EXCLUSIV | Micii fotbaliști, în războiul oamenilor mari: li s-a luat dreptul de joc și sunt ținuți pe tușă de luni întregi doar pentru că au vrut să joace la un alt club! Conturi blocate, procese la FRF, intervine AFAN: „Săptămâna viitoare se rezolvă”

Un grup de mici fotbaliști, născuți în 2005, este prins într-un adevărat război. Copiii vor să facă performanță, au vrut să ajungă la FCSB, dar șefii clubului unde au activat până acum, Academia ProSport București (fără nicio legătură cu publicația noastră), îi împiedică să plece. Acum nu mai au drept de joc, nici măcar nu se pot antrena, fiindcă nu sunt legitimați. Sunt „târâți” prin procese, în condițiile în care campionatul a început deja, zece etape fiind scurse. E povestea unora ca Gogescu George (născut 2005 – fundaș), Mario Preda (născut 2006 – mijlocaș ofensiv / atacant), Dan Simion (născut 2006 – portar) și alții, primul dintre ei pierzând și lotul național din această cauză. Totul s-a petrecut după ce a intrat în vigoare noul Regulament privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal, în  aprilie 2019.

Părinții s-au revoltat! Proces câștigat la AMFB, clubul blochează conturile!

Un grup de puști talentați a vrut să plece la Academia celor de la FCSB, putea fi orice alt club, dar aveau să realizeze că pentru ei începe un calvar. Șefii clubului unde erau legitimați nu vor să-i lase să plece. Se bazează pe noul regulament, dar pe care îl respectă doar când vor să aducă jucători, nu să cedeze! Dacă cineva vrea să părăsească echipa, află de procese și litigii. Nu contează că e vorba despre copii de 14-15 ani, care doar vor să joace fotbal!  Acum, sunt apărați de Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România, iar președintele Emilian Hulubei e convins că săptămâna viitoare litigiul se încheie.

„De aproape trei luni suntem în situația asta. Noi am plecat corect, cu memoriul depus în perioada respectivă, 1-10 iulie, cum s-a spus, dar de atunci a început calvarul. Am câștigat la AMFB (n.red. – Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti), de două ori, copilul are mari probleme și la lot pentru că nu mai are echipă. Un copil de 14 ani…Nu avem contract și el stă pe bară, nu poate juca. De la bun început ne-au spus că nu ne dau drumul să plecăm. Noi nu avem nimic semnat cu ei vreun contract… Până să intervină legea aceasta se putea pleca după ce arătai că ai plătit taxa lunară, că ești la zi. Mai am un băiat, care a fost tot la Academie, la ProSport, și el a putut să  plece, dar nu era legea de acum… George își dorește mai mult, să joace la un alt nivel, de ce să nu încercăm?”, ne-a declarat Anton Cristian Bogescu, tatăl lui George.

Părintele a detaliat: „Ne reprezintă un jurist de la AFAN… Am înțeles că cei de la ProSport au depus recurs la comisiile FRF (n. red. – de Soluționare a Litigiilor) și am înțeles că nu e încă pe rol dosarul. Am câștigat la AMFB și acum… Altceva, de la AMFB am înțeles că, pe legea nouă, se poate plăti taxa de 2100 de lei, adică 700 de lei anual, băiatul fiind trei ani la acest club, dar nu putem fiindcă e blocat contul. De ce? Fiindcă în baza acestei chitanțe putea să ne legitimeze noul club. Deci, cei de la ProSport au blocat efectiv contul! Ca un paradox: au legitimat copii pe legea nouă, dar nouă nu ne dau drumul să plecăm! Copii care au venit, au plătit taxa către clubul unde au evoluat, și acum sunt la Academia ProSport”.

Unde-i lege, e tocmeală! Președintele AFAN: „Săptămâna viitoare se rezolvă”

Emilian Hulubei, președintele AFAN, a explicat situația și e convins că spătămâna viitoare, micuții fotbaliști vor scăpa din acest coșmar. „De la 3 iulie nu au drept de joc, totul dinc auza procedurii greoaie pentru că cei de la ProSport au făcut recurs, la AMFB, iar de la AMFB au făcut recurs la FRF, acum recursurile sunt pe rol pentru săptămâna viitoare la Federația Română de Fotbal. Rămâne ca săptămâna viitoare să-i declare liberi. Să se rezolve. E primul termen, dar nu au de ce să tărăgăneze fiindcă situația e clară. Ei (n.red. – de la Prosport Academy) au făcut asta ca să tragă de timp, să le facă rău băieților, nu știu de ce pentru că și ei sunt beneficiarii acestei noi reguli. Au luat jucători pe care Comisia i-a dat liberi în urma aceleiași modificări de regulament”, a spus Hulubei pentru ProSport.

