EXCLUSIV | Incredibil! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020, după ce statul român și-a încălcat sistematic propriile promisiuni. Ce se întâmplă cu Steaua, Dinamo și Giulești? Becali: „Ne-au făcut o ofertă. Am acceptat-o” | Primele reacții

Redactor:
Andrei Pal
Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Incredibil! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020, după ce statul român și-a încălcat sistematic propriile promisiuni. Ce se întâmplă cu Steaua, Dinamo și Giulești? Becali:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ceea ce părea de neconceput s-a întâmplat: pentru că guvernul României și-a încălcat absolut toate angajamentele luate față de UEFA în perspectiva organizării meciurilor de la Euro 2020, pierzându-și astfel credibilitatea, forul continental a decis să nu mai riște și a închiriat alte baze de pregătire. Este o măsură de siguranță luată pentru că la Nyon nu mai există convingerea că Steaua, Dinamo și Rapid vor fi gata în timp util.

UEFA a optat pentru baza din Berceni a FCSB, pentru baza Mogoșoaia a FRF și, spun sursele ProSport, pentru stadionul Concordia din Chiajna.

Când Bucureștiul a primit, în 2014, organizarea a patru meciuri din cadrul turneului final al Euro 2020, statul român, prin intermediul guvernului său, și-a luat angajamentul să reconstruiască patru stadioane, la standarde competitive, pe care să se poată antrena naționalele care vor juca pe Arena Națională. Era vorba, atunci, să fie refăcute Steaua, Arcul de Triumf, Dinamo și Rapid. 

ProSport a aflat însă că UEFA n-a mai ținut seama de promisiunile încălcate la nesfârșit ale statului român. Specialiștii forului de la Nyon au venit în inspecție la București acum câteva luni și au optat pentru bazele de pregătire din Berceni (a FCSB), Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia (al Federație Române de Fotbal) și Chiajna.

Din acest moment, reconstrucția arenelor Steaua, Dinamo și Rapid nu mai are importanță, din perspectiva UEFA, care „s-a acoperit”.


FOTO: Macheta stadionului Dinamo. Așa ar fi trebuit să arate noua arenă din Ștefan cel Mare, dacă era reconstruită de CNI pentru Euro 2020, conform planurilor inițiale. Până la urmă, din stadion n-a rămas decât poza.


12 țări-gazdă

vor organiza meciuri la Campionatul European din 2020, o ediție aniversară, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la primul turneu final de acest gen.


Ce se întâmplă cu stadioanele Ghencea, Dinamo și Rapid? Ghencea e deja la pământ, Arcul de Triumf e singurul care rămâne în schemă!

Forul european a ales România printre țările-gazdă ale ediției jubiliare Euro 2020 și pentru că a primit granții scrise, ferme, din partea guvernului de la București că se vor îndeplini unele criterii de infrastructură deficitare. Statul român și-a luat angajamentul, printre altele, că va realiza o linie de metrou București – Otopeni, pentru ca suporterii naționalelor să poată ajunge ușor în oraș. De asemenea, s-a convenit ca statul român să pună la dispoziție patru stadioane pentru antrenamentele echipelor vizitatoare. S-a trâmbițat reconstrucția arenelor Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf.
Din toate aceste promisiuni nu s-a ales aproape nimic.

– Linia de metrou București – Otopeni nu se va face. În loc s-a vorbit despre un tren, dar nici acela nu se va mai realiza. 

– Stadionul Dinamo nu se știe când și dacă se va mai face. Există un studiu de prefezabilitate, dar atât. 

– La Steaua, lucrările au început în noiembrie, vechea arenă este deja demolată și CNI dă asigurări că totul e în regulă, dar se pare că UEFA e de altă părere. Conform planului inițial, lucrările ar fi trebuit să înceapă în martie 2018, adică 8 luni mai devreme. 

– La reconstruirea stadionului Rapid s-a renunțat, anunțându-se, în schimb, o cosmetizare masivă (și foarte scumpă) a acestuia. Lucrările au început de curând, s-au dat și aici toate asigurările că până la ora startului Euro 2020 arena va fi gata.

Singurul în privința căruia UEFA pare sigură că va fi gata e stadionul Arcul de Triumf, care ține de federația de rugby și nu are fotbalul ca destinație principală. UEFA l-a păstrat pe lista arenelor închiriate și pentru că, fiind mai mic, stadionul poate fi gata chiar dacă startul lucrărilor se ia mai târziu.

Contactat de ProSport, Gigi Becali, patronul FCSB, a confirmat informațiile în ceea ce privește contractul cu UEFA pentru baza din Berceni. Oficialii forului continental au făcut o vizită, în urmă cu două luni, la baza de antrenament a „roș-albaștrilor”, au fost mulțumiți de ce au văzut și au făcut ofertă financiară convenabilă, pe care Becali a acceptat-o.


