EXCLUSIV | Prunea: „Fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei!”. Ce spune despre procesul dezafilierii Craiovei. „Ferească Dumnezeu…”
This browser does not support the video element.
Florin Prunea, președinele echipei CSM Poli Iași și unul dintre cei care și-au manifestat intenția de a candida la șefia FRF, a scos în evidență, la ProSport LIVE, toate problemele cu care se confruntă fotbalul românesc. Fostul component la Generației de Aur a vorbit despre situația de la echipa pe care o conduce, despre favorita la titlu, problemele echipelor din prima ligă și ligile inferioare, dar și despre stadiul în care se află procesul pentru dezafilierea Universității Craiova. Fostul portar susține că fotbalul românesc se apropie de marginea prăpastiei, iar în cazul în care Mititelu va avea câștig de cauză la proces „s-a terminat”.
…despre CSM Poli Iași: „Și la noi aici e puțin întunecat. Dar în schimb e frig. -3 grade. Explicația este una simplă, pentru că nu sunt date în calendar. Vin și jocurile oficiale ale echipei naționale, calendarul este făcut la începutul sezonului, incluzând Cupa României, Cupa Ligii și ce competiții mai sunt. Suntem pregătiți. Ne-am prezentat destul de bine în amicale și, în afara de Mitic, jucătorii au lucrat la capacitate maximă. Vom juca la Severin, o deplasare destul de lungă pe care trebuie să o pregătim bine și să câștigăm cele trei puncte. Mitic are unele probleme musculare, dar cred că până la ora jocului nu vor fi probleme. Mai are de recuperat în ceea ce privește factorul fizic, dar avem soluții pe postul său”
- „Suntem 3-4 echipe care mai tragem speranțe la play-off”
…despre banii din drepturile TV, șansele la play-off și favorita la titlu: „Așa este. Este o gură de oxigen pentru toată lumea (n.r. – a doua tranșă de bani din drepturile TV). Unele cluburi deja le-au cheltuit. Și noi vom face plăți către echipă. Din acest punct de vedere stăm mai bine ca alte echipe, avem o singură lună de salarii restante către jucători. Nici nu plătim foarte mult, dar încercăm să plătim la timp, să nu avem probleme. Avem cinci jocuri, cinci finale pentru noi. Prea mult nu avem ce să calculăm. Am avut un final de sezon bun, ne-am apropiat de locurile de sus. Suntem 3-4 echipe care mai tragem speranțe la play-off. Voluntariul, Botoșani, echipele care ne batem pentru locul 6. CFR, care are prima șansă pentru că este acolo. Orice este posibil, jocurile sunt destul de echilibrate, totul se decide în fracțiuni de secundă. O greșeală, eu știu… Organizare foarte bună, echipa care se adaptează și la condițiile de joc va avea câștig de cauză. Sunt mai mulți factori extrafotbalistici care decid rezultatul decât jocul în sine.
Favorită este Steaua în continuare… Din nou, o campanie de transferuri… Tot ce este mai bun. Nu este prea greu să lucrezi acolo în condițiile astea, când îți iei ce-i mai bun în țară, dar uite că nu tot timpul ai câștig de cauză pentru că există un risc când schimbi, fie că e vorba iarnă sau vară, foarte mulți jucători și îți ia destul de mult timp să pui la un punct un angrenaj. Nu cred că se poate exclude. Și noi am schimbat denumirea fără niciun fel de probleme. N-am câștigat nimic din punct de vedere sportiv sau eu știu… Nu. Probabil că își vor schimba numele și vor merge mai departe. Sub ce denumire, ei știu cel mai bine”
- „La Liga 2 și Liga 3 vorbim de amatorism. Jucători plătiți cu 10 milioane pe lună, salariul minim pe economie”
…despre problemele din ligile inferioare și procesul pentru dezafilierea Craiovei „Sunt probleme care parcă nu se mai termină, ele se acutizează. În afară că suntem la pământ din punct de vedere al organizării, din punct de vedere, dacă vrei, și al documentelor mai nou. Echipele… Am început o competiție, la Liga 2 și Liga 3 deja, acolo vorbim de amatorism, nu mai vorbim de profesionism. Jucători plătiți cu 10 milioane pe lună, salariul minim pe economie. Ați văzut, jucători de la echipele fruntașe care pleacă, se lasă de fotbal și pleacă să lucreze în străinătate. Această cădere care, de 2 ani, 2 ani și jumătate, suntem în picaj, nu se face nimic. Dispar echipe de tradiție. Exemplu: Liga 2 a început cu 20 de echipe și cluburile au fost mințite că li se va plăti o parte din cheltuieli și s-au trezit la un moment dat că au fost mințiți și dispar echipe. Sunt 15, dar cred că vor fi și mai puține, dar nu se face nimic. Fotbalul se apropie ușor, ușor, de marginea prăpastiei. Cluburile trebuie ajutate din punct de vedere financiar. Tu, ca Federație, când încasezi, anul trecut, 15 milioane cu tot cu banii de calificare, bani pentru fotbal și acești bani, nici măcar un euro nu se duce către cluburi nu cred că cluburile noastre pot ieși din acest impas. Lucrurile se acutizează.