Vrea să modifice regulamentul pentru ca situația în care sunt implicați puști ca Gogescu George, Mario Preda sau Dan Simion să nu se mai repete: „Revenind, ei au urmat căile legale, s-a ajuns la FRF, dar săptămâna viitoare se rezolvă. Un jurist de la AFAN îi reprezintă…Problema e că jucătorii au pierdut trei luni de zile, nu au avut drept să se antreneze cu nicio echipă, dar pentru acest motiv, eu  vreau să cer o modificare prin care în cazul în care un jucător amator face o cerere de încetarea a legitimării, el să aibă dreptul de a se antrena până se dă o hotărâre definitivă, cu orice club, ca să nu mai fie situații de genul ăsta. Regulamentul nu a prevăzut că o să se întâmple lucruri de genul ăsta”.

Este o răutate din partea clubului, să le facă rău copiilor. Ei sunt conștienți că nu au nicio șansă. Mai ales tu, clubul, ești beneficiarul acestei reguli, luând jucători…Cu o mână iei, dar nu vrei să dai – Emilian Hulubei, președinte AFAN

Ce se arată în noul regulament privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal – jucători amatori:

Legitimarea unui jucător amator la un club poate inceta dacă jucatorul formuleaza o cerere, în acest sens la comisia jurisdicțională a forului competent în perioada 1 – 10 iulie a anului competițional, respectiv 1 – 10 august pentru jucătorii legitimați la cluburi de fotbal în sală, în condițiile legii și ale art. 4 alin. 21 și alin. 22. Legitimarea la un club a unui jucător amator poate înceta și în timpul sezonului competițional doar în situația în care obține acordul clubului la care este legitimat. Acești jucători pot solicita legitimarea la un alt club în perioadele de transfer stabilite de FRF/AJF/AMFB, după caz.

În cazul jucătorilor amatori se aplică următoarele dispoziții:

a) un jucător amator care a participat efectiv la mai puțin de 25% din jocurile oficiale disputate de echipa la care este legitimat într-un an competițional, are dreptul că solicite comisiei competente legitimarea sa la un alt club fără acordul clubului la care este legitimat. În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club. În cazul în care un jucător legitimat la un alt club în aceste condiții dobândește în termen de trei ani statutul de profesionist, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispozițiile regulamentare privind compensația de formare;

b) Jucătorii amatori seniori și jucătorii amatori juniori cu vârsta de până la 7 ani au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea la un alt club.

c) Jucătorii juniori,cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării  fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea lor la un alt club.

Jucătorii juniori  cu vârsta între 7 și 10 ani împliniți aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 400 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.

Jucătorii juniori  cu vârsta peste 10 ani și până la 16 ani aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 700 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.

În cazul perioadelor mai mici de un an competițional se va achita o sumă proporțională cu perioada aferentă.

În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club doar după ce va face dovada achitării sumelor prevăzute în decizia comisiei competente.

d) prin excepție de la prevederile alin. 21 lit. c de mai sus, jucătorii juniori cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani, care au încheiat contracte de bursă privată în condițiile legii cu clubul la care sunt legitimați nu vor putea solicita legitimarea la un alt club. Contractul de bursă privată va prevedea în mod obligatoriu obligația jucătorului de a desfășura activitate sportivă pentru clubul care oferă bursa în baza unui contract (de muncă sau de activitate sportivă, după caz), în conformitate cu prevederile art 14 alin. 1 din prezentul Regulament. Contractul de bursă privată se va înregistra în evidențele FRF/AJF, după caz, în termen de 45 zile de la data încheierii acestuia sub sancțiunea neluării în seamă de către organismele jurisdicționale ale FRF/AJF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat: 19 09. 2019, 14:19
Actualizat: 19 09. 2019, 16:13