Federația Română de Fotbal l-a dat în judecată la Tribunalul București, în civil, pe Mircea Sandu, fostul președinte al federației, pentru a recupera suma de 114.736,46 de lei. Banii reprezintă renta viageră încasată timp de 5 luni de Sandu în calitate de președinte de onoare al FRF, până în momentul în care a renunțat la acest privilegiu.
Plângerea a fost depusă la Secția a V-a civilă a Tribunalului București miercuri, 15 octombrie, FRF chemându-l pe Mircea Sandu nu numai în judecată, dar și „personal la interogatoriu”.
Avocații angajați de actualul președinte al federației, Răzvan Burleanu, își bazează acțiunea pe ideea că actul din 5 martie (ziua alegerilor la FRF, când Gino Iorgulescu a semnat în numele instituției contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu) va fi declarat nul de instanță.
Instanța n-a fixat încă un termen de judecată pentru cererea FRF în care Sandu Mircea figurează ca „pârât”
Miza bătăliei: 114.736,46 lei
Cei 114.736,46 lei reprezintă, conform documentului înaintat la tribunal de FRF, „renta viageră (n.r. – echivalentul a 4.166,67 euro pe lună) încasată de pârât, contravaloare combustibil, servicii de voce și date decontate de reclamantă”. La acestea s-ar adăuga, dacă acțiunea FRF va fi încuviințată de tribunal, și plata cheltuielilor de judecată. După cum rezultă din textul plângerii, Mircea Sandu a decontat la FRF carburantul folosit pentru a se deplasa cu mașina, deși spusese public că nu a făcut acest lucru.
În luna martie, chiar în dimineața dinaintea alegerilor pentru șefia FRF, Mircea Sandu, încă președinte în funcție, a semnat cu Gino Iorgulescu, prim-vicepreședinte al federației, un contract de rentă viageră. Mircea Sandu a parafat actul în calitate de rentier, iar Iorgulescu, în calitate de reprezentant al federației. O seamă de privilegii deosebite se puneau în mișcare imediat, conform actului, dacă membrii Adunării Generale votau propunerea ca Mircea Sandu să devină președinte de onoare.
În Adunarea Generală care a urmat, votanții au fost întrebați și au aprobat această calitate pentru Mircea Sandu fără să li se explice însă că, dacă îl numesc președinte de onoare, îi vor deconta până și hârtia igienică de la etajul 2 al Casei Fotbalului, care urma să îi revină spre folosință gratuită pentru tot restul vieții. ProSport v-a prezentat actul de rentă viageră pe 1 august.
Sandu a încercat să execute silit FRF de două ori cu câte 500.000 de euro. Tribunalul a respins cererile
Întreaga poveste a ieșit la iveală pentru că la alegerile din 5 martie n-a mai candidat Gică Popescu, omul pregătit de Mircea Sandu să devină președinte în locul său și care cu o zi înainte fusese condamnat pentru evaziune fiscală și încarcerat, ci Răzvan Burleanu, personaj cu care Nașul avusese numeroase contre în lunile anterioare.
Noul șef al federației a pornit aproape imediat războiul cu Mircea Sandu. După șase luni de contre, interval în care Sandu a încercat de două ori să execute silit FRF cu câte 500.000 de euro pe motiv că nu s-au respectat clauzele de confidențialitate din contractul de rentă viageră (acte pe care le-ați putut citi, de asemenea, în ProSport), fostul președinte a renunțat public și unilateral la înțelegerea cu federația. ProSport a publicat și acest document semnat de Sandu.
Conflictul nu este însă nici pe departe terminat. Răzvan Burleanu a strecurat vineri, la conferința de presă în care s-a anunțat rezilierea contractului de selecționer al lui Victor Pițurcă, și sfatul ca Mircea Sandu „să-și vadă de drumurile la DNA”.
ProSport vă prezintă acum, în exclusivitate, și actul prin care FRF l-a acționat în judecată pe Mircea Sandu pentru recuperarea rentei viagere plătite deja.
Prima pagină a dosarului pe care FRF l-a depus la Tribunalul București
Criza financiară de la FRF, „motorul” acțiunilor lui Burleanu
Miza tuturor acestor bătălii care lasă impresia unei răfuieli personale între Burleanu și Sandu este însă mai mare decât niște orgolii supradimensionate. Conform informațiilor ProSport, FRF traversează în acest moment o criză financiară profundă. Unele surse vorbesc chiar de un deficit care se măsoară în milioane de euro, și asta numai în cele aproape opt luni în care s-a schimbat conducerea! Sponsorii și partenerii importanți promiși în campania electorală de Burleanu n-au venit.
Ba, mai mult, în ciuda dezmințirilor vehemente ale șefului FRF, pe piață au apărut zvonuri că anumiți parteneri existenți deja intenționează să nu-și reînnoiască înțelegerile cu federația. În acest context, economiile făcute cu banii care urmau plătiți către Mircea Sandu și sumele încasate de la acesta ca despăgubiri devin importante, chiar dacă la prima vedere ar părea derizorii pentru o asemenea instituție ca FRF.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER