Un episod tragicomic petrecut vineri a pus capăt, cel mai probabil, luptei pentru promovare dintre Steaua și Academia Rapid, după ce Tribunalul București le-a respins ultimilor, prin sentință definitivă, cererea de a primi personalitate juridică.
Consecința acestei decizii judecătorești este că Academia Rapid nu își mai poate lua Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) de la minister și nu mai are nici măcar dreptul de a juca barajul de promovare în Liga 3. Mai mult decât atât, neavând personalitate juridică, Academia nu poate să intre nici în licitația pentru mărcile Rapidului, deținute de falimentarul SC FC! Cum lupta din Liga 4 București se dădea între Steaua și Academia, gruparea militară devine mare favorită (dacă nu cumva între timp o altă formație se va întări foarte serios, pentru a intra în luptă).
Academia Rapid și Steaua au mers cap la cap în turul campionatului. Returul nu mai contează, după ce giuleștenii au rămas fără personalitate juridică
Au făcut apelul prea târziu!
Dacă nu ar fi avut aceste consecințe dramatice pentru clubul înființat sub aripa primarului de la Sectorul 1, întâmplarea de la Tribunalul București ar fi chiar ridicolă: dosarul nici măcar nu s-a mai judecat, pentru că reprezentanții Academiei au depus prea târziu cererea de apel! Astă-toamnă, după ce Judecătoria Sectorului 1 a respins în primă instanță cererea de acordare a personalității juridice, Academia avea termen de o săptămână, de la motivare, să facă apel. Acest lucru s-a făcut însă cu întârziere de două zile peste data-limită, iar vineri, 19 ianuarie 2018, judecătorii nici măcar n-au mai intrat pe fondul dosarului, constatând tardivitatea demersului.
Juridic, ar mai exista o cale extraordinară de atac, însă avocații Academiei ar trebui să demonstreze că judecătorii de la Tribunal au încălcat legile – iar în acest proces a fost vorba de o eroare elementară a petenților și nu de abuzuri ale instanței.
Din acest moment, soluția legală este ca fondatorii Academiei s-o ia de la capăt: alt club, alt nume, alt CUI, alt act fondator etc. Apoi, să depună noul dosar la tribunal. Problema este că în timpul campionatului este interzisă schimbarea de nume, pentru a nu mai vorbi că, în acest caz, ar fi vorba și de alt club (totul trebuie reluat de la zero). Asta înseamnă că, în mod rezonabil, problema promovării nu s-ar mai putea pune decât la anul, la finalul sezonului 2018-2019.
Luni de eforturi zadarnice și sute de mii de euro aruncați pe apa sâmbetei
Sub înaltul patronaj al primarului Dan Tudorache, despre care sursele ProSport spun că s-a implicat foarte îndeaproape la Academie, foștii jucători rapidiști Daniel Pancu și Ovidiu Burcă au gestionat executiv clubul al cărui obiectiv imperativ era promovarea
Academia Rapid, condusă executiv de trei foști fotbaliști giuleșteni – Daniel Niculae, Daniel Pancu și Ovidiu Burcă -, nu este la prima asemenea gafă. Acum câteva săptămâni, clubul a pierdut un meci din turul campionatului la masa verde, deoarece a folosit un fotbalist fără drept de joc.
Pentru proiectul Academia Rapid, evenimentul de vineri este un dezastru. Toate eforturile și toți banii de până acum au fost aruncați, practic, pe fereastră. Din luna august, pe repede înainte, s-a înființat clubul, a fost băgat „peste rând” direct în Liga 4, au fost aduși sponsori importanți și jucători emblematici, s-a închiriat brandul de la SC FC Rapid. S-a închiriat și stadionul din Giulești și acum se făceau eforturi pentru a căpăta și baza ProRapid, via Primăria Capitalei (care a cerut-o de la Guvern). În numai cinci luni, Academia Rapid a cheltuit o sumă neverosimilă – aproape 200.000 de euro, bani care, în mod normal, i-ar fi suficienți unei echipe de Liga 2. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile din acest moment.
Cert este că, dacă nu intervine o minune (de exemplu, FRF să acorde o derogare și, în mod excepțional, să permită Academiei Rapid să joace barajul fără să aibă CIS și personalitate juridică), tot proiectul va fi sub semnul întrebării. Unele surse spun că primarul de la Sectorul 1, Dan Tudorache, a condiționat sprijinul de promovare. De asemenea, nu se știe dacă sponsorii, care dau sute de mii de euro, vor fi dispuși să plătească mai departe acești bani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER