EXCLUSIV | Lupescu și Marica, liberi să candideze la șefia FRF. Modificările de statut operate de Burleanu pentru a-i bloca pe foștii fotbaliști au fost respinse de minister. Federația a dat în judecată MTS
Federația Română de Fotbal a dat în judecată Ministerul Tineretului și Sportului la Curtea de Apel București, încercând să forțeze în instanță un aviz favorabil pentru modificările de statut trecute de Burleanu, în luna mai, prin Adunarea Generală. MTS a avizat negativ schimbările, printre care se numără și acelea privind restricții pentru Lupescu și Marica de a candida la șefia FRF.
Membrii FRF au votat astă-primăvară, aproape în unanimitate, mai multe schimbări de statut. Printre acestea, și una prin care, pentru a fi eligibili, potențialii candidați trebuia să fi lucrat minimum doi din ultimii cinci ani în fotbalul românesc. Vizați direct erau, la acel moment, Ionuț Lupescu și Ciprian Marica, pe care Răzvan Burleanu încearcă să-i împiedice cu orice preț să inte în cursa electorală pentru alegerile din primăvara anului viitor.
Paragraful a fost literalmente strecurat de președintele federației, pentru că a fost votat la pachet cu alte modificări, fără a fi supus dezbaterilor în plen – în fapt, nici n-a fost amintit de Burleanu. Ulterior, mai mulți participanți la ședință au susținut, în discuțiile cu reporterul ProSport, că nici măcar n-ar fi știut de această modificare, pentru că nu consultaseră mapa distribuită la intrarea în sală. Totuși, ProSport avertizase încă din zilele precedente că Burleanu va încerca să limiteze, prin modificarea regulilor, accesul contracandidaților la alegeri. În plus, proiectul fusese trecut în mapa de prezentare a ordinii de zi.
Ciprian Marica a jucat doar pentru naționala României și în campionatele din Spania și Germania în ultimii cinci ani – insuficient, conform standardelor lui Burleanu, pentru a putea candida la șefia FRF. FOTO: Mediafax
Aceste modificări, pentru a fi valide, trebuie să fie înregistrate și la tribunal, acolo unde se aprobă schimbările de statut. Sincopa a survenit la Ministerul Tineretului și Sportului, unde pachetul de schimbări trimis de la FRF a primit aviz negativ. Din acest motiv, niciuna din măsurile votate pe 27 mai nu poate fi trimisă la tribunal și nici intra în vigoare.
Interesant este că, potrivit surselor ProSport, juriștii MTS nu au avut în vedere condițiile de eligibilitate la președinție, ci alte paragrafe schimbate pe 27 mai 2017, atunci când au respins documentele trimise de FRF. Practic, strategia gândită de Burleanu pentru a-i bloca pe contracandidați a fost dejucată din întâmplare. Pentru că toate schimbările sunt prinse într-un singur dosar, acestea au fost respinse în bloc.
A „căzut” și inițiativa FRF de a pune mâna pe banii din drepturile TV cuveniți Ligii 1
O altă măsură foarte importantă trecută de Burleanu prin Adunarea Generală și respinsă de MTS este cea a „solidarității”, sub umbrela căreia șeful federației vrea să bage mâna în buzunarul LPF. Pe 27 mai, membrii votanți ai FRF au îmbrățișat ideea ca Liga Profesionistă să cedeze o parte din drepturile TV către federație, care se angaja ca, ulterior, să le redistribuie către ceilalți membri. Liga s-a opus, dar propunerea a trecut cu brio la vot. Conform acestei prevederi, urma să se înființeze o comisie specială care avea să negocieze procentajul extras din drepturile TV. S-a vorbit de 5%, dar această cifră n-a fost cuprinsă în actele puse pe masă de Burleanu – totul dovedindu-se, în final, un test prin care s-a sondat reacția Ligii și a opiniei publice la această idee. Dacă s-ar fi stabilit acest prag de 5%, FRF ar fi pus mâna pe 1,35 milioane de euro anual, cotă-parte din banii încasați de LPF din drepturile TV.
