EXCLUSIV | Interviu cu Florin Tene. „Reghe acordă importanța cuvenită antrenorului cu portarii, alții spun lasă, bă, că îi trag eu la poartă și gata”. Niță, la echipa națională

FCSB pare să-și fi găsit traiectoria dorită de patronul Gigi Becali, după ce echipa a intrat, din nou, pe mâna antrenorului Laurențiu Reghecampf. Tehnicianul de care se leagă cele mai mai succese ale formației bucureștene din ultimii ani este cunoscut și pentru faptul că își păstrează același staff indiferent de ce echipă antrenează, iar Florin Tene, cel care se ocupă de pregătirea portarilor, a redevenit profesor pentru goalkeeperii Niță și Cojocaru. Trei meciuri și niciun gol primit până acum de FCSB, de când Reghe a revenit pe banca tehnică a acestei echipe și de când Tene îi pregătește pe portari.

Florin, cum ai aflat despre această revenire la Steaua?

Erau unele informații care apăreau prin presă și susțineau că Reghecampf e dorit din nou de domnul Becali, dar în ceea ce mă privește, totul s-a produs repede, după ce ni s-a comunicat oficial, în două zile deja eram la echipă.

Cum a fost revederea cu Florin Niță și Valentin Cojocaru, portari pe care tu i-ai pregătit și până în vara lui 2015?

Vă dați seama că m-am bucurat că îi voi avea din nou la dispoziție, sunt doi goalkeeperi valoroși, talentați. Mă bucur că Niță se află într-o formă foarte bună și e în antecamera echipei naționale, fiind, în opinia mea, între primii patru portari români ai momentului. După prestațiile cu Viitorul, ați văzut că și Gheorghe Hagi l-a lăudat, iar când te laudă Hagi înseamnă că ești foarte bun.

„Niță îmi amintește de Lobonț”

Niță era al treilea portar al Stelei, acum e titular și pare decis să nu mai iasă din primul 11. Ce s-a schimbat în privința lui?

Florin a crescut foarte mult. El are un caracter foarte bun, a progresat și din punct de vedere sportiv, dar și mental. Pe plan familial îi merge bine și toate aceste lucruri îl fac să fie destul de puternic în momentul de față. Niță are o detentă foarte bună, are un joc de picior peste media portarilor din Liga 1, are un plasament excelent. Îmi amintește foarte mult de Bogdan Lobonț.

Ce se întâmplă cu Cojocaru? Începuse titular acest sezon, părea să fie portarul numărul 1 al echipei.

Cojo are calități și asta nu o spun numai eu. Toată lumea se așteaptă ca el să devină poate chiar viitorul portar al echipei naționale. Dar, vedeți, în fotbal nu doar calitățile contează. Trebuie să fii și muncitor. Meseria aceasta de portar e o meserie în care trebuie să muncești foarte mult. Dar o să auziți din nou de Cojocaru, l-am regăsit mai responsabil decât era înainte.

Te-au surprins declarațiile lui Arlauskis cu privire la Cojocaru, spunea că nu are o mentalitate bună pentru fotbal?

Nu vreau să intru eu în discuții de genul acesta. Nu îmi plac scandalurile. E părerea lui Arlauskis. Cojocaru e elevul meu și îl cunosc bine.

Cât de important e rolul unui antrenor de portari în staff-ul tehnic?

Din păcate, există antrenori în România care minimalizează acest aspect. Se obișnuiește să se spună: „Lasă, bă, ce mare lucru e să antrenezi portarii! Le trag eu la poartă, două în stânga, două în dreapta și gata!”. Să ai un portar bine antrenat contează foarte mult. Să evoluezi între buturi e cel mai greu rol dintr-o echipă. Un portar ori te îngroapă ori te ridică. Trebuie să se vadă mâna antrenorului de portari. Reghecampf îmi acordă încredere deplină, acordă încredere rolului pe care îl am, știe ce pot. Și mie și lui Thomas Neubert ne acordă mână liberă, ne lasă să ne facem treaba. După ce am ajuns la Al Hilal am reușit să fac din cel de-al treilea goal-keeper din lot portarul numărul unu, am jucat două finale, a ajuns chiar la echipa națională, Olăroiu l-a selecționat la turneul final. La Petrolul l-am antrenat pe Bornescu și a fost declarat în acel an cel mai bun portar din Liga 1.  La Dinamo, la fel, cu Bălgrădean. În Bulgaria, la Litex, portarul a avut evoluții extraordinare, era lăudat de toată lumea. Știu cum să-i aduc să fie în formă, știu cum să-i fac să se mențină la cel mai înalt nivel, să facă față presiunii. Știu să fac asta pentru că îmi iubesc foarte mult meseria. Și cu Niță am lucrat foarte mult, era considerat al treilea portar al echipei și acum e titular.

„Lumea ne-a primit cu brațele deschise, inclusiv Argăseală”

Care e relația dintre Florin Tene și Laurențiu Reghecampf?

Colaborarea noastră se bazează pe respect. Amândoi dăm dovadă de profesionalism. Relația noastră înseamnă colegialitate, prietenie.

Cum a fost întâlnirea cu foștii elevi, cu cei care lucrează pentru clubul de fotbal al lui Becali?

Toată lumea ne-a primit cu brațele deschise, inclusiv domnul președinte Argăseală. Noi, cei din staff știm ce avem de făcut. Am dovedit în anii trecuți că putem face Steaua campioană. Important e acum să beneficiem din nou de aportul publicului. Dacă vom juca în Ghencea, eu cred că vom readuce suporterii la stadion. Se discută intens ca din retur să jucăm în Ghencea.

 

   

Publicat: 20 12. 2015, 09:05
Actualizat: 20 12. 2015, 09:06