E dimineață și câteva apeluri pierdute de la fostul fotbalist Ilie Bărbulescu te fac să te întrebi dacă e ceva serios. Curiozitatea nu este amânată și, la celălalt receptor, o voce total nemulțumită își exprimă indignarea pentru cu privire la ce a aflat după petrecerea de la Cheile Grădiștei.
Ce v-a supărat așa tare, domnule Ilie Bărbulescu? Domnule, am o singură problemă, dar e mare! M-au sunat colegii aceștia ai mei, e scandal mare. Am fost la Cheile Grădiștei și am aflat că unii dintre noi, cei care am câștigat Cupa Campionilor din 1986, au venituri suplimentare, niște rente viagere despre care eu știam că nu s-au aprobat. Mă deranjează că unii iau, iar alții nu. E foarte frustrant!
Vă referiți la acele rente viagere, pentru care, în 2013, Duckadam a depus la Ministerul Tineretului și Sportului câteva dosare? Da, au fost mai multe dosare depuse, printre care și al meu. Acum să aflu că unii dintre ei iau bani. Renta era de 27 milioane lei vechi, acum a crescut la 29 milioane… De ce nu se face asta pentru toată lumea?
Ilie Bărbulescu a fost unul dintre cei mai euforici steliști ai finalei din 1986 și a vrut să atingă Cupa Campionilor, înainte de decernare. El își reîntâlnește foștii colegi de la Steaua în fiecare an, când se sărbătorește aniversarea celui mai important eveniment cunoscut de fotbalul românesc
Cine primește aceste rente viagere? Duckadam, Majearu și mai nou Lucică Bălan. Bine, Bălan acum de curând, după ce am fost la Cheile Grădiștei a primit acceptul ministerului. Nu știu cum de e posibil ca numai unii să primească. Așa, pe ochi frumoși, pe ce bază se dă? Ce strică dacă mai suplimentează pentru 4-5 foști fotbaliști. (n.r. Bumbescu, Pistol și Radu II sunt alți componenți ai echipei din 1986 care au depus dosarele acum doi ani și nu primesc rentă). Ce se așteaptă? Să murim toți și apoi să ne dea post-mortem?
„I-am zis lui Duckdam că a mers pe blat!”
Dar ați vorbit cu Duckadam, știu că dânsul s-a ocupat de aceste dosare… Domnule, eu știam că nu s-au aprobat. L-am întrebat pe Duckdam și el mi-a zis: „Ah, păi ce, tu nu ai știut? Lasă că vorbim, vedem”. Înseamnă că eu am aflat prea târziu și asta mă deranjează. Înseamnă că nu suntem un colectiv unit! I-am spus: „Ați mers pe blat! Să nu se afle! Voi v-ați luat renta viageră și ați tăcut din gură”. Suntem mai mulți supărați, dar eu mai mult decât toți! Dacă erau cinstiți și dacă susțin că formăm o echipă, ei trebuiau să zică, nu luăm nimic fără ceilalți! Ce, au câștigat ei singuri Cupa Campionilor?
Dar sunteți foarte supărat… Cum să nu mă enervez? E o mare nedreptate! E strigător la cer ceea ce se întâmplă! În regulă, unii s-au descurcat, nu au vrut să-și facă dosarele să primească aceste rente, nu am nimic împotrivă, din partea mea trebuie să le dea la toți și lui nea Imi (n.r. Emerich Ienei) și lui Puiu (n.r. Anghel Iordănescu) pentru că e și meritul lor. Nu am luptat împreună?
Câștigarea Supercupei din 1987 și a Cupei Campionilor din 1986, ambele cu Steaua, au reprezentat cele mai importante trofee din cariera piteșteanului Ilie Bărbulescu. Deși a jucat fundaș stânga în marea echipă a Stelei, el e dreptaci
Dar din partea Armatei nu primiți nimic? Nimic! Mi s-a dat un grad de colonel, dar e onorific. E ca și cum eu te-aș numi pe tine ambasador nu știu unde. Pentru performanțele de atunci nu ni s-a asigurat vreo pensie. Au fost vorbe, au spus că dregem, facem, dar nimic. Toată lumea a lăsat-o moartă!
