EXCLUSIV | Ianis Hagi nu este jucătorul Fiorentinei! Cui și-a vândut Hagi fiul și de unde l-a împrumutat, înapoi, la Viitorul? Asemănări izbitoare cu cazul Manea, fotbalistul plimbat printr-un offshore din Cipru | Partea III
This browser does not support the video element.
Știți care este legătură dintre liderul senzațional din Premier League, Leicester City, și Ianis Hagi? Numele Milan Mandaric nu vă spune, probabil, prea multe, la fel cum nu ne spunea nici nouă până acum câteva zile. Nu vrem să vă încărcăm prea tare, așa că mergem pe repede înainte. În 2006, omul de afaceri sârb numit mai sus vindea clubul englez de primă ligă Portsmouth unui israelo-francez, Alexander Gaydamak pentru 47 de milioane de lire sterline. Intermediar? Superagentul Pinhas „Pini” Zahavi, prieten cu amândoi afaceriștii. În 2010, Mandaric vindea un alt club pe care-l preluase între timp, Leicester City, unui fond de investiții asiatic, Asian Football Investments (AFI), însă rămânea președinte deoarece era și acționar la AFI. Intermediarul tranzacției? Pini Zahavi. Primul antrenor din era finanțatorilor care au dus-o în 2016 pe Leicester până pe primul loc în Premier League a fost portughezul Paulo Sousa, recomandat de Zahavi. Dat afară în octombrie 2010 și înlocuit cu prietenul lui Zahavi, Sven Goran Eriksson, Sousa a antrenat apoi la Videoton, Maccabi Tel Aviv – clubul de care Zahavi s-a ocupat în anii 70 ca ziarist sportiv – și Basel. Din iunie 2015, portughezul lucrează în Seria A, la Fiorentina. Tot în iunie 2015, Hagi junior a fost anunțat ca transferat la Fiorentina. E clubul italian din Serie A asupra căruia Pini Zahavi are probabil cea mai mare influență.
Manea a fost vândut la Apollon Limassol? După ce a ascuns destinația fotbalistului timp de 20 de luni, Hagi a răspuns la întrebare, scurt, ca un bici: „Da! Dar nu contează. Manea a fost vândut la un club, nu la altceva. Ce se întâmplă cu el după aia e problema celorlalți, nu e problema noastră!”.
Indiferența manifestată de Hagi față de soarta jucătorului vândut pentru 2,5 milioane de euro, în Cipru, unui club controlat de superagentul israelian Pini Zahavi prin intermediul unui companii offshore, este absolut surprinzătoare. În vara lui 2015, conform informațiilor apărute în media din Italia, antrenorul-patron de la Academia Hagi și-a vândut propriul fiu la Fiorentina. Ianis s-a întors la Viitorul sub formă de împrumut, dar tatăl lui spune că, în vara lui 2016, Fiorentina îl va rechema.
Citește continuarea articolului mai jos.
Paulo Sousa, antrenorul portughez extrem de apreciat de Pini Zahavi, poate avea doi români la Fiorentina: Tătărușanu și Hagi junior
Prezentat în exclusivitate de ProSport, cazul Manea a fost confirmat și de sursele ESPN
Până acum, cazurile Manea și Ianis Hagi seamănă. Ca și la Manea, site-ul oficial www.academiahagi.tv nu a anunțat transferul fiului patronului, deși informații mult mai puțin importante, precum împrumutul lui Puțanu la Brașov, sunt consemnate. Aidoma celor de la Chelsea, nici oamenii de la site-ul Fiorentinei, it.violachannel.tv, nu au scris despre venirea lui Ianis Hagi.
Ieri, dezvăluirea ProSport potrivit căreia Manea nu este jucătorul lui Chelsea a fost confirmată de importantul canal sportiv ESPN, citând surse din cadrul clubul londonez.