FOTO: Macheta noului stadion Steaua. Așa ar fi trebuit să arate noua arena din Ghencea, după reconstrucție. Lucrările au început însă cu un an întârziere, proiectul a fost modificat substanțial și există dubii că noul stadion va fi gata în timp util pentru a putea fi testat și omologat înaintea Euro 2020


„Știu, da. Știu că ne-au făcut o ofertă și eu am dat OK-ul. Acum… Nu știu. Înseamnă că au făcut contractul, astea sunt lucruri minore care nu mă interesează pe mine. Eu am dat OK-ul, au venit acum vreo două luni, au văzut și au zis >. Eu am zis > și gata. Nu mai știu pe câți bani, dar știu că era convenabil pentru noi.

(n.r. – întrebat despre reorientarea UEFA către Mogoșoaia și Chiajna) Da, sunt mai multe, știu. Eu știu despre a noastră, că eu am dat OK-ul. Celelalte… Nu pot să știu eu fiecare ce a făcut. Știu că voiau să închirieze, că a noastră le-a convenit foarte mult. Câți bani am cerut… Știu că atât ne-au dat. Le-a convenit foarte mult baza noastră. În orice caz, e vorba despre câteva sute de mii (n.r. – de euro)!”

Gigi Becali, patronul FCSB, pentru ProSport


Compania Națională de Investiții a publicat acum câțiva ani machetele stadioanelor despre care se știa că vor fi refăcute pentru Euro. Arenele ar fi trebuit să fie gata până în primăvara lui 2020. Timp de câteva luni, ar fi urmat testarea lor, omologarea, obținerea tuturor avizelor și aprobărilor atât din partea autorităților române, cât și a celor de la UEFA.

Într-un interviu acordat ProSport în august 2017, Adrian Cefalan, director CNI, avertiza încă de atunci că erau deja întârzieri și că era pus în pericol proiectul. Oficialul CNI spunea că, pentru a se realiza reconstrucția stadioanelor, trebuia ca lucrarea să înceapă în martie 2018. Acest termen a fost depășit, până la urmă, cu mult.


FOTO: Macheta stadionului Arcul de Triumf, singura arenă care va fi, totuși, reconstruită, dintre cele 4 anunțate inițial.


„Proprietarul este Primăria Chiajna, noi suntem chiriași. Dar, dacă ar fi închiriat, închiriau de la Primărie, iar noi eram înștiințați cu siguranță. Vă spun cu sinceritate că nu știm absolut nimic.”

Cristian Tănase, președintele Concordiei Chiajna, pentru ProSport


UEFA a anunțat țările-gazdă încă din 2014

În cadrul unei ceremonii desfășurate în 2014, forul continental a anunțat încă de acum cinci ani ce țări vor găzdui meciuri la Euro 2020. De atunci, România avea câteva sarcini importante de îndeplinit pentru a fi aliniată la standardele UEFA. Printre acestea se numără linia de metrou aeroport-stadion și aeroport-centru, suplimentarea locurilor de cazare și investiții publice în infrastructura din jurul stadionului.

România va organzia patru meciuri la turneul final, pe Arena Națională: 3 în grupe și unul în optimile de finală.


FOTO: Macheta stadionului Rapid, cel care nu va mai fi reconstruit din temelii, cum se anunțase inițial, ci doar cosmetizat.

Lista cu toate stadioanele Euro 2020:

  • Azerbaidjan, cu stadionul Olimpic din Baku, va organiza meciuri din grupe și un sfert de finală
  • Danemarca, Parken Stadium din Copenhaga, meciuri din grupe și o partidă din optimi
  • Anglia, Wembley Stadium, meciuri din grupe, o șaisprezecime, semifinale și finala
  • Germania, Allianz Arena din Munchen, meciuri din grupe și un sfert de finală
  • Ungaria, Ferenc Puskas Stadium din Budapesta, grupe și o optime
  • Italia, Stadio Olimpico Roma, grupe și un sfert de finală
  • Olanda, Johan Cruyff Arena din Amsterdam, grupe și o optime
  • Irlanda, Aviva Stadium din Dublin, grupe și o optime
  • ROMÂNIA, Arena Națională, grupe și o optime
  • Rusia, Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg, grupe și un sfert de finală
  • Scoția, Hampden Park din Glasgow, grupe și o optime
  • Spania, San Mames din Bilbao, grupe și o optime

Iată care sunt cele mai importante sarcini de îndeplinit:

  1. trebuie să fie gata metroul pe linia aeroport-stadion și aeroport-centru;
  2. suplimentarea locurilor de cazare;
  3. investiții publice în infrastructura din jurul stadionului;
  4. locuri de parcare la stadion. UEFA cere 1268 doar pentru oficiali/sponsori/vip-uri plus două parcări pentru suporteri și patru pentru media/staff
  5. dublarea locurilor de la loje;
  6. facilități pentru sponsori.
     
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×