Trebuie spus, în context, că FRF a fost în postura de vinde, la rându-i, drepturi TV pentru Liga 2, dar sumele obținute au fost modice. Atunci când s-a luat decizia de a face, la Liga 2, o singură serie în loc de două, cluburile au protestat, pentru că asta presupunea cheltuieli de deplasare și cazare mult mai mari decât cele din vechiul aranjament. Li s-a răspuns să nu-și facă probleme, pentru că, dacă își cedează drepturile TV către federație, Burleanu va obține milioane de euro, bani care le vor fi împărțiți pentru a le acoperi cheltuielile suplimentare.
Tentativele FRF de a găsi clienți au eșuat. Până la urmă, s-a semnat un contract cu niște posturi TV, dar s-au obținut numai 350.000 de euro, sumă total insuficientă, pentru că a fost împărțită celor 20 de competitoare. Situația financiară a echipelor din Liga 2 s-a agravat și mai mult, unele intrând în incapacitate de plată, iar altele – desființându-se de-a dreptul.
Burleanu, astă-primăvară, ironic: „Nu știu exact care este situația domnului Lupescu”
Pentru că în ultimii cinci ani și-a pierdut vremea ca angajat la UEFA și n-a muncit în țară, Ionuț Lupescu a fost și el tăiat de pe listă de Burleanu. Fostul internațional ar putea, totuși, să candideze la șefia FRF, după ce ministerul a blocat schimbările inițiate de actualul locatar de la Casa Fotbalului. FOTO: Mediafax
FRF a dat în judecată MTS pe 24 octombrie, încercând să oblige această instituție, la Curtea de Apel București, să elibereze actele administrative necesare pentru operarea modificărilor. Instanța nu a fixat încă primul termen de judecată. „Confirmăm faptul că Federația Română de Fotbal a solicitat instanței obligarea Ministerului Tineretului și Sportului să emită Avizul expres prevăzut de dispozițiile art. 36 alin. (4) din Legea nr. 69/2000 a Educației Fizice și Sportului cu modificările și completările ulterioare.
Direcția Juridică a formulat apărările cu privire la cererea de chemare în judecată care vizau alte aspecte reținute de Registrul Sportiv ca aspecte de nelegalitate față de cele prezentate în solicitare”, a răspuns MTS la cererea ProSport de a detalia motivul procesului.
Astă-primăvară, după ce a trecut schimbările de statu prin Adunarea Generală cu o majoritate copleșitoare, Răzvan Burleanu a fost ironic la adresa foștilor fotbaliști, acum potențiali contracandidați, pe care tocmai îi „executase”, interzicându-le dreptul de a candida. Întrebat de reporterul ProSport, șeful FRF a răspuns că „nu știu exact care e situația domnului Lupescu”, deși modificările fuseseră introduse special pentru a-l bloca pe actualul director al Comisiei Tehnice de la UEFA. Nici Ciprian Marica nu mai poate candida, deoarece el a jucat fotbal mai mult în campionate străine, la FC FCSB evoluând doar 6 luni. Pentru că „n-a activat în fotbalul românesc”, ci „doar” în cele din Germania, Spania și Turcia, Ciprian Marica nu corespunde standardelor introduse de Burleanu.
Prin modificarea regulamentului, s-a ajuns la situația în care un român care lucrează la FIFA sau UEFA (cazul lui Ionuț Lupescu) ori care antrenează sau joacă în campionate străine să nu poată candida la președinția FRF. În schimb, acest lucru îi e permis, de exemplu, unui secretar de la o Asociație Județeană sau unui director sportiv de la o echipă de Liga 3. Când i s-a amintit, imediat după ședință, că el însuși n-ar fi putut candida și câștiga în 2014, dacă modificările introduse acum ar fi fost valabile și atunci, Burleanu a râs și a răspuns că asta e situația.