Cronologia informațiilor publice despre plecarea lui Ianis Hagi la Fiorentina arată așa:
- 5 noiembrie 2013: Site-ul italian Calciomercato anunță că Fiorentina are prima opțiune pentru Ianis Hagi
- 28 martie 2015: cotidianul italian La Nazione scrie: „Confirmată venirea lui Ianis Hagi (fiul lui Gheorghe), care va sosi în iunie în schimbul unei sume ce nu este departe de un milion de euro”
- 1 aprilie 2015: Hagi spune într-o conferință de presă: „Ianis e dorit. Sunt pe masă anumite lucruri. Le analizăm și vom lua o decizie. E curtat de anul trecut din vară și cu siguranță o să tragem o concluzie. Când va semna ceva, o să anunțăm”
- 30 mai 2015: jurnalistul italian Gianluca Di Marzio postează pe Twitter: „Hagi jr. este noul jucător al Fiorentinei. Transferul este deja finalizat, iar tânărul fotbalist va veni la Firenze din sezonul următor. Fiorentina râde și își freacă mâinile de bucurie pentru că a reușit transferul și așteaptă să-l vadă la lucru în Serie A. Cu siguranță, Hagi va încântă fanii”
- 1 iunie 2015: Adrian Mutu declară la DigiSport: „Am vorbit și cu tatăl lui, cu Gică, și i-am spus că a făcut o alegere foarte bună, este clubul potrivit. Într-adevăr, la Fiorentina va avea toate condițiile pentru a-și dezvolta calitățile”
- 12 iunie 2015: Intrat în direct la DigiSport, Hagi spune: „Pe Ianis putem să-l mai ținem un an. Manea poate să plece, dar încă nu știu unde”.
Ca și Manea, Ianis este vândut deocamdată doar la nivel de declarații. Va merge fiul lui Hagi la Fiorentina așa cum Manea s-a transferat la Chelsea? „Manea a fost vândut unui fond de jucători care plasează fotbaliștii mai departe, la alte cluburi”, este o declarație sub protecția anonimatului oferită de un om din Academia Hagi. Miercuri seară, Hagi, însuși, nu a negat o legătură cu un fond de investiții, atunci când a fost întrebat de ProSport, prin intermediul moderatorului DigiSport Special, Vali Moraru:
Ți s-a propus sprijin financiar din partea unui fond de investiții în schimbul unor procente din jucătorii Academiei?
(Hagi a tăcut 9 secunde, timp în care s-a foit pe scaun) Sunt lucruri interne, ale clubului, care pot fi definite mai bine dacă ești în club. Dar nu pot să spun ce fac eu. Dacă am o colaborare cu cineva, dacă nu am o colaborare cu cineva.
Gesturile lui Hagi din timpul răspunsului spun mai mult decât cuvintele în sine.
Doyen Sports: cum acționează un fond de investiții
Ca să înțelegem reticența sa, trebuie explicat cum funcționează relația dintre un club și un fond de investiții. Luăm cazul Doyen Sports, un nume în trend după ce site-ul Football Leakes, apărut în septembrie 2015, a publicat acte confidențiale din contractele încheiate cu cluburile mari. Compania care se află în spatele transferurilor lui Neymar, Falcao sau Rojo este înregistrată în Malta, un paradis fiscal, iar director este un portughez de 36 de ani, Nelio Lucas, pe care media îl asociază cu superimpresarul Jorge Mendes. Lucas a învățat, însă, meseria de impresar de la israelianul Pini Zahavi, omul care controlează sau influențează cluburile prin care s-au făcut transferurile lui Manea, Nemanja Radonjic și Fabrice Olinga dinspre și înspre Viitorul.
Cum funcționează Doyen Sports?
Compania împrumută cluburile, care vor să achiziționeze un jucător, cu o sumă rambursabilă într-o perioadă de trei ani. Clubul poate păstra apoi jucătorul, returnând suma în 3 ani, sau îl vinde și rambursează împrumutul, împreună cu un procent din vânzare. În teorie, sună bine pentru ambele părți. Problemele apar în momentul în care compania presează cluburile să-și vândă jucătorii sau obține procente din fotbaliști.
În 2015, Doyen Sports a atacat într-o instanță franceză decizia FIFA de a interzice dreptul unei terțe părți de a deține un interes financiar la transferuri, așa numita Third Party Ownership (TPO).
Drepturile economice sunt dramatice pentru viitorul fotbalului. Uitați-vă la Porto! Fără bani și fără investitori, Porto n-ar mai fi Porto de astăzi. Au câștigat Champions League cu jucători aduși așa
Pini Zahavi
Doyen este doar una dintre numeroasele firme care populează fotbalul mondial. Metodele de lucru diferă de la un caz la altul, dar pentru cluburile mici efectul colaborării nu înseamnă neapărat un succes. Cazul Partizan Belgrad, club care a vândut zeci de jucători în ultimul deceniu în condiții bizare, reprezintă un semnal de alarmă! În loc de 100 de milioane de euro în cont, echipa sârbă a ajuns acum un an cu datorii de 13 milioane de euro.
