Pe site-ul UEFA au fost publicate orașele care s-au înscris în cursa pentru găzduirea unei finale de cupă europeană în anul 2019. Vorbind aici despre Liga Campionilor, Europa League, Supercupa Europei și Liga Campionilor la fotbal feminin. Printre cele 15 federații care vor lua startul în acest concurs, nu se află și Federația Română de Fotbal! ProSport a trimis o solicitare federației, pentru a afla de ce nu vom avea o nouă finală europeană la București.
Răspunsul FRF cu privire la solicitarea ProSport:
„Arena Națională nu corespunde din punct de vedere al criteriului capacității stadionului pentru organizarea unei finale de Liga Campionilor, nivelul optim fiind în jurul a 70.000 de locuri.
Cu privire la organizarea unei finale Europa League sau a Supercupei Europei, tradiția acordării statutului de gazdă pentru un astfel de eveniment sportive din partea UEFA ne relevă faptul că există un principiu al rotației, astfel că, Arena Națională fiind deja una din gazdele Euro 2020, șansele ar fi fost infime.
În contextul lipsei totale de dezvoltare a fotbalului feminin românesc anterior anului 2014, nu am fi fost îndreptățiți să solicităm găzduirea unei finale a Ligii Campionilor la fotbal feminin. Recordul de spectatori all-time la o partidă de fotbal feminine în România a fost stabilit anul trecut, la Cluj-Napoca, România-Portuglia, în cadrul procesului amplu de promovare și dezvoltare a acestui fenomen sportive început din 2014. Federația Română de Fotbal are ca obiectiv găzduirea unei astfel de finale după 2020.”
Orașele înscrise pentru găzduirea finalei Ligii Campionilor în 2019:
Orașele înscrise pentru găzduirea finalei Europa League în 2019:
Orașele înscrise pentru găzduirea finalei Ligii Campionilor la fotbal feminin în 2019:
Orașele înscrise pentru găzduirea Supercupei Europei în 2019:
Chiar dacă FRF a invocat prezența Arenei Naționale pe lista stadioanelor de la EURO 2020, să nu uităm că Stadionul Olimpic din Baku și Hampden Park din Glasgow sunt de asemenea înscrise pentru găzduirea meciurilor de la turneul final. Principiul rotație nu s-a aplicat pentru Wembley în 2013, când a găzduit a doua finală a Ligii Campionilor, în trei ani. Președintele UEFA din perioada respectivă, Michel Platini, a motivat decizia spunând că în 2013 se împlineau 150 de ani de la fondarea Federației Engleze de Fotbal.
Germania și Polonia vor trebui să se decidă asupra unui singur oraș, deoarece nu pot concura cu două orașe pentru aceeași finală. Înscierea rămâne deschisă până pe 6 iunie. Gazdele finalelor europene din 2019 vor fi alese în luna septembrie a acestui an.
Arena Națională a găzduit finala Europa League din anul 2012, dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao. Diego Ribas și Radamel Falcao cu o dublă marcau pentru madrileni, care au câștigat atunci pentru a doua oară competiția continentală, după triumful din 2010. Atletico se impunea atunci cu 2-1 în fața englezilor de la Fulham. Finala din 2010 a fost prima din cadrul noului format al Cupei UEFA, redenumită Europa League.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER