EXCLUSIV | Predescu dă vestea anului pentru steliști: „E posibil să jucăm în Ghencea returul cu Rapid. Să fie meciul de rămas-bun pentru stadion!”. Cum ar răspunde unei oferte de la FCSB și ce crede despre transferurile rivalei

Steaua București, liderul ligii a patra București, se pregătește pentru primul meci oficial din 2018. Fotbaliștii antrenați de Ion Ion și de Marius Lăcătuș vor juca sâmbătă, de la ora 15:00, pe stadionul Rocar, partida cu Venus București, startul campaniei în care steliștii atacă promovarea în liga a treia. ProSport l-a provocat pe Alin Predescu, decarul roș-albaștrilor și unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din lot, la un interviu pe mai multe teme. Începând de la felul în care s-au integrat noile achiziții, trecând prin pregătirea returului cu Academia Rapid și terminând cu… interminabilele discuții pe tema Steaua – FCSB, fotbalistul de 22 de ani a răspuns pe larg.

Alin, mai e o zi până la reînceperea campionatului. Dacă închizi acum ochii și îți imaginezi meciul cu Venus, ce aspect al acestui eveniment te face mai nerăbdător?
Probabil că sutele sau… sau chiar o mie, două de fani care vor veni la acest meci. E primul meci după două luni de pauză și probabil că toată lumea este nerăbdătoare să ne vadă din nou la joc, să vadă dacă ne-am îmbunătățit jocul, să vadă noile achiziții. Așa că îmi doresc mult, când închid ochii, să văd niște oameni fericiți la final de meci.

La fel, cu ochii închiși, dar acum spune-mi de ce n-ai aștepta cu nerăbdare meciul?
Să fiu sincer, din cauza gazonului. De fiecare dată când am jucat acolo a fost execrabil, probabil că acum va fi mai rău ca niciodată după perioada asta cu zăpadă și ploi. Va fi un teren greu, sper doar să reușim să ne facem jocul, terenul va fi cel mai greu adversar al nostru.

Bâtfoi, Răsdan, Camara sunt transferurile despre care s-a discutat cel mai mult. Ai jucat amicale cu ei, te-ai antrenat în cantonament cu ei, zi-mi câteva cuvinte despre fiecare.
Bâtfoi e un fotbalist cu experiență, e cel mai în vârstă și mai experimentat fotbalist din lot, iar asta ne va ajuta cu siguranță. Sper să marcheze cât mai mult, să ne fie de folos. S-a pregătit foarte bine, iar asta va da roade. Camara e un atacant foarte puternic, are o viteză foarte bună, din puținele ocazii pe care le are nu prea ratează, e foarte oportunist. Răsdan, deși e tânăr, are o experiență foarte bună datorită faptului că a jucat în Liga 1. Deși e un pic scund, are o lovitură foarte bună de cap, un aspect care nouă ne-a lipsit. Nu eram foarte buni la jocul aerian pe fază ofensivă, la fazele fixe. E un jucător foarte muncitor care își pune deja amprenta pe jocul nostru. Sunt trei achiziții foarte bune făcute de clubul nostru, achiziții care ne vor ajuta.

„Național Arena e un stadion modern, însă eu aș vrea pe Ghencea”

Unde vrei să se joace returul cu Academia Rapid?
Mi-ar plăcea foarte mult să se joace pe Ghencea pentru că am înțeles că există și varianta aceasta.

Pe Ghencea? Adică pe terenul 5 de antrenament, cel pe care ați jucat și meciurile din tur?
Nu, nu! Pe terenul mare, pe stadionul mare. Eu așa am înțeles, că există varianta asta, ca un meci de rămas-bun înainte de reconstrucție. Prima variantă e Național Arena, un stadion mare, modern, pe care orice fotbalist ar vrea să joace. Dar sunt sigur că dacă am juca la noi acasă stadionul ar fi plin și alta ar fi atmosfera. Suporterii ne-ar împinge de la spate. Național Arena e un stadion care ar atrage foarte multă lume neutră la meci, nu știu cât ne ajută asta. Pe noi ne ajută să fie cât mai mulți steliști adevărați care să ne împingă de la spate. 