Pini Zahavi a sfidat regulile transferurilor, împreună cu amicul Kia Joorabchian: i-a dus pe Tevez și Mascherano în Premier League, direct dintr-un fond de investiții
Ne întoarcem la Pini Zahavi, superagentul asociat de media internațională cu multe companii cu sediile în Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Malta, Luxemburg, Elveția sau Cipru. Toate, locații cu fiscalitate relaxată.
Gol Luxemburg Limited, Gol International Limited, Gol Football Malta Limited, Leiston Holdings Limited, Convergence Capital Partners, Charlton Limited, Apollon Football (Public) Limited, HAZ Sports, Rio Football Services Limited, Rio Football Services Hungary Szolgaltato KFT, Rio Football Services Malta, Rio Football Services Holland BV, Global Soccer Agencies Limited și Global Soccer Investments sunt doar câteva dintre numele de companii asociate cu Zahavi, găsite la un simplu search pe Google.
Manea a fost introdus în acest malaxor uriaș. Întrebarea este dacă și Ianis Hagi a intrat vara trecută în circuitul fondurilor de investiții. Semnalele arată că există o probabilitate semnificativă.
Prima pagină din contractul încheiat de Porto cu un fond deținut de Zahavi, pentru drepturile federative ale lui James Rodriguez
Pantaleo, prietenul fraților Becali
Ne întoarcem în timp cu 16 ani, într-o perioadă în care se produceau infracțiunile devenite mai târziu rechizitoriul din Dosarul Transferurilor. Era februarie 2000 și Dinamo se pregătea să-și vândă marea speranță, Marius Niculae, în Italia, la Lecce. Presa a scris despre o sumă de 3 milioane de dolari, lucrurile erau stabilite, însă transferul a căzut. În holul unui hotel din Limassol – o simplă coincidență cu destinația lui Manea – , Marius Niculae a fost înghesuit de agentul său, actualul deținut Ioan Becali, și de directorul sportiv de la Lecce, un anume Pantaleo Corvino, cu scopul de a accepta transferul. Italianul cu tenul măsliniu adusese și un tricou inscripționat cu numărul 10 și numele lui Niculae, scris, însă, greșit: Nicolae.
Refuzul lui Niculae de a pleca la un club mic din Serie A a fost cauzat de gestul lui Becali de a semna contractul în numele său, prematur, în baza unei procuri. Acum câțiva ani, Corvino a povestit varianta sa pentru ProSport: „Nu am fost aproape, ci chiar semnasem cu Marius Niculae. A plecat apoi într-un cantonament cu naționala în Cipru, era chemat parcă în premieră, și acolo s-a sucit”.
Ulterior, Corvino avea să obțină totuși semnătură altor doi jucători români, Gică Popescu și Cătălin Hâldan. Primul s-a transferat la Lecce, Hâldan a murit în toamna lui 2000, înainte de a ajunge în Italia. „Semnase cu Lecce pentru 3 milioane de dolari și urma să vină să joace în Italia. Nu mi-a venit să cred când am auzit ce s-a întâmplat”, a declarat Corvino pentru ProSport.
Relația sa cu frații impresari Ioan și Victor Becali a fost cimentată prin numeroase vizite în România, finalizate cu mese somptuoase la restaurantul Doi Cocoși. E aceeași ospitalitate de care s-au bucurat Jose Mourinho, clientul premium al superimpresarului Jorge Mendes, și alți emisari ai cluburilor din străinătate. Ulterior, Victor Becali era auzit vorbind la telefon extrem de des cu „prietenul meu Pantaleo”.
În 2005, Corvino a devenit director sportiv la Fiorentina. Unul dintre primele transferuri făcute în acea vară a fost aducerea lui Bogdan Lobonț de la Ajax. Un an mai târziu, la Firenze venea și Adrian Mutu, românul care fusese unul dintre primele transferuri făcute de Chelsea în 2003, după venirea lui Roman Abramovici. Vă amintiți, probabil, cine l-a introdus și l-a consiliat pe oligarhul rus: Pini Zahavi.
