ProSport a intrat în posesia documentelor prin care Liga Profesionistă cere Federației suspendarea procesului de licențiere și modificarea unor articole din ROAF pentru a facilita implementarea acestei metode. Oficialii LPF solicită începerea de urgență a unei corespondențe cu Departamentul de Licențiere al UEFA pentru a primi un punct de vedere oficial legat de intențiile exprimate prin vot de aproape toți reprezentanții cluburilor din Liga I. Miercuri, 19 martie, la sediul Ligii doar Astra Giurgiu și Ceahlăul – reprezentate de Dinu Gheorghe, respectiv Viorel Măstăcăneanu – s-au abținut de la vot. Toate celelalte 17 formații din Liga I au fost de acord cu suspendarea procesului de licențiere pentru sezonul 2014-2015.
„Stimate domnule Președinte, așa cum știți, în ședința din data de 19.03.2014 la care ați participat, membrii Ligii Profesioniste de Fotbal (cu majoritate de voturi) au fost de acord cu eliminarea condiției licențierii pentru participarea în Campionatul Național . Găsiți anexat prezentei solicitarea membrilor LPF privind obținerea unui acord din partea UEFA pentru eliminarea licenței ca și condiție de participare în Campionatul Național . Față de voința acestor membri, agreată și de Liga Profesionistă de Fotbal, vă solicităm respectuos să emiteți cât mai curând posibil o adresă către UEFA – Administrația de Licențiere – prin care să solicitați acordul acestui for cu luarea în considerare a următoarelor elemente”, se arată în cererea pe care Gino Iorgulescu i-a trimis-o omologului de la FRF, Răzvan Burleanu. Solicitările LPF sunt prezentate în facsimil.
Pentru ca procesul de licențiere să fie suspendat, conducătorii fotbalului românesc sunt obligați să modifice și ROAF-ul. În cererea înaintată către FRF, oficialii Ligii au prezentat și modul în care ar trebui să arate articolele referitoare la licențiere. Pentru ca această intenție a LPF să se materializeze, Federația trebuie să convoace o ședință a Comitetului Executiv „care să aibă ca punct pe ordinea de zi Convocarea Adunării Generale Extraordinare a FRF pentru adoptarea unei decizii cu privire la modificarea articolului 24 din Regulamentul de aplicare a Statutului FRF și a următoarelor puncte”.
LIGA AȘTEAPTĂ‚ MUTAREA LUI BURLEANU
În acest moment, oficialii Ligii așteaptă ca Federația, for de care aparține Departamentul de Licențiere, să facă demersurile atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Interesant este însă că Răzvan Burleanu, președintele FRF, a fost rezervat în declarații atunci când a fost întrebat de subiectul licenței. Chiar dacă Gino Iorgulescu și-a manifestat clar intențiile de suspendare a procesului de licențiere și, ulterior, de a trece Comisia de Licențiere sub tutela Ligii, Burleanu a susținut că această variantă nu a fost nici măcar luată în calcul: „Comisia de Licențiere rămâne la Federație. Nici nu s-a pus în discuție vreo modificare în acest sens”.
„UEFA N-ARE CUM SĂ‚ INTERZICĂ‚”
Mai mulți oficiali de club din Liga I susțin că posibilitatea ca forul european să interzică suspendarea licenței pentru Liga I este una infimă. Teoria a fost confirmată și de fostul președinte al LPF, Dumitru Dragomir. „UEFA n-are ce să facă”, a explicat Dragomir, cel care a criticat dur intenția actualilor conducători ai Ligii. „Ajungem în lumea a treia dacă se renunță la licențiere. Cluburile cu mari datorii fac presiuni să se implementeze această măsură. Dacă se va aproba asta, fotbalul românesc nu va avea niciun viitor. Ar fi o nenorocire! Licențierea era singurul lucru care obliga cluburile să aibă stadioane bune și datoriile achitate”. În urmă cu nici un an, pe când era președinte al Ligii, și Dragomir anunța că ia în calcul varianta renunțării la sistemul licențelor: „E posibil să nu mai fie nevoie de licență pentru echipele care nu participă în cupele europene, dar nu e drept. Atunci ar fi haos în fotbalul românesc”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER