EXCLUSIV | Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind marca Steaua. Lovitură de teatru: Becali n-a transferat tot patrimoniul echipei de fotbal. Tudorel Stoica îl acuză pe Argăseală că a mințit oamenii
This browser does not support the video element.
ProSport vă prezintă motivarea întocmită de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la decizia luată în decembrie de a anula marca Steaua înregistrată de Gigi Becali în 2004. În urma acestei sentințe definitive, clubul latifundiarului încarcerat la penitenciarul Poarta Albă a pierdut dreptul de a folosi brandul, iar echipa a jucat ultimele partide de anul trecut fără nume pe tabela de marcaj, și-a modificat site-ul și sigla.
Dosarul trimis de ICCJ are 20 de pagini și a ajuns și pe masa forurilor care conduc fotbalul românesc, astfel că, din acest motiv, echipa de fotbal a afișat pe tabelă numele complet al societății comerciale sub care e înregistrată la FRF și LPF.
Becali a încercat să înregistreze marca fraudulos
Motivarea dată de judecători este destul de aspră pentru societatea lui Gigi Becali, care a încercat să înregistreze fraudulos marca, fără acordul Clubului Sportiv al Armatei. După cum reiese din motivare, oamenii lui Gigi Becali au încercat să demonstreze reaua-credință a CSA atunci când a cerut anularea folosirii mărcii de către SC FC Steaua București, după ani de zile de când echipa folosea emblema. De asemenea, reprezentanții echipei de fotbal au susținut că au fost de bună-credință atunci când în 2004 au înregistrat ei marca respectivă. „…Simpla utilizare a mărcii ulterior înregistrării, chiar fără împiedicarea directă a unui alt competitor de a o utiliza, nu este suficientă pentru reținerea bunei-credințe la înregistrare”, se arată în motivare, referitor la buna credință de care oamenii lui Gigi Becali susțin că au dat dovadă în 2004. Mai mult, în motivare se mai spune: „De altfel, urmărind aceeași logică, reclamantul (n.r. adică CSA Steaua) era mult mai îndreptățit să-și folosească propria marcă larg cunoscută pentru toate aceste clase, marca notorie fiind protejată”.
Palmaresul n-a fost transferat de la CSA la FC Steaua
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție „distrug” practic decizia Curții de Apel prin care societatea lui Gigi Becali avusese câștig de cauză în 2013. „Instanța de Apel a înlăturat, în plus, în mod nejustificat de la analiza intenției frauduloase la înregistrarea mărcii în cauză două aspecte importante, considerându-le nerelevante, și anume cooptarea de către intimata pârâtă (n.r. societatea lui Becali) a unor foști angajați ai apelantei și înregistrarea mărcii anterioare (n.r. emblema în formă de scut cu vulturul și cele două steluțe deasupra), elemente fără de care a ajuns la concluzia GREȘITĂ‚ că prin protocolul din 1999 (n.r. celebrul act M21, despre care ProSport a scris) încheiat cu Asociația Fotbal Club Steaua București s-ar fi transmis marca de identificare legată de activitatea fotbalistică și care ar fi tocmai cea a cărei anulare se cere în prezenta cauză, în temeiul art.47 lit c) din Legea nr. 84/1998″.
