EXCLUSIV | Motivul pentru care procurorii DNA au descins la FRF: comisionul pe care și l-a dat Mircea Sandu din banii câștigați în procesul cu Loteria. Plângerea penală a lui Burleanu datează din toamna lui 2014
Vizita de azi a procurorilor DNA la sediul Federației Române de Fotbal a avut ca scop ridicarea unor documente care vizează un dosar penal deschis în 8 septembrie 2014 și care cercetează comisioanele împărțite din banii câștigați de FRF în procesul câștigat cu Loteria Română. În ordonanța de ridicare de înscrisuri emisă de DNA, obținută de ProSport, se menționează și câteva documente solicitate de procurori – toate având legătură cu luna martie 2011.
1. Predarea de către FEDERAȚIA ROMÂNĂ‚ DE FOTBAL, cu sediul […] a următoarelor înscrisuri:
a. Contractul de muncă/ orice alte acte adiționale la acesta/ fișa postului, sau act de numire în funcție/ contract de management, valabil/ e în luna martie 2011, ale numitului SANDU Mircea;
b. Statutul valabil în luna martie 2011;
c. Organizarea, statul de funcții al FRF, centralizatorul cu nivelul de salarizare a funcțiilor, aproape de Comitetul Executiv al FRF, valabile în luna martie 2011;
d. Contractul colectiv de muncă încheiat între FRF/reprezentanții federației și salariații FRF/reprezentanții acestora, valabil în luna martie 2011;”, se arată în documentul eliberat de DNA.
„Sunt probleme mai vechi ale lui Mircea Sandu… nu au legătură cu Ionuț Lupescu”, susțin sursele ProSport.
Trebuie menționat că Lupescu a plecat de la FRF la UEFA în luna august 2011.
În acte, Comitetul Executiv din 2011 este ultimul legal care a funcționat vreodată la Casa Fotbalului.
Dosarul numărul 626/P/2014 a fost constituit de DNA la plângerea lui Răzvan Burleanu, care l-a acuzat pe Mircea Sandu de conflict de interese și de folosire a influenței în cazul comisioanelor distribuite după ce s-a câștigat procesul cu Loteria, în 2010.
În martie 2011, într-o celebră ședință de Comitet Executiv al FRF, s-au stabilit comisioane fabuloase pentru Mircea Sandu și alte persoane – unele, fără niciun rol în respectivul proces câștigat de federație.
Mircea Sandu și-a acordat o primă de 4,2 milioane de lei (aproape un milion de euro).
Cu o lună înainte, Comitetul Executiv modificase regulile de distribuire a comisioanelor. Chiar Mircea Sandu fusese cel care propusese noile reguli de distribuire a comisioanelor!
Cu acel prilej a avut loc celebrul dialog dezvăluit de site-ul de investigații Rise Project:
„Mircea Sandu: (…) Dacă sunteți de acord cu conținutul acestei completări? Dacă sunteți de acord pentru că nu numai eu mi-am adus contribuția, ci și dumneavoastră m-ați împuternicit și salariații federației și așa mai departe. Vă propun un procent de 5,53 la sută din ceea ce am adus noi în federație să se regăsească într-un bonus care să fie atribuit membrilor Comitetului Executiv și salariaților federației.
De acord?
Se aprobă.
Dumitru Dragomir: Aceasta să o facă președintele federației.
Mircea Sandu: Da. Bun. Mulțumesc.
Dumitru Dragomir: Adică băbește toți cei de aici primim și noi fiecare câte o smochină.
Mircea Sandu: Da.
Dumitru Dragomir: Este bine.”
2 milioane de euro s-au dus, comision de câștig, către casa de avocatură care a reprezentat FRF.
ProSport a încercat să verifice acuzațiile lui Mircea Sandu, dar persoanele care au putut da relații despre acea perioadă nu au confirmat această versiune a fostului președinte al FRF.
În 2014, Gică Popescu a fost condamnat cu executare cu o zi înaintea alegerilor.
Acum, după 4 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, DNA descinde la FRF și cere acte într-o plângere depusă de Burleanu pe numele lui Mircea Sandu. Fostul președinte nu mai candidează, dar Burleanu îl folosește pentru a încerca să-l discrediteze pe Lupescu, cel mai puternic contracandidat al său.
DNA nu a demarat, deocamdată, nicio investigație în privința acestor fapte.
Alegerile pentru președinția FRF vor avea loc pe 18 aprilie, iar lupta se dă între Burleanu, Lupescu și Pușcaș.