Presa acceptă critica. Te deranjează confuzia dată de tratarea subiectul Steaua – FCSB?
Nu mă deranjează niciodată pentru că, sincer să fiu, e un subiect care din punct de vedere juridic mă depășește total. Singurul lucru pe care îl știu este că există o singură echipă care se numește „Steaua București”, o singură echipă care atrage steliștii adevărați, o singură echipă care joacă în Ghencea. 

Ok, și îți zic așa: stai acasă, te uiți la TV, și auzi „Steaua va juca mâine seară, de la 20:45, primul meci din playoff-ul Ligii 1 cu Viitorul”. Ce reacție ai?
Atât eu cât și colegii mei știm foarte clar echipa la care jucăm. Problema este că, în general, omul ce vede la televizor, aia crede. Asta e cea mai mare problemă. Oamenii care iubesc Steaua trebuie să se informeze și să fie siguri că echipa pe care o susțin este Steaua București. Steaua București care a avut performanțe, care le-a adus bucurii, să fie siguri că merg la stadion și cântă pentru echipa care a făcut lucrurile astea. Eu, de exemplu, n-aș fi fericit să stau în frig și să susțin o echipă despre care nu știu ce este, cine este. Vreau să susțin o echipă cu nume, cu glorii, o echipă alături de care sunt oameni de fotbal, oameni care se pricep.

„În turul cu Rapid nu ne-am arătat valoarea, au fost emoții mari”

Nu defilați în campionat și asta e bine, pentru suspans, pentru interesul generat. Deci te întreb și despre rivalii la promovare. Cum ți se pare faptul că s-au întărit cu Ionuț Voicu, cu Vasile Maftei?

Așa e, e un lucru bun pentru că altfel ne-am fi blazat dacă băteam pe toată lumea. Au făcut transferuri bune, jucători cu experiență foarte mare la nivelul Ligii 1, dar sper ca experiența lor să nu fie mai puternică decât tinerețea și decât valoarea noastră. Sper ca noi prin foamea de performanță să îi depășim, eu sunt sigur că dacă la ora meciului cu ei ne vom fi omogenizat și vom fi în cea mai bună formă, atunci le va fi greu să ne facă față.

Dacă eu spun următoarele: „Steaua n-a putut să bată Academia Rapid în tur, când Academia nu avea jucătorii ăștia, cum crede că poate învinge acum, după întăriri?”. Ce-mi răspunzi?
Sunt sigur că transferurile pe care le-au făcut ei sunt bune, dar la fel de sigur sunt că și jucătorii pe care i-am adus noi dau un plus de valoare echipei. Toți colegii mei la meciul din tur s-au confruntat cu o situație inedită, o situație nouă în cariera noastră, să jucăm pe un stadion plin cu zece mii de oameni. Vorbeam înainte de joc și nu ni se părea că o să fie ceva wow, dar când am ieșit la încălzire a fost ceva… diferit! Emoțiile au fost foarte mari. Sper că noi toți am înțeles ce înseamnă un derby Steaua – Rapid, că am înțeles ce înseamnă presiunea spectatorilor și ne vom putea desfășura mai ușor pe teren și să ne arătăm adevărata valoare. Eu cred că la meciul din tur foarte mulți dintre noi nu ne-am arătat adevărata valoare.

„Iubesc Steaua, dar nu pot să spun că aș refuza ușor Dinamo sau FCSB, dacă ar fi cazul”

Ai o încercare. Știi care e cea mai des întâlnită întrebare atunci când scriem articole despre tine în ProSport?
Cine e ăsta? (râde) Nu știu!

Nu! E în felul următor: „spune că e stelist, dar ce face dacă primește o ofertă de la FCSB?”. Ce faci?
(râde) M-am gândit să zic și chestia asta. Toată lumea întreabă chestia asta, chiar și prietenii mei mă întreabă. Și spun ce le zic și lor. Să rămânem cu picioarele pe pământ și să trăim clipa pentru că e greu să se întâmple așa ceva. Nu cred că s-ar putea întâmpla asta într-un viitor apropiat și, chiar dacă s-ar întâmpla, nu știu să spun cum aș reacționa. M-am gândi foarte bine, eu iubesc foarte mult Steaua, dar nu pot să spun că aș putea refuza foarte ușor Dinamo sau FCSB, de exemplu. M-aș gândi, aș analiza toate oportunitățile, aș analiza momentul carierei și, după o analiză foarte bună aș lua o decizie.