Citește continuarea articolului mai jos.
Pantaleo Corvino și Adrian Mutu, bucuroși după venirea românului la Firenze
Ioan Becali și Pantaleo Corvino, la o recepție organizată de Amabasada Italiei la București
Corvino și Mutu sunt cercetați în prezent de procurorii italieni în dosarul „Offside”, în care zeci de patroni, președinți, antrenori și jucători din campionatele Italiei sunt acuzați de evaziune fiscală. Corvino are sechestru asigurator pe un cont de 69.000 de euro, actualul atacant de la ASA, pe 211.000 de euro.
În paralel cu relația românească, Pantaleo Corvino a deschis Fiorentinei porțile fotbaliștilor din spațiul fostei Iugoslavii. Pe rând, Stefan Jovetic, Adem Ljajic, Matija Nastasic, Nikola Gulan și Sead Zilic au fost transferați la Firenze de la Partizan Belgrad, clubul despre care ProSport a scris în partea a II-a că a fost acaparat de tandemul Pini Zahavi – Falijam Ramadani.
Impresarul celor 5 jucători aduși de Corvino este Fali Ramadani, agentul care la un moment dat deținea 14 fotbaliști din naționala Serbiei prin intermediul firmei LIAN Sports. Născut în Macedonia, Ramadani este omul de încredere al lui Pini Zahavi în fosta Iugoslavie și își exercită controlul asupra cluburilor mari din Serbia prin intermediul fostului portar de la Partizan, Nikola Damjanac, și a cumnatului acestuia, Zvezdan Terzic, fost președinte la Federația sârbă, la OFK Belgrad și actualul președinte de la Steaua Roșie Belgrad.
Fali Ramadani, consilierul neoficial al Fiorentinei, și conexiunea sa sârbească
Influența lui Ramadani la Fiorentina a crescut odată cu aducerea altor fotbaliști impresariați de el sau de alți agenți parteneri cu Zahavi: Stefan Savic, Milan Badelj, Ricardo Bagadur, Marko Marin, Micah Richards și Salah.
În 2012, Corvino a fost demis de la Fiorentina, iar locul său a fost luat de Daniele Prade, fostul oficial al lui AS Roma. După această schimbare, susține jurnalistul italian Pippo Russo, Ramadani a devenit consilierul neoficial al clubului italian în materie de transferuri! Este același Ramadani care l-a legat pe Andrija Zivkovic, marele talent al lui Partizan, de Apollon Football (Public) Limited, compania offshore intrată în posesia lui Cristian Manea contra sumei de 2,5 milioane de euro.
În ciuda unui conflict avut cu frații Becali la plecarea lui Cristian Chivu de la AS Roma la Inter, în 2007, Daniele Prade a rămas în relații excelente cu Pietro Chiodi și Chivu, finii lui Victor Becali. Chiodi a fost administratorul stadionului Olimpico din Roma și, după venirea în România, a fost folosit de familia Becali în relațiile cu fotbalul italian. Acum, Chiodi este impresarul oficial al Academiei Hagi și omul care s-a ocupat de transferurile ciudate făcute de Viitorul cu cluburile controlate sau influențate de Pini Zahavi.
O sursă apropiată lui Gică Hagi susține că, în urma condamnării lui Gică Popescu, relațiile dintre cei doi foști internaționali și frații Ioan și Victor Becali s-au răcit nu doar din cauza dificultăților de a comunica. Cei doi i-ar considera responsabili pe impresari de faptul că Popescu a stat după gratii un an și jumătate. Pietro Chiodi s-a distanțat și el de afacerile familiei Becali și lucrează acum cu Hagi. Popescu, partener de afaceri cu Chiodi în mai multe companii, este tot mai des văzut la Academia Hagi după eliberarea condiționată, din noiembrie 2015.
În vara lui 2014, Prade – directorul sportiv al Fiorentinei – l-a transferat liber de contract pe Ciprian Tătărușanu. Hagi susține că pista românească a fost revizitată un an mai târziu, cu fiul său Ianis.
Criza financiară din 2013
„Hagi a avut o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar în primul an de Liga 1. Băncile îl înghesuiau, a refinanțat credite, a ipotecat aproape tot”, susține un apropiat de-al fostului internațional român. În vara lui 2013, Viitorul și Academia au supraviețuit la mustață datorită banilor din drepturile TV asigurați în urma salvării miraculoase de la retrogradare. Fondurile nu erau, însă, suficiente.