Și cu ce vă ocupați acum? Domnule, nici pensionar nu sunt, că nu am vârsta. Sunt în Consiliul de Administrație al clubului FC Argeș 1953, intrați pe site să vedeți ceva frumos. Dar, rețineți! Nu e ceva de a mă ajuta din punct de vedere social. Nu mă milogesc. Spun doar că nu e corect ca unii să ia, iar alții nu. Unii merg pe blat! Nu am muncit toți pentru Cupa Campionilor Europeni? M-am săturat de blatiștii ăștia, m-au dezamăgit! Pe cuvânt!
„Noi am salvat țara de datoriile externe, prin banii care au intrat în conturile Republicii Socialiste România”
Domnule Bărbulescu, dar Clubul Sportiv al Armatei de ce nu vă ajută? Pentru că Boroi susține că ține la sportivii care și-au adus aportul la făurirea mărcii Steaua? S-au investit bani mulți în sporturile pe echipe și nu se câștigă nimic. Nu știu, nu sunt eu în măsură să spun dacă cei de la CSA ar trebui să ne ajute. Dar mă uit că sunt mari sportivi care au ajuns în funcții, au putere. E doamna Szabo, e Ilie Năstase care tot vorbește în numele celor de la clubul Steaua și al Armatei. Ar trebui să facă ceva pentru foștii sportivi. Repet, nu umblăm cu miloaga, dar n-am mâncat toți aceeași pâine? Ne-a fost cântat imnul național, am făcut ceva bun pentru Steaua și pentru România. Ce mai, domnule! Am adus bucurie în România prin acele performanțe. Și îți mai zic ceva. Poate nu știți, dar am salvat țara de la datoriile pe care le avea în anii 80, am contribuit și noi cu ceva.
Vă referiți la banii care i-a primit Steaua pentru câștigarea Cupei Campionilor? Exact, dar gândiți-vă că au fost trei finale. Puneți și Cupa Intercontinentală de la Tokio și Supercupa. La Tokio a venit special Ilie Ceaușescu cu un avion Boeing 727, pe care scria Republica Socialistă România, să ia banii. După toate performanțele noastre de atunci, cred că s-au încasat peste cinci-șase milioane de dolari.
Apropo de Cupa Intercontinentală, domnul Duckadam a spus că înainte de joc a venit cineva la dânsul și a vrut să-l cumpere pentru pariuri, credea că el va apăra, dar între buturi a fost Stângaciu. Știați de treaba asta? Hai domnule, să fim serioși! Păi credeți că dacă era așa îl aborda doar pe Duckadam? De ce nu a venit la Bumbescu, la mine sau la Iovan? Astea sunt vorbe așa… să ne băgăm în seamă. Păi, la modul în care eram noi filați, observați de securiștii care ne însoțeau, crezi că se putea întâmpla așa ceva? Nu se apropia nimeni de noi. Se afla de treaba asta, dacă era așa.
Ilie Bărbulescu s-a simțit mereu bine la Cheile Grădiștei, unde patronul complexului îi sărbătorește de câțiva ani pe foștii mari campioni
Cum a fost reunirea de la Cheile Grădiștei, unde s-au sărbătorit cei 29 de ani de când s-a câștigat Cupa Campionilor? A fost ceva frumos! Jos pălăria pentru patronul de acolo.
Nu v-am auzit opinia cu privire la ceea ce se întâmplă cu marca Steaua… Cu marca? Trăiesc o mare deziluzie, Steaua trebuie să rămână în Ghencea, trebuia să se facă investiții acolo, să se construiască un stadion frumos. Acolo e legenda Stelei. Cele două tabere trebuie să se împace, să stea la masa tratativelor, Steaua trebuie să rămână în Ghencea. Strălucirea Stelei e în Ghencea, nu pe Național Arena sau pe la Buzău.
CV-ul fotbalistului Ilie Bărbulescu
Data și locul nașterii: 24 iunie 1957, Pitești Post: fundaș stânga Carieră în Liga I: 357 meciuri/22 goluri FC Argeș FC Olt Petrolul Ploiești Steaua București FC Argeș Dacia Pitești Callatis Mangalia Cinci selecții în naționala României Câștigător al Cupei Campionilor (1986), Supercupei Europei (1986), finalist al Cupei Intercontinentale (1986) De patru ori campion național (1979, 1985, 1986, 1987) De două ori câștigător al Cupei (1985, 1987)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER