EXCLUSIV | Rednic împrumută Dinamo cu sute de mii de euro. „Roș-albii” au venituri de 2,2 milioane de euro în ultimele 7 luni, dar fondul de salarii ajunsese la 3 milioane de euro pe an. Negoiță a oprit finanțarea. UPDATE | Conducerea „câinilor” a confirmat împrumutul
UPDATE 21:18: Alexandru David, președintele lui Dinamo, a confirmat cele scrie de ProSport. Mircea Rednic, antrenorul „câinilor”, a împrumutat clubul cu bani. Oficialul din Ștefan cel Mare a anunțat când își va primi „Puriul” suma de bani înapoi.
„Este adevărat că Mircea Rednic a împrumutat clubul cu 200.000 de euro, dar nu este adevărat faptul că nu am fi putut pleca în cantonament fără acești bani. Vreau să-i mulțumesc pe această cale că ne-a ajutat”, a precizat Alexandru David, la Digi Sport.
Oficialul clubului din Ștefan cel Mare a precizat și când își va recupera Mircea Rednic banii pe care i-a împrumutat grupării bucureștene.
„Este un gest frumos pe care l-a făcut. Practic ne-a împrumutat pentru câteva zile. Depinde cât durează până intră banii din drepturile TV. În mod normal, plățile sunt planificate pentru data de 15 ianuarie. Deci practic, noi într-o săptămână putem să-i dăm banii înapoi, cu mulțumirile de rigoare. Nu cu dobândă. Nu există așa ceva, lucrurile sunt clare. Există un contract înregistrat la Ligă și în momentul în care vor intra banii din drepturile TV, Mircea Rednic își va primii banii înapoi”, a mai spus Alexandru David.
știrea inițială
Antrenorul Mircea Rednic a împrumutat Dinamo cu aproximativ 300.000 de euro, dezvăluie pentru ProSport surse din managementul grupării „roș-albe”. Situația formației din Șoseaua Ștefan cel Mare este foarte grea nu numai în plan sportiv, ci și financiar, după un an în care politica de transferuri și cea de salarii au fost catastrofale. Clubul a ajuns să se împrumute la antrenorul său deși, din 1 iulie anul trecut și până în această lună, încasările numai din drepturi TV și transferuri se ridică la 2.200.000 de euro.
Banii cu care Rednic a împrumutat clubul, împreună cu tranșa a doua din drepturile TV (care ar trebui să intre peste câteva zile, pe 15 ianuarie), în valoare de 600.000 de euro, ar trebui să acopere datoriile și să asigure supraviețuirea și continuarea activității. Din cauza performanței sportive foarte slabe în acest sezon, suma care se va încasa din ultima tranșă (la mijlocul lunii martie) pentru drepturile TV va fi aproape neglijabilă. A treia tranșă se plătește în funcție de poziția ocupată la sfârșitul campionatului regulat. Cum Dinamo e puțin probabil să termine mai sus de locul 10, această a treia parte a banilor din drepturile TV se va situa la aproximativ 120-150.000 de euro.
Astă-vară, pe 1 iulie, Dinamo a primit prima tranșă în valoare de 1.100.000 de euro – suma cuvenită pentru locul 7 ocupat la sfârșitul sezonului trecut.
Urmare a campaniilor succesive de transferuri făcute de șefii clubului mână-n mână cu impresarii și antrenorii perindați în ultimii ani, Dinamo a a ajuns astă-toamnă în situația de a plăti salarii echivalente locului 4 (circa 142.000 de euro plus taxe pe lună, conform surselor ProSport) pentru a se clasa, în Liga 1, pe locul 11.
Lipsa de valoare a jucătorilor aduși a avut ca rezultat nu doar lipsa de performanță, dar și faptul că Dinamo nu a mai reușit, în ultimul an, să completeze veniturile cu sume provenite din transferuri. Singurul jucător vândut a fost sud-africanul May Mahlangu, dat pe 21 august anul trecut la Ludogoreț Razgrad contra sumei de 500.000 de euro.
Împreună cu primele două tranșe din drepturile TV – aproximativ 1,1 milioane de euro veniți la 1 iulie și alți 600.000 care sunt așteptați pe 15 ianuarie -, cei 0,5 milioane primiți pe Mahlangu urcă la circa 2.200.000 de euro încasările din ultimele 7 luni (la care se adaugă veniturile din sponsorizări).
Sursele ProSport spun că Ionuț Negoiță nu a mai împrumutat clubul, stabilind că Dinamo trebuie să se susțină singură.
Acest lucru n-a fost posibil pentru că a apărut o necorelare între salariile de 7.000, 10.000 și chiar 15.000 de euro date unor jucători aduși în ultima perioadă și rezultatele foarte slabe. Fondul de salarii a devenit nesustenabil pentru club. Astă-toamnă se ajunsese la 140.000 de euro pe lună plus taxe. Asta înseamnă că, la 1.700.000 de euro net plătiți pe an către echipă, clubul Dinamo plătea, cu tot cu taxe către stat, 2.980.000 de euro. S-ar ajunge la un deficit uriaș, de peste 1.300.000 de euro, socotind că locurile 10-11 nu asigură din drepturi TV decât 1.850.000 de euro (cu tot cu TVA).
Aceste calcule financiare, împreună cu lipsa de valoare și de rezultate a fotbaliștilor, au fost principalele motive pentru care Rednic a trecut la rezilierea masivă a contractelor după venirea la Dinamo, în octombrie anul trecut. După concedieri succesive, s-au disponibilizat circa 90.000 de euro din fondul lunar de salarii. O parte din acești bani au fost deja folosiți pentru contractele unor noi jucători (cum ar fi Montini, Ait-Atmane, Ioan Filip și Zenke), aduși de Rednic. Sursele ProSport spun că, zilele acestea, antrenorul va mai anunța alte cinci achiziții. Intenția ar fi, însă, ca fondul total de salarii să nu mai treacă de 100.000 de euro plus taxe (pentru comparație, Astra avea fond lunar de salarii, astă-toamnă, de 92.000 de euro plus taxe).
Interesant este că „roș-albii” au ajuns în situația de a împrumuta sute de mii de euro de la antrenorul lor, pentru a mai supraviețui câteva luni la începutul lui 2019, deși anul 2017 a fost încheiat cu un profit substanțial, de 7.502.478 de lei (peste 1.600.000 de euro). Excedentul a provenit atunci, în principal, din vânzarea lui Dorin Rotariu la FC Bruges (s-au luat 2,2 milioane de euro pe 31 ianuarie 2017, din care 1,1 milioane de euro au mers la Timișoara).