Acesta este momentul în care Hagi a început să discute cu fondurile de investiții interesate de tinerii săi jucători. În 2013, FIFA nu interzicea deținerea drepturilor economice de către o terță parte. Tot în acel an a apărut prima informație conform căreia Fiorentina și-a asigurat prima opțiune la transferul lui Ianis Hagi, pe atunci un puști de 14 ani.
Ianis Hagi, într-o imagine suprinsă acum o lună, așteaptă plecarea în Italia. Evident, dacă aceasta este destinația reală
Din toamna lui 2013, au început transferurile cu cluburile controlate sau apropiate de Zahavi, omul care a dus afacerea fondurilor de investiții la rang de artă.
„Din câte știu eu, Ianis pleacă în vară la Fiorentina”, spune Pavel Peniu, președintele Academiei, întrebat de ProSport. Și-a încredințat Hagi propriul fiu unui investitor controversat, acuzat împreună cu colaboratorii săi din Serbia că tratează jucătorii tineri precum niște „sclavi sexuali”?
„Ianis a fost împrumutat la Viitorul pentru șase luni. În vară atît noi, cît și Fiorentina vom hotărî dacă va mai rămîne împrumut la noi sau nu”, a declarat Gheorghe Hagi, miercuri seară, la DigiSport. Pentru a fi împrumutat de Fiorentina la Viitorul, Ianis Hagi trebuie să fi fost mai întâi transferat de la Viitorul la Fiorentina. Pe site-ul Ligii italiene de fotbal, www.legaseriea.it, există o bază de date oficiale cu toate transferurile realizate în ulimul an. ProSport a verificat informațiile și a descoperit 27 de jucători veniți la Fiorentina în ultimele două perioade de mercato: 14 în vara anului trecut și 13 în ianuarie 2016.
Cei 27 sunt toți fotbaliștii transferați definitiv sau împrumutați de clubul din Firenze în ultimul an. Printre ei se află până și un jucător numit Marco Buonavita de la ilustrul club Margine Coperta.
Ianis Hagi lipsește, însă, din datele oficiale ale Ligii italiene, ceea ce înseamnă că nu a fost transferat la Fiorentina!
LISTA ROMÂNILOR TRANSFERAȚI ÎN ULTIMUL AN ÎN ITALIA
30 iulie 2015: Chiricheș (Tottenham – Napoli)
28 august 2015: Gabriel Rareș Flueraș (Almeria – Roma)
1 februarie 2016: Casian Ionuț Rus (Banatul – Lazio)
O parte dintre transferurile făcute de Fiorentina în vară, conform datelor oficiale de pe site-ul Ligii italiene
Dacă nu a fost transferat la Fiorentina, Ianis nu are cum să fie împrumutat de Fiorentina la Viitorul, așa cum susține tatăl său. Atunci unde și-a vândut Hagi fiul și cine i l-a împrumutat la Viitorul?
Povestea seamănă izbitor cu cea a lui Manea, fundașul anunțat la Chelsea, dar vândut de fapt la Apollon Limassol și împrumutat apoi la Mouscron.
Este și Ianis Hagi proprietatea companiei offshore Apollon Football (Public) Limited, controlată de Pini Zahavi? ProSport va încerca în zilele următoare să afle răspunsul.
Până atunci, un exemplu recent de club care și-a vândut procente din jucători către terțe părți. În septembrie 2015, clubul belgian de ligă secundă FC Seraing a fost amendat de FIFA cu 150.000 de franci elvețieni și a primit interdicție la transferuri pentru o perioadă de doi ani după ce a admis că a încasat 300.000 de euro de la o terță parte pentru drepturile economice ale jucătorilor săi. Terța parte este Doyen Sports, companie descrisă mai sus.
În vara trecută, Seraing a cedat trei jucători unui club de prima ligă.
Numele? Mouscron, clubul unde a ajuns Manea după ce a fost vândut de Hagi.
CITEȘTE MAI JOS PRIMELE DOUĂ‚ EPISOADE DIN INVESTIGAȚIA JURNALISTICĂ‚ PROSPORT ÎN AFACERILE CIUDATE FĂ‚CUTE DE HAGI