firmei, n-ar putea să vă ajute pentru că nu cunosc detaliile contractului”, a declarat o persoană de la secretariatul firmei israeliene.

Mircea Sandu consideră că nu e nimic neobișnuit în prețul supraevaluat al materialelor. Fostul șef al FRF a declarat pentru ProSport că, oricum, banii veneau de la forul mondial și, deci, nu sunt motive să ne impacientăm: „Au fost 1.000.000 de euro pentru două terenuri, care e problema? Sunt bani de la FIFA, forul mondial face controale la sânge și aprobă ceea ce construiești. Asta e precum povestea cu cateringul: dai 4 lei, 4 lei face, dai 10 lei, 10 lei face. Nu mă interesează subiectul, nu mă interesează actuala conducere”.

Președintele de onoare al FRF a comentat și informația apărută astăzi în „E-Național”, conform căreia Răzvan Burleanu ar fi furnizat Direcției Naționale Anticorupție o serie de documente din FRF: „Asta e ocupația lor, de anchetatori, dar, din câte știu eu, DNA se ocupă de banii publici, nu de cei privați”. 

PROSPORT VA PREZENTA PE PARCURSUL ZILEI ALTE DETALII DIN CONTRACTELE ÎNCHEIATE DE FRF PENTRU CONSTRUCȚIA BAZEI DE LA BUFTEA, PRECUM ȘI POZIȚIILE OFICIALE ALE PĂ‚RȚILOR IMPLICATE

 

Publicat: 02 06. 2014, 13:22
Actualizat: 02 06. 2014, 13:39