EXCLUSIV | Dinamo NU va avea stadion pentru EURO 2020! Destinația noii arene de la „velodrom”: fotbal, rugby și oină

Apropiați ai clubului Dinamo au detaliat pentru ProSport care e situația stadionului din baza de lângă Șoseaua Ștefan cel Mare, concluzia fiind că pentru turneul final al Europenelor din 2020 nu va fi gata o nouă arenă! Mai mult decât atât, în acest moment există chiar varianta de a nu se mai construi nimic în parcul sportiv.

Există litigii, procese între ACS FC Dinamo București, societatea fostului președinte al clubului, Nicolae Badea (care deține dreptul de folosință asupra stadionului), Clubul Sportiv și Ministerul de Interne. Situația e încurcată și se va lămuri în instanță, dar nu la timp pentru EURO 2020.

„S-au băgat zece milioane de euro în stadionul central de-a lungul timpului și nu s-au încheiat lucrările, adică banii nu sunt decontați. Acolo nu se mai dă un cancioc din 2010 și figurează lucrări neterminate, deci investiție în curs”, spun sursele ProSport. Cu alte cuvinte, încă o problemă, iar până nu se achită nu se poate demara un alt proiect. 

MAI vs. Asociația lui Nicolae Badea, faza „spațiile comerciale”

Cei de la Ministerul de Interne susțin că Asociația Club Sportiv Fotbal Club Dinamo București, societatea lui Nicolae Badea, e interesată de spațiile comerciale ce vor apărea odată cu noul stadion, de aici pornind un alt conflict între cele două părți. De cealaltă parte, lucrurile se văd altfel: „S-a aruncat totul pe Badea. E vinovatul de serviciu, dar nu e așa. E dat în scris din partea Asociației lui Badea către Clubul Sportiv și e înștiințat și MAI-ul că, în cazul unui nou stadion, se vor da în folosință doar spațiile avute acum, adică suprafețe de depozitare, echivalentul garajelor de sub peluză, terenul și tribunele, și nu spații comerciale…Sunt multe procese, pe lângă cel cu insolvența (n.red. – ACS FC Dinamo București, a lui Nicolae Badea, este în insolvență) și cel cu CS-ul (n.red. – Clubul Sportiv).

Dacă primul aspect, cel al lucrărilor efectuate și nedecontate, se poate rezolva relativ rapid, iar problema spațiilor comerciale se poate clarifica, rămân totuși alte semne de întrebare. „Aia cu EURO 2020 e o glumă! Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar în două – trei săptămâni, MAI și CS-ul nu vor putea pune o cărămidă acolo în următorii 4-5 ani, o să vedeți!”, vine declarația unei surse apropiate de Badea. O afirmație fără alte detalii, dar care duce cu gândul la o acțiune în instanță.

Actualul stadion nu îndeplinește normele UEFA din cauza „spionilor”

Stadionul central, pe locul actual, nu va îndeplini niciodată normele UEFA pentru a face parte din programul EURO 2020! Motivul îl constituie lipsa de intimitate a arenei: „Stadioanele noastre vor fi folosite pentru antrenamentul unor echipe de la EURO 2020. Se antrenează, nu că o să se joace pe Dinamo. Deci, îți trebuie teren și vestiar! Adică se putea miza pe terenul de aici… nu se juca aici o lună înaintea turneului, se făcea o supraînsămânțare, fertilizare și gazonul era excelent. Nu-ți cere nimeni stadion nou, se vrea să se facă stadion prin această motivație, cu EURO… Bun, unul dintre criterii e să asiguri confidențialitatea antrenamentului, dar la Dinamo nu se poate fiindcă sunt clădiri înalte în jur, e Spitalul de Urgență, nu se poate camufla! De aceea nicio echipă nu va putea face antrenament pe Dinamo, e o normă UEFA care nu se îndeplinește. Atunci, de ce e atâta tam-tam cu EURO 2020?”.

Noul stadion de pe velodrom are ca destinație trei sporturi: fotbal, rugby și oină

„CNI (n.red.- Compania Națională de Investiții) a lansat caiet de sarcini, studiu de fezabilitate etc. Știți ce scrie în dosar? > Altceva: De ce se face pe > și nu pe >? Și pe > există sarcină (n.red. – contractuală) la fel ca pe cel central și nu ajunge doar velodromul fiindcă trebuie și parcare, iar aici, pe lângă >, se vrea să se aloce și din garajul RATB de la Floreasca, și totul să se facă în domeniu public privat… Păi, aceeași sarcină ca pe stadionul central e și pe > și pe sintetic, unde se joacă rugby, și pe >, deci toate sunt sub sarcina contractului. Atunci cum dărâmi >, care e tot al Asociației lui Badea?”, au dezvăluit apropiații clubului lui Badea.

„E bătaie mare pe Parcul ăsta”, e concluzia despre un teren ce stârnește un uriaș interes imobiliar, cu o suprafață totală de circa 20 de hectare și cu un cost al metrului pătrat în medie de 1.500 de euro.

Cu toate acestea, CNI a anunțat recent că aspectele de natură juridică pentru noul stadion Dinamo au fost lămurite, s-a anunțat chiar că arena va avea 18.000 de locuri și au avut loc licitații, cea de la data de 10 mai având ca temă „studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate”.

Totuși, chiar și președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că Dinamo nu va avea un stadion nou pentru Euro 2020. „Federația și Primăria Capitalei sunt în grafic. Compania Națională de Investiții e puțin în urmă…așa sunt procedurile atunci când vine vorba de bani publici, sunt mai dificile, dar sper că le vom avea pentru cele trei stadioane (n.red. – Steaua, Rapid și Arcul de Triumf). Din păcate pentru suporterii dinamoviști nu putem să avem gata până în 2020 un stadion și pentru ei, din cauza problemei legate de dreptul de proprietate al stadionului. În schimb, există o soluție alternativă de a se construi acest stadion pe velodrom”, a spus Burleanu.

Publicat: 14 05. 2018, 14:58
Actualizat: 15 05. 2018, 12:50