O să vedeți că, ușor, ușor… Ferească Dumnezeu să mai câștige și Mititelu procesul, cred că s-a terminat. Nu prea cred că are de ales nimeni în situația asta. Trebuie să te înțelegi cu omul și să plătești. Sigur, nu poți într-o singură tranșă. Deși el poate executa, cred eu, clădiri la FRF sau ce mai este pe acolo… Mașini. Dar eu cred că se va ajunge la o înțelegere, se va plăti eșalonat. Altă variantă nu este, cred eu. Neavând la vedere documentele care au stat la baza acestei decizii nu pot să mă pronunț. Este un proces pe rol, o instanță s-a pronunțat, urmează ca și Curtea de Apel să se pronunțe în acest caz. Dacă va rămâne definitivă vom avea o mare problemă.
- „Nici în visele cele mai urâte nu se gândea nimeni că Universitatea Craiova va fi dezafiliată”
Știam și eu că este un… Mă rog, Universitatea Craiova a acționat în instanță FRF pe calea civilă și nu era vorba de un litigiu de muncă. Eu știu, problemele care au fost acolo. Pe de altă parte, la vremea respectivă, statutul federației era unul destul de clar și nu permitea membrilor afiliați, însăși prin recunoașterea TAS, dar… Mai departe, după aceeace s-a întâmplat, chiar nu știu. Nici în visele cele mai urâte nu se gândea nimeni că Universitatea Craiova va fi dezafiliată. Nu puteam să ne gândim la așa ceva. Știm ce a însemnat și ce însemnă Universitatea Craiova pentru sportul românesc, nu neapărat numai pentru fotbal. Cu milioane de suporteri, o stare de spirit și așa mai departe”.
…despre problemele cu arbitrii români care și-au schimbat indentitatea pentru a arbitra meciuri ale echipelor din România: „Eu cred că, din start, trebuie să eliminăm echipele noastre pentru că ele n-au avut niciun fel de amestec. Din contră, dacă ați văzut, ele s-au manifestat împotriva porcăriilor care le-au făcut băieții aștia pe acolo. Ați văzut la Astra ce au făcut jucătorii. Deci nu cred că echipele pot fi bănuite de lucruri necurate. Pe de altă parte eu cred că, acești arbitrii, n-aveau cum să fie acolo dacă nu știau ce-i care au organizat jocurile. E foarte simplu că și noi plătim, pe lângă hotel, pe lângă toate cheltuielile, plătim și baremurile de arbitraj celor care organizează meciurile. Eu cred că aici a fost o problemă. Dar și noi am avut o problemă, am avut niște arbitrii din Azerbaidjan la un meci. Repriza a doua a fost jaf la drumul mare și chiar ne întrebam cu toții. ‘Domne, e ceva neînregulă cu arbitrii aștia. Aștia duc meciurile cum vor ei, pe rezultatele pe care le vor ei’. Chiar ne-am lovit și noi de această problemă la un joc. Sunt lucruri care se întâmplă, nu trebuie ascunse. Sunt lucruri care trebuie scoase la vedere și foarte bine că presa a aflat. Sunt lucruri reale și ele trebuie stârpite”, a spus Florin Prunea la ProSport LIVE.