Așa cum ProSport a mai scris, asociația lui Păunescu înregistrase fraudulos și emblema cu vulturul, însemne ale Armatei, în baza unui fals semnat de Șerban Mihăilescu, poreclit Miki „Șpagă”, dar și emblema binecunoscută care e continuarea celei din 1986. Iar emblema respectivă cu vulturul fusese cesionată de asociația lui Păunescu societății lui Gigi Becali „anterior depunerii cererii de înregistrare a mărcii a cărei anulare e supusă analizei în cadrul prezentului recurs, fiind invocată în cadrul acestei proceduri ca drept anterior, cel mai probabil PENTRU A JUSTIFICA ÎNDREPTĂ‚ȚIREA ASUPRA ELEMENTULUI VERBAL. Astfel, nu se poate prezuma că prin cedarea activității fotbalistice profesioniste reclamantul a înțeles să cedeze marca în cauză, prin raportare la cele menționate anterior, dar și la faptul că emblema ce constituie marca în cauză nu era folosită doar de echipa de fotbal. … Date fiind aceste aspecte, în evaluarea intenției frauduloase la înregistrarea mărcii era important și faptul că în conducerea intimatei pârâte se regăseau la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii PERSOANE CARE AU FĂ‚CUT PARTE DIN CONDUCEREA (n.r. spre exemplu, Iulian Ghiorghișor) Asociației Fotbal Club Steaua București (n.r. adică asociația lui Păunescu), care, de altfel, a fost și fondatoarea SC FC Steaua București SA (n.r. adică societatea lui Gigi Becali), care cunoșteau astfel situația mărcii menționate în protocol”.
Motivarea ICCJ le dă celor de la Clubul Sportiv ocazia ca, prin noi procese, să-l deposedeze definitiv pe Becali de nume și palmares
Iar pasajul următor din motivarea deciziei ÎCCJ e iar foarte important: „Mai mult, chiar dacă s-ar considera că marca supusă anulării pentru rea credință în cauză a fost folosită pentru a identifica doar echipa de fotbal, NU SE POATE AJUNGE LA CONCLUZIA că prin transferarea activității secției de fotbal s-a transferat automat și această marcă, odată cu creanțele și debitele, având în vedere că potrivit art. 40 alin. 3 din Legea nr. 84/1998 teza finală, forma în vigoare la data încheierii protocolului, transmiterea unor elemente din patrimoniul titularului nu afectează calitatea de titular al dreptului la marcă. DOAR în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere are ca efect și transferul drepturilor cu privire la marcă. Or, prin protocolul încheiat, în 1999, Asociația nonprofit a primit, în esență, dreptul de a folosi gratuit anumite spații, au fost detașați la aceasta angajații fostei secții de fotbal profesionist , au fost transferate datoriile și creanțele contractate înainte de 8 iulie 1998 în legătură cu această secție de fotbal, nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului la Asociația nonprofit”.
Practic, motivarea Înaltei Curți spune că palmaresul, care face parte din patrimoniul CSA, nu a fost transferat clubului de fotbal atunci când s-a întocmit protocolul în 1999. Atunci a fost transferat doar dreptul de a folosi gratuit anumite spații, au fost detașați la FC Steaua angajații fostei secții de fotbal profesionist și au fost transferate datoriile și creanțele contractate înainte de 8 iulie 1998.
Cu toate acestea, în ciuda motivării, oficialii Stelei au ales să folosească în continuare numele și să-și însușească palmaresul. Pe site-ul oficial și pe contul de Facebook, FCSB a fost înlocuit cu Fotbal Club Steaua București. De asemenea, a rămas sintagma „Cel mai titrat club din România”, deși nu are palmaresul.
UPDATE Reacțiile apărute după ce ProSport a dat publicității motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție la anularea mărcii Steaua înregistrate de Becali sunt pe cât de vehemente, pe atât de contradictorii. Dumitru Dragomir, aliat al lui Becali, spune că echipa n-are nevoie de însemne: „Sigla e pentru p…me, fraților!”. Fosta glorie Tudorel Stoica, jucător căruia i se datorează în mare măsură brandul și palmaresul de acum, e însă critic și acuză conducerea clubului de fotbal pentru această situație aparent fără ieșire. „Am avut dreptate când am spus că Becali a pierdut și palmaresul. Știam bine ce spun, nu vorbeam prostii. Îl invit pe Valeriu Argăseală să vorbească acum, să ne spună de ce a mințit când zicea că palmaresul e al lor. Să răspundă în fața suporterilor pentru aceste minciuni„, a declarat Tudorel Stoica pentru site-ul sportnews.ro.