M-am gândit cum să fac să evit clișeul, dar e destul de greu. Poate îl eviți tu prin răspuns. Cum e să joci în liga a patra cu o mie, o mie și câteva sute de oameni în tribună la aproape fiecare meci?
E un lucru inedit pentru fiecare dintre noi, nu doar pentru mine, ci pentru fiecare dintre colegii mei. E o senzație unică, te responsabilizează, te simți dator față de atât de mulți oameni care se așteaptă la o victorie, se așteaptă la trei puncte. Doar că atunci când joci la Steaua victoria nu e de ajuns, trebuie și un joc frumos, spectaculos, multe goluri, faze frumoase. Ești dator și te responsabilizează lucrul ăsta. Chiar dacă de cele mai multe ori avem adversari mai slabi decât noi, datoria față de suporteri ne face să intrăm concentrați pe teren și să tratăm serios fiecare joc. Pentru noi, un eșec sau un joc prost ne poate trage în spate, poate strica atmosfera.

Crezi că dacă șefii Stelei ar mai adăuga o tribună pe terenul 5 s-ar umple?
Da, însă din punctul meu de vedere contează foarte mult și ziua în care jucăm, adică vineri sau sâmbătă. Vineri vine mai puțină lume de obicei pentru că oamenii sunt la muncă sau se mai odihnesc după o săptămână de lucru. Sâmbătă e zi de relaxare, o zi perfectă să mergi la stadion. Da, cred că dacă s-ar mai pune o tribună și meciul s-ar disputa sâmbătă, stadionul ar fi full. Cred că oamenii vin la meci pentru că noi până acum am arătat un fotbal frumos, suporterii au motive să vină.

„Tu ai dat, bă, scăriță pe Giulești?”

Și tot despre microbiști. Ieși pe stradă, prin magazine, prin parc, pe la restaurante. Cum interacționează lumea cu tine, suporterii Stelei și suporterii celorlalte echipe de prin București?
(râde) Am avut câteva episoade. De cele mai multe ori m-am întâlnit cu suporteri steliști, un băiat mi-a cerut să facem o poză, altul m-a felicitat pentru evoluția din tur. Dar am întâlnit și suporteri rapidiști, au fost înjurături, glume. Eram cu prietena mea, mergeam pe stradă, și un domn, un taximetrist, a strigat după mine. Zice „bă, tu ai dat, bă, scăriță pe Giulești?”. M-am uitat la el și am început să râd, iar continuarea cu ce a mai spus el nu poate fi reprodusă. Eu chiar dacă am dat scăriță, îți zic sincer, nu am vrut să umilesc pe nimeni. Singura mea dorință a fost să marchez, m-am gândit și am zis cu o săptămână înainte că dacă voi avea penalty voi da scăriță pentru că niciun portar nu stă pe centru într-un meci cu o asemenea presiune. M-am gândit că o să fie un gol sigur, dar și un gol frumos. N-am vrut să umilesc pe nimeni.

Ultima chestie. Ești pe teren, înaintea meciului decisiv cu Academia pentru accederea la barajul de promovare, și Lăcătuș te roagă să le spui câteva vorbe băieților, vorbe cu rol motivațional. Ce le spui?
Nu m-am gândit niciodată la chestia asta. O să încerc, pe cât posibil, să mă degajez de presiune. Să le explic colegilor că este un meci de fotbal, un meci în care trebuie să jucăm dezinvolt. Jocul nostru de pase și dezinvoltura ne-ar aduce un plus și le-aș reaminti o chestie foarte importantă, petrecerea de promovare pe care o vom avea cu fanii noștri și bucuria din sufletele steliștilor după o victorie. Cred că ne-ar motiva foarte mult!

Publicat: 09 03. 2018, 08:10
Actualizat: 09 03. 2018, 08:20